1515
Annons

Stockholmsbörsen: Stängning på plus efter hopp om lättade tullar

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med en rad industribolag i spetsen sedan USA signalerat en potentiellt något mjukare inställning gällande de aviserade stål- och metalltullarna.

Allra vassast bland de svenska storbolagen var dock Getinge, utan att några uppenbara nyheter offentliggjorts.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 1,4 procent till nivån 1.585,5, vilket också var nära dagens högsta nivå.  Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor. Tyska DAX-index var upp 0,9 procent, tyngt av en lägre orderingång i industrin än väntat i januari. I Frankrike steg CAC 40-index 1,4 procent. 

Uppgången fick bränsle av att Vita huset meddelat att Kanada och Mexiko ska få undantag från de nya tullarna så länge förhandlingarna om ett uppdaterat Nafta-avtal pågår. Detta stärkte förhoppningarna på europeisk sida om att även EU ska kunna få ett undantag, något som skulle öka sannolikheten för att ett fullskaligt handelskrig ska kunna undvikas.

Den europeiska centralbanken ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0 procent, en nivå som gällt de senaste två åren. ECB förklarade också att räntan väntas bli kvar på nuvarande nivåer under en utdragen period och att programmet för tillgångsköp ska fortsätta åtminstone ett halvår till.

I toppen av OMXS30-indexet låg medicinteknikbolaget Getinge med en uppgång på 6,2 procent. En presentation för investerare hölls hos DNB på förmiddagen, men någon ny information presenterades inte, uppger Getinge.

En rad konjunkturkänsliga bolag, inte sällan med exponering mot USA, avancerade markant. Bland annat steg SCA och Skanska 2,5 respektive 3,1 procent, medan Atlas Copco, Essity, Swedish Match, SKF och Ericsson alla lyfte 2 procent eller mer.

Bankerna uppvisade en blandad utveckling efter rekommendationsändringar från Goldman Sachs. Nordea, Handelsbanken och SEB steg omkring 1,5 procent, medan Swedbank, som sänkts till neutral från köp, backade marginellt.

Bland förlorarna för dagen märktes råvarubolag som SSAB, ned 1,9 procent, och Boliden, minus 0,2 procent. Basmetallerna backade på bred front och råvarusektorn var den klart svagaste sektorn i Europa. 

Utanför storbolagsindexet steg försvarskoncernen Saab 6,5 procent till 389 kronor. Aktien har fått en köprekommendation av SEB, som bland annat lyfter fram att ökade politiska spänningar fått de globala militärutgifterna att vända upp och att Saab ligger bra till att få flera stororder. SEB ger aktien en riktkurs på 465 kronor. 

Bland de mindre namnen steg medicinteknikbolaget C-rad 7 procent. Bolaget har tecknat ett samarbetsavtal med ett kinesiskt bolag som också innebär en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.  

Bland vinnarna fanns även industribolaget AQ Group som fått en köprekommendation av Affärsvärlden. Aktien steg knappt 5 procent. 

Redeye ger speloperatören Cherry ett ökat rimligt värde om 85 kronor per aktie, upp från tidigare 75 kronor, vilket hjälpte aktien till en uppgång om nästan 4 procent. 

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

FN vädjar om mer hjälp till Pakistan

FN ber om fem gånger så mycket internationellt bistånd till Pakistan jämfört med tidigare. Anledningen är att risken för vattenburna sjukdomar och andra åkommor ökat efter efter de katastrofala översvämningarna, som har lett till att miljoner människor har blivit hemlösa.

Foto:Fareed Khan

De senaste bedömningarna tyder på att hjälp kommer att behövas ända till nästa år.

Den summa som FN nu ber om är 816 miljoner dollar, jämfört med tidigare 160 miljoner.

Under måndagen varnade FN:s Pakistankoordinator Julien Harneis för att sjukdomar som malaria, denguefeber och skabb och även undernäring kan leda till en ”andra våg av död och förstörelse” efter översvämningarna.

33 miljoner människor har drabbats av katastrofen, som har dödat närmare 1 700 sedan i mitten av juni.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera