Stockholmsbörsen: SAS trotsar svag rapport

Stockholmsbörsen klättrar på onsdagsmorgonen. En rad fastighetsbolag går mot strömmen och backar men flygbolaget SAS trotsar morgonens svaga rapport.

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen svajigt men drygt 40 minuter in i handeln är breda OMXSPI upp 0,1 procent medan OMXS30 klättrar 0,2 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards placerar sig i toppen av storbolagslistan med en uppgång på 2,8 procent. Aktien har gått svagt sedan början av mars men redan under tisdagen klättrade Fingerprint knappt 3,2 procent. Aktien handlas nu runt 47,5 kronor.

I övrigt stiger friluftsproduktbolaget Thule 1,7 procent medan nätmäklaren Avanza är upp 1 procent.

Flygbolaget SAS backade inledningsvis så mycket som 1,7 procent på den svaga kvartalsrapport som lämnades under morgonen.

Di:s Ulf Petersson säger att det knappast kom som en överraskning och pekar på att bolaget fortfarande tror sig kunna gå med vinst för året som en indikation på att SAS ser fler möjligheter till kostnadsbesparingar.

”Det här är inte rapporten som sänker SAS”, säger han i onsdagens Börsmorgon.

Stamaktien har nu vänt till plus och handlas upp 0,7 procent medan preferensaktien faller 0,4 procent.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca handlas upp 0,9 procent efter att brittiska Barclays inte bara nöjt sig med att bara återuppta bevakningen av aktien med rekommendation övervikt utan dessutom pekat ut Astra Zeneca som sin favoritaktie inom läkemedelsbranschen.

Nischbanken Collector faller till botten av storbolagslistan med en nedgång på 1,1 procent till strax under 98,9 kronor. Aktien klättrade 1,89 procent till strax under 100 kronor på tisdagen.

På fastighetssidan backar en lång rad bolag. Kungsleden tar täten med en nedgång på 1,4 procent. Balder backar 1,1 procent medan Castellum, Wihlborgs, Fabege, Atrium Ljungberg och Klövern backar mellan 0,4 och 0,8 procent.

Råvarubolagen går isär med oljeaktierna i botten. Mid cap-listade Africa Oil och Enquest backar 1,2 respektive 0,4 procent medan Lundin Petroleum är ner 0,6 procent. Så väl spot- och terminspriserna på både Nordsjöolja och amerikanska WTI faller tillbaka under onsdagsmorgonen.

Ståljätten SSAB klättrar istället 1,7 procent medan gruvbolagen Lundin Mining och Boliden är upp 0,8 respektive 0,3 procent.

Fastighetsbolaget NP3 meddelade under morgonen att ordföranden Rickard Backlund har sålt hela innehavet och kommer att lämna sin post vid bolagets årsstämma. Varför är dock oklart – Rickard Backlund vill varken förklara försäljningen eller avgången för nyhetsbyrån Direkt men säger att det inte handlar om att han passerat pensionsåldern.

Det mid cap-listade bolaget backar 0,4 procent på beskedet.

Styrelseledamoten Anders Nilsson föreslås ta över ordförandeposten enligt ett pressmeddelande. Olof Johansson, med bakgrund hos bland annat Skanska och NCC, föreslås också ta plats i styrelsen sedan ledamoten Lisa Flodin avböjt omval.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?