Annons

Stockholmsbörsen: SAS lyfter efter rekommendation

Stockholmsbörsens inledande nedgångar hade dämpats något strax efter lunch. Finansteknikbolaget Cinnobers rapportras höll emellertid i sig och aktien var börsens mest handelsintensiva.

OMXS30 var ned 0,9 procent till nivån 1.562 vid 14-tiden, med aktier för drygt 6 miljarder kronor omsatta.

Sektorvis tyngde bank och verkstad mest i indexet, med Handelsbanken och Atlas Copco som främsta sänken.

I bankens fall tyngde en rekommendationssänkning från Goldman Sachs, medan Atlas Copco-försvagningen, minus 1,2 procent, mer tycktes vara ett utslag av allmän glåmighet i verkstads- och råvarusektorerna efter prisnedgångar på framför allt basmetaller som zink och nickel.

Dessa följde i sin tur enligt Bloomberg på att de kinesiska råvaruhandlarna återvände efter nyårshelgen med en mörk syn på den närmaste framtiden: efterfrågan på råvaror lär hämmas på kort sikt av att det tar uppemot tio dagar innan fabrikerna kommer i gång igen efter nyårsfirandet, enligt vad metallhandlaren Richard Fu på Amalgamated Metals Trading i London säger till byrån.

På rapportfronten rådde hög aktivitet med främst ett stort antal rapporter från medelstora och mindre bolag. 

Servicebolaget Coor presterade ett justerat ebita-resultat i linje med analytikernas förväntan, med 9 procents organisk försäljningstillväxt och en extra utdelning som översteg konsensusprognosen. Aktien steg drygt 3 procent.

Trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso handlades upp 9 procent efter sin rapport. Försäljningssatsningar i kombination med ett förbättrat marknadsläge bidrog till en sekventiell ökning i orderingången med 163 procent fjärde kvartalet.

I övrigt var det en övervägande negativ utveckling för rapportbolagen. 

Eltel ELTEL 0% Dagens utveckling , som säljer tekniska tjänster för infrastrukturnät, backade mer än 4 procent efter att ha redovisat ett operativt ebita-resultat som var aningen lägre än väntat. 

Finansteknikbolaget Cinnober rasade 26 procent efter att ha visat röda siffror även för det fjärde kvartalet. Långsiktiga satsningar och engångskostnader förklarar resultatraset, enligt vd:n, som i en tekniskt sett utmanande telefonkonferens förklarade att marknaden tycks ha haft en övertro på intäkter från ett samarbete bolaget har med Londonbörsen. Drygt 6 procent av Cinnobers aktiestock hade omsatts vid 14-tiden.

Skolföretaget Engelska skolan redovisade på morgonen en vinstnedgång på en tredjedel, trots stigande intäkter. Ökade lärarlöner tyngde resultatet och aktien förlorade 3,7 procent.

Ett rejält ras, 12 procent, stod även verkstadsbolaget AQ Group för efter dramatiskt sänkt lönsamhet samt vd- och ordförandebyte.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma redovisade en förlust i fjärde kvartalet. Den relativt sett lägre marginalen berodde enligt bolaget främst på den knappt 4 justerade ebitda-marginalen hos norska Weifa. Aktien tappade 4,8 procent.

Magnolia Bostad redovisade ett förbättrat rörelseresultat och uppgav sig se något ökad efterfrågan på bostadsrätter och en ljusning på finansmarknaderna under inledningen av 2018. Detta övertygade dock inte marknaden, som sänkte aktien med 5 procent.

Kabelbolaget Hexatronics tillväxt i kvartalet saktade av från de senaste fyra kvartalens 25-50 procent till 7 procent, och aktien retirerade drygt 8 procent trots höjd rörelsemarginal i kvartalet och dito utdelning för räkenskapsåret.

Utanför rapportfloden steg Kindred nästan 3 procent efter att vd på onsdagskvällen rapporterade ett nu veckogammalt köp av depåbevis.

Pareto Securities har inlett bevakning av SAS SAS NOKo 0% Dagens utveckling med köprekommendationen och riktkursen 30 kronor. Aktien lyfte drygt än 5 procent till 20:72 kronor.

Alimak var ned 3 procent inför fredagens rapport.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?