1515
Annons

Stockholmsbörsen: Spelutvecklare rusade efter mässa

Stockholmsbörsen startade veckan i positiv anda med stöd av en helgens handelsuppgörelse mellan USA och Kina. Börserna i Oslo, Köpenhamn och Frankfurt var stängda på grund av pingstledighet. Bland storbolagen steg Astra Zeneca medan bankerna hämmade OMXS30-indexet. 

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,3 procent till 1.626. Aktier för 13,2 miljarder kronor hade omsatts. I London steg börsen med 1,2 procent där FTSE 100 nådde nytt "all time high" och i Paris gick CAC40 upp med 0,5 procent med flygplanstillverkaren Airbus som ledsagare.

Positiva signaler i den pågående handelstvisten mellan USA och Kina gav lättnad på marknaderna i Europa. USA:s finansminister Steven Mnuchin sade i en intervju med Fox News enligt Reuters att handelskriget var satt "on hold". 

"Handelssamtalen under helgen antyder att ett utfall med ett verkligt handelskrig är mycket osannolikt", sade Robert Mead, biträdande chef för Asia-Pacific vid Pimco i en intervju med Bloomberg tv.

I Stockholm avancerade läkemedelsbolaget Astra Zeneca med 2,4 procent efter godkännande för Lokelma i USA. Detta läkemedel, som används vid hyperkalemi, fick godkänt för Europa i mars. Dagens uppgång medförde fredagens nedgång hämtades igen då aktien föll på en rapport som var något svagare än väntat.  

Autoliv steg med 2,1 procent. Inför den kommande delningen av bolaget uppgavs att kapitaltillskottet till avknoppade Veoneer kommer att uppgå till 1 miljard dollar. 

Medicinteknikbolaget Getinge, som är en av årets förlorare, steg med 1,8 procent. I Dagens Industri uppkom det att aktiefonden Mertzig Equity, en fond som startades 2010 av aktiestrategen Hans Mertzig och hans son, tagit in Getinge i sin fond.   

Banker hade åter en tung dag och placerade sig i botten bland OMXS30-bolagen. Kritik mot Handelsbankens sätt att sköta kreditgivningen luftades på nytt i Dagens Industri och aktien backade med 0,8 procent. Även övriga storbanker sjönk även om SEB gick mot strömmen och steg 0,5 procent. 

Bland storbolagen fick investmentbolaget Latour fart efter en köpanalys i Dagens Industri. Aktien steg med 5,4 procent. 

En av måndagens stora vinnare var oljebolaget Africa Oil. Aktien steg 19,4 procent, enligt en analytiker kan kursuppgången bero på förra veckans medieuppgifter om att Lundin-bolaget är intresserat att köpa in sig i nigerianska tillgångar. Dessutom har aktien släpat efter den övriga uppgången i oljesektorn, framhöll analytikern.   

Oljepriset sjönk något under måndagen efter att i slutet av förra veckan letat sig över 80 dollar per fat. Under måndagen noterades Brent till 78,80 dollar.  

Kraftigt upp var det även för Zeta Display, som säljer digital butiksinredning. Aktien steg med nära 22 procent efter att ha levererat en rapport som marknaden gillade kombinerat med en order från ATG på 100 miljoner kronor.   

Spelutvecklaren Paradox, listat på First North, steg med 14 procent efter helgens spelmässa där en rad nya spel presenterades. Efter spelmässan har Carnegie höjt sin rekommendation till köp. Aktien handlas även utan rätt till utdelning om 1 krona från och med måndagen.

Flexqube, listat på First North, steg närmare 12 procent efter en positiv analys i Börsveckan. Bolagets senaste rapport visade hög tillväxt och stark orderingång framgick det i analysen. 

Energilagringsbolaget Saltx, listat på First North, sköt i höjden efter besked om en order på 8.000 Suncool-solfångare från energibolaget Sunact i Ghana värd cirka 55 miljoner kronor. Saltx-aktien steg över 20 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?