Stockholmsbörsen: SCA i fokus på darrig börs

Storbankerna tryckte ner Stockholmsbörsen på måndagen. Men det var SCA som stod i fokus efter storaffären med tyska bandagebolaget BSN Medical.

Vid börsens stängning på måndagen hade breda OMXSPI fallit 0,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backat 0,4 procent. Även ute i Europa hade  placerarna svårt att bestämma sig och Londonbörsen låg vid klockan 17.30 på oförändrat, Frankfurtbörsen steg 0,2 procent samtidigt som Parisbörsen backade 0,3 procent.

Skogs- och hygienbolaget SCA chockstartade handelsveckan med att annonsera en storaffär där bolaget köper tyska bandagetillverkaren BSN Medical för cirka 27 miljarder kronor.

"Det är definitivt inte billigt, men inte heller otypiskt för ett bolag i läkemedelssektorn", säger Markku Järvinen, analytiker på Evli i Helsingfors.

SCA:s aktie, dagens mest omsatta, steg till en början uppemot 5 procent men tappade fart och vid stängning summerade uppgången till 1,9 procent.

I stället var det Fingerprint Cards som blev bästa storbolag med en uppgång på 4,4 procent, en liten revansch efter den senaste tidens dystra kursutveckling.

Kökstillverkaren säljer förlustdrabbade lyxkökstillverkaren Poggenpohl för knappt 100 miljoner kronor.

"Priset är under våra förväntningar, men vi är ändå övertygade om att detta kommer att skapa aktieägarvärde över tid", säger Nobias vd Morten Falkenberg.

Börsen verkade hålla med och aktien steg 3,7 procent.

Fastighetsbolagen gick starkt, Fabege och Wallenstam tog täten och klättrade runt 3 procent.

De fyra storbankerna tyngde index, Swedbank och SEB tappade 1,3 respektive 1,7 procent, Handelsbanken 1,9 procent och Nordea klarade sig bäst med en nedgång på 0,5 procent. Den krisdrabbade italienska banken Banca Monte dei Paschi började på måndagen arbetet med att försöka få fram 5 miljarder euro i nytt kapital för att slippa söka statsstöd.

Fallande råvarupriser sänkte råvarubolagen. Lundin Mining toppade förlorarlistan med en nedgång på 4,4 procent, följt av SSAB och Boliden som båda backade 2,7 respektive 3,5 procent.

Swedish Match föll 2,7 procent. Tobaksbolaget handlades på måndagen exklusive rätt till extrautdelning om 9,50 kronor.

Bland förlorarna återfanns också Astra Zeneca som backade 2,3 procent, trots att Jefferies pekar ut bolaget som en favorit bland de europeiska läkemedelsaktierna.

På mid cap rusade Africa Oil 12,3 procent efter att Di satt köpstämpel på oljebolaget.

”Ett av världens billigaste oljebolag utifrån värderingen per fat”, säger Di:s börskrönikör Richard Bråse i Börsmorgon.

Acarix gjorde entré på First North och stängde på 16,30 kronor, att jämföra med teckningskursen på 17,60 kronor


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?