Annons

Stockholmsbörsen: Småsur dag med H&M som sänke

Börsveckan fick en svag start på måndagen med både den indextunga klädjätten H&M och storbankerna bland förlorarna. Mot strömmen gick biometribolaget Fingerprint Cards och elinstallationsbolaget Garo.

Måndagen blev en kylig historia på Stockholmsbörsen där det breda OMXSPI-indexet backade med 0,5 procent medan OMXS30 föll 0,6 procent.

Även ute i Europa var stämningen dämpad och tyska DAX backade med 0,6 procent, Parisbörsens CAC40 föll 0,8 procent och Londonbörsens FTSE 100 tappade 0,2 procent. I USA var börserna stängda på grund av Martin Luther King Day.

I toppen av minuskolumnen hittar vi bland annat de bägge spelbolagen Betsson och Kindred som backade med 2,5 respektive 2,8 procent medan gruvbolaget Lundin Mining tappade 2,7 procent.

Indextunga H&M redovisade en decemberförsäljning som steg med 6 procent, exklusive valutakursförändringar och inklusive moms, jämfört med december 2015. Analytikerna hade i snitt väntat sig en försäljningsökning med 9,1 procent enligt SME Direkt. Aktien backade med 2,8 procent.

I andra änden av spektret hittar vi bland andra biometribolaget Fingerprint Cards som steg 1,6 procent och livsmedelsbolaget Axfood som steg 2,4 procent till 144,40 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för Axfood-aktien till behåll från tidigare minska samt skruvat upp riktkursen till 155 kronor från tidigare 145 kronor.

Andra vinnare bland storbolagen var Netent, som utvecklar mjukvara åt nätspelbolag, som steg 1,7 procent, nischbanken Resurs som lyfte 1,7 procent och investmentbolaget Latour som steg 1,4 procent.

SEB:s vd Annika Falkengren meddelade på måndagsmorgonen att hon avgår som vd efter 11 år på posten. Någon ersättare är ännu inte utsedd och Annika Falkengren fortsätter på posten tills en ny vd utsetts, dock längst till juli 2017. Aktien backade med 0,8 procent.

Bland de övriga storbankerna tappade Handelsbanken 1 procent medan Swedbank föll 0,6 procent och Nordea backade 0,1 procent.

Även verkstadsbolaget Atlas Copcos vd Ronnie Leten meddelade på måndagen att han begärt att få lämna efter åtta år på posten. Ny vd blir Mats Rahmström som för närvarande är affärsområdeschef för industriteknik som tar över vd-rodret den 27 april. I samma veva meddelade Atlas Copco även att bolaget ska delas upp i två bolag. A-aktien steg med 0,3 procent.

Det Small Cap-listade elinstallationsbolaget Garo rusade med 15,2 procent i spåren av att bolaget fått en order på laddstolpar från flygplatsägaren Swedavia. Även bemanningsbolaget Poolia och bygghissbolaget Alimak hade en bra börsdag och steg 8 respektive 5,8 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?