1515

Stockholmsbörsen: Spelbolag lyfte efter köprek

Efter fyra dagars nedgångar vände Stockholmsbörsen uppåt på torsdagen. Även ute i Europa bromsade de negativa rörelserna in i väntan på torsdagens amerikanska omröstning om att riva upp Obamacare.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde slutligen på plus 1,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 noterade en uppgång om 1,2 procent.

Ute i Europa stängde tyska DAX på plus 1,1 procent medan franska CAC 40 noterade en uppgång om 0,7 procent. Även Londonbörsens FTSE 100 klättrade 0,3 procent.

I täten för uppgången på Stockholmsbörsen gick spelbolaget Kindred, som har fått en höjd rekommendation av Carnegie, vars aktie stängde på plus 5,4 procent.

Även biometribolaget Fingerprint Cards, som efter flera dagars nedgång efter vinstvarningen tidigare i veckan, noterade en uppgång om 5,4 procent. Aktien har fått en höjd rekommendation av UBS, som dock sänkte riktkursen från 45 kronor till 36 kronor.

Råvarurelaterade aktier hörde till sektorstoppen med bland andra gruvbolaget Boliden som klättrade runt 1,3 procent efter en höjd rekommendation av Handelsbanken.

Bland vinnarna fanns också flera fastighetsbolag. Klövern och Atrium Ljungberg noterade uppgångar på 2,1 och 0,6 procent medan Castellum stängde på plus 0,9 procent. Även Balder och Wallenstam klättrade 1 respektive 0,7 procent.

På botten fanns däremot kylskåpstillverkaren Dometic Group och specialfettbolaget AAK som backade 2,2 respektive 1,1 procent. Även nätmäklaren Avanza och stålbolaget SSAB hade det motigt och backade 0,6 procent.

Hjälmbolaget Mips, som hade premiär på börsen på torsdagen, stängde på kursen 51,5 kronor, vilket utgör en uppgång på 12 procent från teckningskursen på 46 kronor. Teckningskursen ger bolaget ett marknadsvärde på 1.164 miljoner kronor, vilket är en anmärkningsvärd värdering enligt Di:s Martin Blomgren, som menar att den sticker ut bland nynoterade bolag.

”Det är ett spännande bolag och en spännande produkt, men en jättedyr aktie. Det vill till att de uppfyller kraven på en omsättning på 400 miljoner kronor per år och en marginal på 40 procent”, sade han i torsdagens Börsmorgon.

”Det är en prognos och det kan hända mycket på vägen. De kan missa det här och då är fallhöjden stor”, fortsatte han och påpekade att ett köp är förenat med stor risk.

Bland de mindre bolagen klättrade även hotellbolaget Scandic Hotels, vars största ägare EQT säljer sitt kvarvarande innehav om 20,4 procent av bolaget till Provobiskoncernen och Stena. Aktien stängde på plus 7,9 procent.

Det Small Cap-listade medicinteknikbolaget Ortivus handlades ovanligt mycket. A-aktien steg med 31,6 procent medan B-aktien lyfte 30,6 procent.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?