1515
Annons

Stockholmsbörsen: Sernekes börsbygge tappar

Stockholmsbörsen fortsätter måndagen med stigande index. Volvo leder uppgången på en marknad som inte lät sig skrämmas av nej-resultatet i den italienska folkomröstningen.

Börsnykomlingen Serneke har det tuffare och har backat med över 4 procent.

Sernekes vd och grundar Ola Serneke.
Sernekes vd och grundar Ola Serneke.Bild:Serneke

Vid lunchtid är Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 1,1 procent och det breda OMXSPI-indexet ökar med 0,8 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo tar täten med en uppgång på 3,1 procent.

Order på tunga lastbilar i Nordamerika steg i november en aning mer än väntat, visar preliminära siffror från amerikanska ACT Research som släpptes i dag. I kategorin Class 8 steg order med 16 procent till 19.500 enheter. Analytiker tolkar siffrorna som försiktigt positiva för Volvo.

"Även om lastbilsaktierna har fått stöd av den potentiella effekten av Trumps infrastrukturprogram, anser vi att ordersiffran ger lite Volvo-stöd", skriver Swedbank enligt nyhetsbyrån Direkt.

Andra vinnare är industrikoncernen Lifco, som stiger med 2,7 procent och stålbolaget SSAB med en ökning på 2,5 procent.

Italiens premiärminister Matteo Renzi meddelade att han avgår efter att hans reformförslag fått ett rungande nej i söndagens folkomröstning. Oro för en bankkris fick de europeiska bankerna att inleda dagen på minus, men nu har de återhämtat sig. Bankindexet Stoxx Europe 600 är upp med 0,8 procent.

Även de svenska storbankerna stiger och starkast är Handelsbanken med en uppgång på 1,2 procent.

Förlorare på storbolagslistan är biometribolaget Fingerprint Cards, som backar med 4,4 procent. Carnegie misstänker i en färsk analys att bolagets prognoser för 2017, som väntas offentliggöras på torsdag, inte kommer att nå upp till marknadens förväntningar.

Byggföretaget Byggpartner inleder sin bana på börsen i blygsamma tecken. Byggpartner noterades på First North på måndagen med ett pris på 37 kronor per aktie, och vid lunchtiden är priset 38,2 kronor.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson stiger med 5,5 procent. Aktien fick en köprekommendation av Di:s börsexpert Martin Blomgren i måndagens tidning.

Byggbolaget Serneke backar med 4,1 procent. Börsveckan gav aktien en säljrekommendation och ansåg att det finns en fortsatt betydande nedsida för bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?