1515
Annons

Stockholmsbörsen: Stigande kurser i tunn handel

Investerarna tog långledigt över jul. Stockholmsbörsen bjöd på tunn handel men en tydlig uppgång. Hälsovårdssektorn gick starkt med draghjälp från storbolag som Sobi och Astra Zeneca men också Bioinvent som rusade på småbolagslistan.

Börsen må ha haft öppet men investerarkollektivet verkar fortfarande ha tagit julledigt på tisdagen. Omsättningen uppgick till låga 5,7 miljarder kronor.

Stockholmsbörsen bjöd ändå på en tydlig uppgång med både OMXSPI steg 0,6 procent medan OMXS30 steg 0,5 procent. Det var högt i förhållande till övriga tunga europeiska börsindex där Frankfurtbörsens DAX steg 0,2 procent medan franska CAC 40 steg 0,1 procent.

Dagens storbolagsvinnare blev industrikoncernen Lifco som steg 3,3 procent följt av läkemedelsbolaget Sobi som klättrade 2,4 procent. Sektorskollegan Astra Zeneca klättrade 0,4 procent medan medicinteknikbolaget Getinge steg 0,9 procent.

Den riktiga raketen återfanns dock på småbolagslistan där forskningsbolaget Bioinvent rusade 28 procent och satte nytt omsättningsrekord på 127 miljoner kronor.

Uppgången kom efter en positiv analys från Redeye, där analytikern Klas Palin tog fasta på det forskningssamarbete som det svenska bolaget tecknat med läkemedelsjätten Pfizer. Avtalet ger inledningsvis drygt 92 miljoner kronor till Bioinvents kassa räknat på tisdagens växelkurs men kan generera så mycket som 4,6 miljarder.

”Samarbetsavtalet med Pfizer ger en ordentlig validering av forskningsplattformen, bolagets forskningsinriktning och ledning”, skriver Klas Palin som skriver upp bolagets värde i basscenariot från 3,5 till 5,6 kronor per aktie.

I övrigt klättrade hotellbolaget Pandox 2,3 procent medan mediekoncernen MTG var upp 1,8 procent på uppgifter om att bolaget vill sälja samtliga fri-tv-kanaler.

Utanför storbolagslistan klättrade oljebolagen Africa Oil och Enquest 6 respektive 4,1 procent. Fagerhult klättrade 6,6 procent på beskedet att det svenska belysningsbolaget köper ett tyskt och ett franskt bolag för totalt 830 miljoner kronor.

På förlorarsidan intog biometribolaget Fingerprint Cards jumboplatsen i OMXS30 med ett tapp på 1,5 procent. Sektorskollegan Precise Biometrics hängde med och stängde på minus 1,8 procent på småbolagslistan.

I övrigt var det tunt med storbolagsförlorare men på Mid Cap backade Oasmia och Alligator Bioscience 2,7 respektive 1,5 procent. Flygbolaget SAS var ner 1,4 procent.

Utanför Europa rasade japanska Toshiba så mycket som 16 procent efter uppgifter om att elektronikbolaget kan tvingas till en avskrivning på så mycket som 4,3 miljarder dollar i sin amerikanska kärnkraftsverksamhet.

Att det blir en nedskrivning i miljardklassen bekräftades senare av bolaget, som inte vill binda sig vid en siffra men uppgav att nedskrivningen ”vida överskred” de tidigare uppskattningarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?