Annons

Stockholmsbörsen: Småbolag rusar i öppningen

Stockholmsbörsen öppnar på plus på tisdagen. Fingerprint Cards klättrar på köprekommendation från Di men de stora uppgångarna syns bland småbolagen och på First North, där spelbolaget G5 Entertainment och läkemedelsbolaget Saniona rusar.

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen. Både breda OMXSPI och OMXS30 är upp 0,6 procent drygt 20 minuter in i handeln.

Biometribolaget Fingerprint Cards lägger sig i toppen av storbolagslistan med en uppgång på 2,5 procent. I dagens Di pekas aktien ut som en potentiell vinnare efter ett brant fall under 2016.

Detsamma gäller för spelbolaget Betsson, telekomjätten Ericsson och flygbolaget SAS. Aktierna stiger mellan 0,5 och 1,7 procent i öppningshandeln.

Läkemedelsbolaget Sobi och Boliden klättrar också, upp 1,7 respektive 1,5 procent. Nischbanken Resurs Bank stiger desto mer, upp 2,3 procent.

Oljesektorn fortsätter måndagens uppgång. På mid cap-listan klättrar Africa Oil 1,7 procent medan Enquest är upp 1,9 procent. Storbolaget Lundin Petroleum avancerar 0,4 procent.

Billerud Korsnäs klättrar 0,5 procent och fortsätter därmed måndagens uppgång, då massatillverkaren Mercer flaggade för prishöjningar på den europeiska marknaden.

Under gårdagen gav det också skjuts åt small cap-listade Rotternos som klättrade 5 procent. Nu faller dock aktien tillbaka och är ner 1,8 procent. I måndags passade inköpschefen Ingemar Eliasson på att sälja hela innehavet i bolaget. 66.300 aktier ska ha sålts för 8,4 kronor styck. Aktien handlas nu kring 8,3 kronor.

Fastighetsbolaget Klövern backar knappt 1,2 procent på en sänkt rekommendation från SEB. Storbanken hade tidigare en köprekommendation på fastighetsaktien men har nu svängt och råder kunderna att sälja.

Klädjätten H&M handlas ner 0,7 procent till strax under 252 kronor efter en rekommendationssänkning från behåll till sälj signerad Deutsche Bank. Riktkursen sänks med 25 kronor till 225 kronor. Framför allt är det försäljningstrenderna på expansionsmarknader som är ”mycket oroande, skriver nyhetsbyrån Direkt som tagit del av analysen.

Det small cap-listade spelbolaget G5 Entertainment rusar 18,3 procent efter att på morgonen ha meddelat att intäkterna för fjolårets sista kvartal ser ut att landa på 184 miljoner. Det motsvarar en försäljningstillväxt på 82 procent i årstakt. För helåret 2016 spås intäkterna landa på 516 miljoner, upp 34 procent jämfört med 2015.

På First North är det dock ännu mer fart i läkemedelsbolaget Saniona. aktien var som mest upp hela 26 procent men har dragit sig tillbaka något till en uppgång på 19,3 procent. Det kommer efter att bolaget sett positiva resultat i en fas 2-studie för viktminskningsläkemedlet Tesomet, som bland annat riktar sig till patienter som lider av diabetes.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

 

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?