Stockholmsbörsen: SSAB lyfter

Stockholmsbörsen backade i inledningen av onsdagshandeln, sista dagen innan bokslutssäsongen drar i gång på allvar. SSAB gick mot strömmen efter köpråd från Goldman Sachs och fortsatt krut i råvarupriserna.

OMXS30 var ned 0,3 procent till 1.639 klockan 10.45, efter fyra dagar med smärre uppgångar. Nedgångarna var likartade på de större börserna i Europa, med råvarusektorn i topp och detaljhandlare samt teknik i botten. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 3 miljarder kronor med Volvo, minus 0,8 procent, som mest omsatta aktie strax före ett något stigande H&M, plus 0,4 procent.

SSAB steg 3,3 procent till dryga femtiolappen efter höjning från neutralt till köpråd från Goldman Sachs, som även höjer riktkursen från 47 till 59 kronor. Motiveringen är SSAB:s exponering mot USA-marknaden för grovplåt, där priser och efterfrågan spås stiga, samt en attraktiv värdering.

Boliden var tvåa i det råvarutillvända sentimentet med stigande kopparpriser och steg 1,9 procent, medan Lundin Mining, som inte är med i OMXS30, steg drygt 2 procent.

Electrolux fortsatte tisdagens uppgångar efter USA:s beslut att tullbelägga tvättmaskiner tillverkade i utlandet. På onsdagen meddelade vitvarujätten att tullarna av produkttekniska skäl inte omfattar bolagets produkter. Electrolux var upp 1,8 procent, att jämföra med tisdagens 2,0 procent, vilket räckte till en bronsplats i OMXS30.

Indexjumbo utan några kommunicerade nyheter men med fyra dagars uppgångar i ryggen var Astra Zeneca, ned 1,6 procent.

Assa Abloy återfanns också i bottenligan, ned 0,9 procent, efter en rekommendationssänkning från Redburn från köp till neutral. Analyshuset anser att riskerna i Kina och Nordeuropa överskuggar möjligheterna som finns i stigande lönsamhet för divisionerna Global Tech och Entrance Systems, acceleration på den amerikanska marknaden utanför bostäder, samt för digitala lås.

Utanför OMXS30 backade Diamyd, dagens enda rapportbolag, 5 procent på sin tilltagande kvartalsförlust.

SSM blev sämsta midcapbolag, minus 7 procent, efter en rekommendationssänkning från SEB.

Hexagon var ned 1,2 procent efter Økokrims beslut att överklaga Oslo tingsrätts frikännande dom om vd Ola Rolléns handel i Next Biometrics hösten 2015.

Catena Media steg nästan 4 procent efter att Nordea har tagit upp kasinoaffiliatebolaget till bevakning med köpråd.

På smallcaplistan rusade Active Biotech nästan 30 procent efter tvåsiffriga uppgångar även under måndagen och tisdagen, utan kommunicerade nyheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?