Annons

Stockholmsbörsen: SAS flyger högt på rapporten

Stockholmsbörsen steg något på tisdagsförmiddagen i linje med de ledande Europabörserna. Stöd kom från att New York-börserna klättrade vidare under måndagskvällen, även om USA-terminerna har sjunkit något. Ericsson lyfte för andra dagen i rad, samtidigt som SAS steg på sitt starka bokslut. 

Vid 9.50-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 ökat 0,2 procent till 1.589. Omsättningen uppgick till 1,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Ericsson var upp 1,1 procent och steg därmed för andra dagen i rad i samband med den årliga mobilmässan i Barcelona. Cevian Capital har köpt mer aktier och än en gång riktar Christer Gardell kritik mot telekombolagets struktur och tempot i den pågående omstruktureringen.

"Ericsson har i dag ett så brett och komplicerat bolag att i princip ingen person har tillräcklig förståelse för alla områden", sade han till Dagens Industri.

Flera mindre bolag har presenterat delårsrapporter i takt med att slutet på rapportsäsongen närmar sig.

Bland de större steg flygbolaget SAS 8,3 procent efter att ha redovisat ett resultat som var över marknadens förväntan enligt Inquiry Financial. Att SAS har säsongsanpassat sin produktion, det vill säga minskat antalet avgångar under de lågintensiva vintermånaderna, är huvudskälet till att kvartalsförlusten blev mindre än väntat, uppgav vd Rickard Gustafson för Nyhetsbyrån Direkt.

E-handelsbolaget Boozt redovisade ett växande nettoresultat efter en positiv skattepost och stigande försäljning. Marginalerna försämrades emellertid och Boozt-aktien backade 4,9 procent.

Smary Eye, som utvecklar och marknadsför system för eyetracking, redovisade en rörelseförlust på 14,8 miljoner kronor, vilket enligt bolaget ligger i linje med plan. Intäkterna sjönk samtidigt och aktien tappade 1,9 procent.

Solenergibolaget Etrion meddelade på morgonen siffror som översteg bolagets guidning. Även produktionen uttryckt i megawattimmar överskred prognosintervallet. Aktien avancerade 4,5 procent.

Auktionshuset Lauritz.com steg 5,9 procent efter att ha sålt sin fastighet på Rovsinggade 68 i Köpenhamn för 35 miljoner danska kronor.

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, hade ett växande driftnetto i det fjärde kvartalet och föreslår en utdelning på 0:10 kronor per aktie. Aktien klättrade 2,4 procent.

Enea steg 4,5 procent efter att ha tecknat avtal om att förvärva Openwave Mobility som erbjuder lösningar för mobiloperatörer. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till runt 90 miljoner dollar.

Lucara Diamond som var i fokus under måndagen sjönk tillbaka 2,1 procent. Pareto Securities har sänkt sin riktkurs.

Addera Care backade 5,3 procent efter att ha aviserat en företrädesemission på 16 miljoner kronor.

Scandi Standard har fått sänkt rekommendation från DNB Markets till behåll. Aktien backade 0,2 procent.

Vårdbolaget Capio meddelade efter börsens stängning på måndagen att franska myndigheter har offentliggjort att tariffer för ersättning av sjukvård sänks med 1,2 procent. Det var något bättre än Capios förväntningar, uppgav bolaget. Aktien ökade 0,4 procent.

Under tisdagen riktas i övrigt fokus mot den nya Fed-chefen Jerome Powell som ska tala i representanthuset.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så förvandlades det gamla fängelset till hotell

I det gamla fängelset finns många bevarade detaljer.
I det gamla fängelset finns många bevarade detaljer.Foto:Evelina Rönnbäck

Efter att de sista fångarna lämnat det gamla cellfängelset stod huset tomt under många år.

Nu är det åter liv i Umeås äldsta stenhus och för första gången på länge kan stadsborna ta del av den historia som gömmer sig bakom den ståtliga fasaden.

Vill du också ha effektiv drift av din fastighet? 

Vid älvens norra strand i Umeå reser sig det gamla fängelset från 1861. Byggnaden är ett av landets bäst bevarade cellfängelser och ett viktigt inslag i stadsbilden. Stenhuset uppfördes efter den reform som skulle humanisera fångvården i mitten av 1800-talet – och är även en av få byggnader som stod kvar efter stadsbranden som ödelade stora delar av Umeå 1888.

– Det här är en länk från det gamla till den nya Umeå och en av få byggnaderna som fanns förut och som fortfarande finns kvar, berättar Svante Klinga som idag, tillsammans med sin fru Ingela, driver ett hotell i byggnaden.

Gammalt möter nytt

När fängelseverksamheten upphörde i början på 1980-talet stod huset tomt under en tid och användes i perioder som lokal för teaterverksamhet. 

Det blev statligt byggnadsminne 1992 och i början av 2000-talet anlitades Riksbyggen av Statens fastighetsverk för att underhålla fastigheten och sköta den dagliga driften både in- och utvändigt. 

– Det var inte gjort något åt huset på många år. Tillsammans med Statens fastighetsverk har fängelset fått en ordentlig uppfräschning. Det är ett gammalt hus med allt vad det innebär, som ska fungera med ny verksamhet och med mycket folk som rör sig i det. Det är svårigheten, berättar Mattias Palmqvist, förvaltare på Riksbyggen.

Byggnaden måste renoveras varsamt

Huset är klassat som byggnadsminne och kräver att alla typer av renoveringar sker varsamt enligt det upprättade vårdprogrammet och efter gamla metoder.Vid något tillägg eller förändring av byggnaden, så måste alltid Riksantikvarieämbetet rådfrågas och eventuellt tillstånd sökas.

– Byggnaden och miljön får inte förvanskas. Det behöver inte återskapas som det såg ut förr i tiden, men det ska harmonisera med det gamla kulturarvet. Det är något vi alltid tittar på, säger Tony Bjuhr, förvaltare på Statens fastighetsverk.

På senare år har huset fått ny färg på väggarna och golven har slipats och Riksbyggen har i princip daglig kontakt med hotellet.

– Den här verksamheten är ett förträffligt sätt att bevara karaktären i det här gamla fina huset eftersom det måste underhållas. Om det inte vore folk här inne skulle inte det ske, då skulle huset bara stå och skicket skulle bli sämre, säger Svante Klinga.

Öppet för allmänheten

Som byggnadsminne ska cellfängelset även bevaras för framtida generationer och vara öppet för allmänna visningar och aktiviteter. 

Idag är det hotellrum i fängelsets alla celler förutom i en, som fungerar som ett minimuseum där saker från den gamla fängelsetiden visas upp. 

Bland de bevarade detaljerna finns till exempel de smidda gångjärnen och celldörrarna som är original från 1861 samt en predikstol, som prästen använde när han kom till fängelset om söndagarna. 

Även den yttre miljön ska bevaras

Fastigheten omfattas även av två träflyglar, som tidigare användes som tingshus och tvättstuga. Den välbevarade rastgården är också unik i sitt slag och omgärdas av ett högt dubbelplank, en så kallad palissad. 

Förutom cellfängelset har Riksbyggen även hand om skötseln till Länsresidenset med tillhörande park som ligger intill – och bevarandet av den yttre miljön är lika viktigt som den inre. Bland annat återställer de just nu utemiljön genom att plantera björkar i enlighet med den gröna och lummiga atmosfär som är typisk för Umeås stadsbild.

Riksbyggens kunder är nöjda – se deras case 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?