1515

Stockholmsbörsen: Serneke backar

Stockholmsbörsen har under onsdagen fortsatt att stiga i nästan samma takt som Italienbörsen som tog täten i Europa efter uppgifter om att Italiens regering siktar på lägre budgetunderskott. De amerikanska börsterminerna pekar samtidigt upp med stöd av stark ADP-jobbdata.

Storbolagsindexet OMXS30 hade klockan 14.30 stigit 1,1 procent till 1.675. Det bredare svenska indexet OMXSPI tog sig över den tidigare högstanivån någonsin från i augusti.

Bland storbolagen var modeföretaget H&M i topp med en uppgång på 2,6 procent. Aktien är nu inte långt ifrån kursnivån vid årsskiftet.

Volvo ökade 2,3 procent. ACT-siffrorna, som visar orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, sjönk tillbaka något i september, men nedgången skedde från en rekordhög nivå i augusti och siffran beskrivs av analytiker som fortsatt stark.

Bland övriga aktier i OMXS30 steg Getinge och Securitas runt 2 procent vardera. Sandvik och SKF, som fick sänkta rekommendationer av Barclays, halkade efter och ökade bara marginellt på den stigande börsen. 

Skistar lyfte hela 11 procent. Resultatet för det säsongsmässigt svaga sommarkvartalet i bolagets brutna räkenskapsår blev -117 miljoner kronor, en mindre förlust än de -150 miljoner som redovisades motsvarande period i fjol. En utdelning på 7 kronor föreslås för 2018, en höjning från den tidigare nivån 5:50 kronor. Skistar uppger att bolaget inte ser någon minskning av intresset för dess exploateringsprojekt.

Oasmia har meddelat studiedata gällande övergripande tumörrespons i en fas 2-studie i USA och Sverige. Den nådde målen och visar att behandling med Oasmias Doxophos Vet var väl tolererad. Aktien klättrade 7,2 procent.

Avanza avancerade 4,7 procent. På tisdagen framkom att två av tre storblankare täckt delar av sina korta positioner i nätmäklaren, och på onsdagen uppgav Nordea att banken ser kortsiktig potential inför Avanzas kommande rapport.

Mips största ägare Bell Technology Acquisition har sålt 2 miljoner aktier i hjälmbolaget till kursen 102 kronor, vilket motsvarar en rabatt på cirka 4,7 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Aktien föll 4,1 procent.

Ola Rollén blir via sitt privata bolag Iskossala en av de nya ägarna i det First North-listade finska spelbolaget Nitro Games, som gör en riktad emission på 47,4 miljoner kronor. Även Swedbank Robur Ny Teknik och Ludvig Strigeus, en av nyckelpersonerna bakom Spotifys teknik, blir nya ägare. Nitro Games drog iväg hela 25 procent på nyheten.

Nedåt gick det i stället för spelbolaget Leo Vegas, som backade 2,9 procent efter att ha fått en sänkt riktkurs av Pareto till 75 kronor från tidigare 100 kronor.

Byggbolaget Serneke skriver ned värdet på två byggprojekt vilket väntas påverka rörelseresultatet för tredje kvartalet med cirka 70 miljoner kronor. Aktien föll 6 procent.

First North-listade Maha Energy var en av dagens stora förlorare med en nedgång på 7,8 procent. Bolaget har sänkt sin produktionsprognos för 2018, en sänkning som i huvudsak förklaras av det produktionsstopp vid Tartarugafältet.

Image Systems har fått en order värd cirka 4,8 miljoner kronor, vilket fick aktien att lyfta 8,5 procent.

Catena Media noterades vid nytt årslägsta vid drygt 82 kronor.


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Etisk hackning för bättre IT-säkerhet

Kan vägen till en säker IT-miljö börja med intrång? Självklart! säger Orange Cyberdefense. Deras etiska hackning är ett första steg i arbetet att hantera risker och bygga ett säkrare digitalt samhälle.

En utomstående tar kontroll över ditt affärssystem. Ditt kundregister läcker till obehöriga. Ert kassasystem ligger nere i dagar. Oavsett om du arbetar på en internationell storbank eller i en lokal matbutik är IT-säkerhet oerhört kritiskt för verksamheten, men att den inte alltid är i toppklass, det kan Oscar Hjelm skriva under på. Som etisk hackare på Orange Cyberdefense är det hans uppgift att testa och utvärdera säkerheten i en organisations IT-miljö, ett första steg i arbetet att höja säkerhetsnivån. 

– Etisk hackning innebär att man under kontrollerade former utsätter en organisation för de risker som verksamheten kan mötas av. På så sätt kan säkerhetsluckor och andra brister upptäckas och täppas till i tid. Hacking to help, no to harm, det är mitt jobb, säger Oscar Hjelm, Ethical Hacker på Orange Cyberdefense.

Cyberbrott blir allt vanligare

Och Oscar Hjelms kompetens behövs. På samma sätt som den ökade digitaliseringen erbjuder nya möjligheter för företag att utveckla sina affärer, så innebär digitaliseringen att företag blir en större måltavla. Marknaden för cyberbrott växer och ransomware, identitetsstölder, insiderbrott och informationsläckor blir allt vanligare. 

– Många organisationer har lyckligtvis fått upp ögonen för IT-säkerhet, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra. Få företag har till exempel några rutiner för att testa IT-säkerheten, säger Oscar Hjelm.

Viktigt synliggöra risker

Uppdragen som etisk hacker ser väldigt olika ut. Ibland anlitas Oscar Hjelm redan i utvecklingsfasen av ett system, allt från en webbshop till komplexa kontrollsystem inom industrin. Ibland får han ta sig an befintliga system som genom åren byggts ut och modifierats. Oscars tester är alltid skräddarsydda för att passa uppdraget.

– Både nya och äldre system behöver regelbundna genomlysningar så att sårbarheter kan hittas. Det är oerhört viktigt att synliggöra vilka risker som finns, så att organisationen har möjlighet att prioritera de åtgärder som behöver göras, säger Oscar Hjelm.

Rapport med åtgärdsförslag

Resultatet av den etiska hackningen sammanställs i en rapport över brister och sårbarhet i organisationen, plus förslag på lämpliga åtgärder. Det kan till exempel handla om bättre rutiner, övervakning, virusskydd eller brandväggar. Inte sällan lämnar då Oscar Hjelm över uppdraget till någon av sina kollegor på Orange Cyberdefense.

– En fördel med Orange Cyberdefense är att vi kan hjälpa till med i princip allt inom säkerhet, säger Oscar Hjelm.

Fakta om Orange Cyberdefense

Orange Cyberdefense är expertenheten för cybersäkerhet inom Orange Group, som tillhandahåller managerad säkerhet, managerade detect- och responsetjänster till organisationer runt om i världen. Som en aktör med global förankring och lokal närvaro strävar vi efter att bygga ett säkrare digitalt samhälle.

www.orangecyberdefense.com 

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?