ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Scandi Standard tappar på rapport

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handelssession med begränsad indexrörelse. I spåren av morgonens rapportflora lyfter Sintercast och Fortnox medan Scandi Standard backat.

Vid 9.50-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.639. Aktier för 1,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten var indexrörelserna beskedliga med tyska DAX upp 0,1 procent.

Bland de svenska storbolagen var Getinge bäst presterande med en ökning på drygt 1 procent medan Astra Zeneca gick svagast med en knapp procents tapp. 

Utanför storbolagsindexet märktes en del större rörelser. Kycklingföretaget Scandi Standard tappade drygt 4 procent sedan det redovisat ett justerat rörelseresultat på 90 miljoner kronor (70) med engångsposter på -23 miljoner kronor i det andra kvartalet (-8). Från analytikerhåll pekas det på att lönsamheten i Sverige var svag, tyngt av ett överutbud. 

Sintercast stärktes 6 procent sedan det redovisat ett rörelseresultat på 11 miljoner kronor för det andra kvartalet (5) medan nettoomsättningen uppgick till 27 miljoner kronor (17). Bolagets vd, Steve Dawson, kallar utsikterna för årets andra halvår "fortsatt positiva" med en förväntan om ytterligare tillväxt under det tredje kvartalet i och med produktionsstart av en raddieselmotor i stora volymer.

Affärssystemsbolaget Fortnox avancerade 7 procent. Rörelseresultatet var 22,2 miljoner kronor i det andra kvartalet (13,0) med rörelsemarginal om 24,7 procent (20,4).

I spåren av onsdagsmorgonens rapporter har it-bolaget B3 backat drygt 4 procent och Pledpharma drar ned 3 procent.

Den franska vårdjätten Ramsay Generale överväger att höja sitt bud på Capio, enligt uppgifter till Dagens industri. Nuvarande bud ligger på 48:50 kronor per aktie. Aktien ökade 1,5 procent till 53:20 kronor.

Fastighetsaktier är inte billiga längre efter den senaste tidens uppvärdering av sektorn. Dagens industri tror nu att fastighetssektorns kursutveckling går in i en lugnare fas och ger läsarna rådet att ta en paus. Inom sektorn utvecklades bolag som Fabege, Castellum och Balder som OMXS30-index.

Handelsbanken har sänkt Hufvudstaden till öka (köp) efter tisdagens rapport från fastighetsbolaget. DNB har sänkt rådet för samma aktie till sälj (behåll). Aktien tappade omkring 1 procent. DNB har däremot höjt Latour till köp (behåll) med uppjusterad riktkurs till 115 från 105 kronor. Investmentbolagsaktien ökade 3,3 procent till 107:40 kronor.

På onsdagens makroagenda står försäljning av befintliga bostäder i USA och senare under kvällen protokollet från Federal Reserves möte i början av augusti. Då lämnade Fed som väntat räntan oförändrad men drog upp bedömningen om ekonomin något, vilket antogs bana väg för en höjning i september.

USA-börserna stängde högre på tisdagen men terminerna har dragit nedåt därefter. Risksentimentet är kluvet med åtal som kryper närmare Donald Trump. Hans tidigare advokat Michael Cohen har erkänt att USA-presidenten uppmanat till brott genom att beordra en betalning till två kvinnor. Dessutom har Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort dömts för skattebrott.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies