ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Starkare dollar gav verkstadsbolagen skjuts uppåt

De exportberoende verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen tog täten i tisdagens ombytliga handel, som slutade på plus efter två minusdagar på raken.

Euron och kronan försvagades sedan IMF i en rapport uttryckt att det finns nedåtrisker i Europa framöver, och dollarn fick även stöd av att den amerikanska tioårsräntan åter handlades över 3 procent. Vid stängning kostade en dollar 8:72 kronor, drygt tio öre upp från ett dygn tidigare.

OMXS30 stängde på plus 0,5 procent vid nivån 1.607. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev 16,6 miljarder kronor med H&M, som försvagades 0,9 procent och var främsta indexsänke, i den vana rollen som dagens mest omsatta aktie.

Europadata på tisdagen visade att såväl tysk som nederländsk BNP kom in något under förväntningarna för första kvartalet.

På råvarumarknaden noterade Nordsjöoljan som mest 79:40 dollar per fat trots dollaruppgången, och priskänsliga Enquest steg 6,5 procent. Lundin Petroleum avancerade drygt 2 procent.

På svenskt börsgolv var annars den exportberoende verkstadssektorn starkast, med stöd av dollarförstärkningen. Autoliv steg drygt 2 procent medan Atlas Copco, Volvo och SCA avancerade med mellan 1 och 2 procent.

I andra änden av index tappade Fingerprint Cards 9,7 procent i livlig handel efter att på måndagen ha stärkts 12,5 procent.

Getinge åker ur indexleverantören MSCI:s Sverigeindex och tappade 0,7 procent. 

Clas Ohlson kom med starka försäljningssiffror för april. Den totala försäljningen steg med 10 procent, där analytikerförväntan var 7,5 procent enligt SME Direkt. Aktien var upp 1,7 procent. 

Rapportsäsongen för de större bolagen är över men för de mindre fortsätter den i strid ström. Kabes omsättning steg 11 procent i det första kvartalet men lönsamheten sjönk trots det, tyngd av den svaga kronan och högre priser på insatsvaror för husvagnstillverkaren. Aktien backade 1,9 procent.

Ett bolag som i stället steg på en stark rapport var bilbesiktningsföretaget Opus. Aktien var upp nästan 8 procent efter en oväntad lönsamhetsförstärkning till 18,0 från 16,8 procent mätt före av- och nedskrivningar. Väntat enligt SME Direkt var 16,2 procent. Försäljningstillväxten uppgick till nästan 30 procent mot väntade knappt 20 procent, delvis förvärvsdrivet.

Ljudboksbolaget Storytel guidade för en rörelseförlust på 10 procent av omsättningen 2018, mot 5-10 procent för ett halvår sedan, men fortsatt intäktstillväxt på 40 procent. Aktien föll initialt men stängde på plus 1,6 procent.

Några betting-relaterade aktier fortsatte att klättra på tisdagen efter måndagseftermiddagens besked från USA:s Högsta domstol om att sportvadslagning kan legaliseras i den amerikanska delstaten New Jersey. Beslutet lämnar även fältet öppet för andra amerikanska delstater att ge grönt ljus åt sport-betting.

Inom sektorn steg sportboksunderleverantören Kambi med 4,6 procent. Catena Media var upp 7,2 procent. Aktien fick även stöd av att Kepler Cheuvreux inlett bevakning med köpråd.

Global Gaming steg nästan 9 procent med stöd av upprepat köpråd från ABG, sedan bolaget lämnat en rapport i linje med sin vinstvarning förra veckan och lovat att inte öka marknadsföringskostnaderna ytterligare under andra kvartalet. Därmed återvanns strax under hälften av vinstvarningstappet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies