1515

Stockholmsbörsen: Sandvik vinnare på försiktig börs

Stockholmsbörsen steg för tredje dagen i rad på tisdagen. Sandvik tillhörde en av vinnarna efter en höjd rekommendation.

Stockholmsbörsen levererade ännu en dag med uppgångar då breda indexet OMXSPI klättrade med 0,2 procent, lika mycket som storbolagsindexet OMXS30. Sedan årsskiftet har OMXSPI nu stigit med 10,8 procent medan OMXS30 avancerat 9 procent.

Verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen har gått riktigt starkt den senaste tiden men det hindrar inte Handelsbanken från att sätta köp på Sandviks aktie. Handelsbanken höjer rekommendationen och skruvar upp riktkursen till 170 kronor från tidigare 150 kronor. Sandvik steg drygt 2 procent på tisdagen och stängde strax under 140 kronor.

Övriga industribolag hade en spretig utveckling, SKF och Alfa Laval drygt 0,5 procent medan Atlas Copco tappade 0,2 procent.

Storbankerna tappade upp till 0,5 procent, Nordea klarade sig bäst och stängde på oförändrat.

Biometribolaget Fingerprint Cards tappade 0,2 procent. På måndagen rapporterades det att styrelseledamoten Urban Fagerstedt köpt aktier i bolaget för strax under 1 miljon kronor. Urban Fagerstedt var tidigare delägare i Sunfloro som kontrollerade de onoterade och röststarka A-aktierna i Fingerprint, men tidigare i år köptes han och den andra delägaren Lars Söderfjell ut av Johan Carlström för en okänd köpeskilling.

Fingerprints leverantör Precise Biometrics aktie stängde på oförändrat. Bolagets delårsrapport visade att nettoresultatet uppgick till minus 3,4 miljoner kronor, jämfört med 6,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt upprepas prognosen om en omsättning för helåret 2017 i nivå med 2016.

Billerud Korsnäs meddelade att massatillverkningen i Gruvön drabbats av ett större haveri. För närvarande kan de ekonomiska skadorna inte preciseras men haveriet väntas få en ”betydande inverkan på innevarande kvartals resultat” och aktien sjönk därför med 3 procent.

Och apropå massa så levererade Rottneros ett resultat efter skatt på 43 miljoner kronor, jämfört med 54 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Aktien stängde på oförändrat.

Bonava, bostadsutvecklaren som i fjol knoppades av från byggbolaget NCC, höll kapitalmarknadsdag i Berlin. Tyskland är bolagets viktigaste marknad efter Sverige och aktien fick nyligen en köprekommendation i Di. Men efter kapitalmarknadsdagen på tisdagen föll aktien med 1,2 procent.

Investmentbolaget Ratos meddelade att de beslutat om obligatorisk inlösning av C-preferensaktier för en sammanlagd inlösningslikvid om 1,3 miljarder kronor. Ratos B-aktie steg med 2,5 procent på tisdagen.

Ute i Europa var det mestadels små rörelser, men Londonbörsens FTSE100 klättrade 0,9 procent och Oslobörsen 0,6 procent. Brentoljan handlades kring 51,80 dollar per fat vid Stockholmsbörsens stängning, en försiktig uppgång.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?