1515
Annons

Stockholmsbörsen: SCA i fokus på darrig börs

Storbankerna tryckte ner Stockholmsbörsen på måndagen. Men det var SCA som stod i fokus efter storaffären med tyska bandagebolaget BSN Medical.

Vid börsens stängning på måndagen hade breda OMXSPI fallit 0,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backat 0,4 procent. Även ute i Europa hade  placerarna svårt att bestämma sig och Londonbörsen låg vid klockan 17.30 på oförändrat, Frankfurtbörsen steg 0,2 procent samtidigt som Parisbörsen backade 0,3 procent.

Skogs- och hygienbolaget SCA chockstartade handelsveckan med att annonsera en storaffär där bolaget köper tyska bandagetillverkaren BSN Medical för cirka 27 miljarder kronor.

"Det är definitivt inte billigt, men inte heller otypiskt för ett bolag i läkemedelssektorn", säger Markku Järvinen, analytiker på Evli i Helsingfors.

SCA:s aktie, dagens mest omsatta, steg till en början uppemot 5 procent men tappade fart och vid stängning summerade uppgången till 1,9 procent.

I stället var det Fingerprint Cards som blev bästa storbolag med en uppgång på 4,4 procent, en liten revansch efter den senaste tidens dystra kursutveckling.

Kökstillverkaren säljer förlustdrabbade lyxkökstillverkaren Poggenpohl för knappt 100 miljoner kronor.

"Priset är under våra förväntningar, men vi är ändå övertygade om att detta kommer att skapa aktieägarvärde över tid", säger Nobias vd Morten Falkenberg.

Börsen verkade hålla med och aktien steg 3,7 procent.

Fastighetsbolagen gick starkt, Fabege och Wallenstam tog täten och klättrade runt 3 procent.

De fyra storbankerna tyngde index, Swedbank och SEB tappade 1,3 respektive 1,7 procent, Handelsbanken 1,9 procent och Nordea klarade sig bäst med en nedgång på 0,5 procent. Den krisdrabbade italienska banken Banca Monte dei Paschi började på måndagen arbetet med att försöka få fram 5 miljarder euro i nytt kapital för att slippa söka statsstöd.

Fallande råvarupriser sänkte råvarubolagen. Lundin Mining toppade förlorarlistan med en nedgång på 4,4 procent, följt av SSAB och Boliden som båda backade 2,7 respektive 3,5 procent.

Swedish Match föll 2,7 procent. Tobaksbolaget handlades på måndagen exklusive rätt till extrautdelning om 9,50 kronor.

Bland förlorarna återfanns också Astra Zeneca som backade 2,3 procent, trots att Jefferies pekar ut bolaget som en favorit bland de europeiska läkemedelsaktierna.

På mid cap rusade Africa Oil 12,3 procent efter att Di satt köpstämpel på oljebolaget.

”Ett av världens billigaste oljebolag utifrån värderingen per fat”, säger Di:s börskrönikör Richard Bråse i Börsmorgon.

Acarix gjorde entré på First North och stängde på 16,30 kronor, att jämföra med teckningskursen på 17,60 kronor


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?