Stockholmsbörsen: Stark avslutning men Ericsson tyngde

Telekomjätten Ericsson dominerade tisdagens nyhetsflöde efter att ha avfyrat en ordentlig nyhetskanonad på morgonkvisten. Beskedet om avsättningar, nedskrivningar och omstruktureringskostnader vägde dock tyngst och aktien backade 2,6 procent.

Stockholmsbörsen spenderade större delen av tisdagen under nollan, men visade ordentligt med styrka under eftermiddagen. När tisdagens handel väl summerades hade det breda OMXSPI-indexet stigit 0,4 procent medan även OMXS30 var upp 0,4 procent.

Ericsson fyrade av en ordentlig nyhetsbredsida på tisdagsmorgonen med en ny strategi, ledningsförändringar samt nedskrivningar, omstruktureringar och avskrivningar som väntas ha en negativ resultatpåverkan på drygt 10 miljarder kronor under det första kvartalet.

Bolaget gör bland annat avsättningar kring vissa större kundkontrakt på 7-9 miljarder kronor, vilket enligt vd Börje Ekholm dock ska ses som isolerade händelser. För att kompensera för den beska medicinen presenterade Ericssons vd även en bedömning om att rörelsemarginalen, som i fjol uppgick till 6,2 procent, på sikt ska fördubblas.

Marknaden ansåg dock att den negativa vågskålen vägde tyngst och aktien backade med 2,6 procent.

I toppen av minuskolumnen hittar vi dock skogsbolaget Holmen som på tisdagen handlades exklusive rätt till utdelningen på 12 kronor per aktie och följdaktligen backade med 3 procent.

Andra aktier som kämpade i motvind var Fingerprint Cards som backade 2,6 procent och medicinteknikbolaget Getinge som föll 1,2 procent.

Mer ånga i börsmaskinen hade teknikkonsulten ÅF som lyfte 3,6 procent och gruvbolaget Lundin Mining som steg 3,2 procent.

Danske Markets har höjt sin rekommendation för liftanläggningsbolaget Skistar till köp från tidigare behåll samt skruvat upp riktkursen till 180 kronor från tidigare 170 kronor. Skistars aktie lyfte 0,3 procent och stängde på 157 kronor.

Den senaste tidens rally i medicinteknikbolaget Ortivus fortsatte på tisdagen under hög handel. När dammet hade lagt sig var A-aktien upp hela 96 procent medan B-aktien fick nöja sig med en mera blygsam uppgång på 4,9 procent. Bolaget har inte presenterat någon nyhet.

Vid Stockholmsbörsens stängning hade spotpriset på både WTI- och Brentoljan lyft med omkring 1,6 procent och oljesektorn stod som tisdagens vinnare. Lundin Petroleum steg med 1,5 procent medan Tethys Oil, Black Pearl Resources, Africa Oil och Enquest steg 1,6-5,4 procent.

Ute i Europa rådde relativt munter vårstämning och tyska DAX steg med 1,3 procent medan franska CAC40 och Londonbörsens FTSE 100 lyfte 0,6 respektive 0,7 procent.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?