1515
Annons

Stockholmsbörsen: Sandvik vinnare på försiktig börs

Stockholmsbörsen steg för tredje dagen i rad på tisdagen. Sandvik tillhörde en av vinnarna efter en höjd rekommendation.

Stockholmsbörsen levererade ännu en dag med uppgångar då breda indexet OMXSPI klättrade med 0,2 procent, lika mycket som storbolagsindexet OMXS30. Sedan årsskiftet har OMXSPI nu stigit med 10,8 procent medan OMXS30 avancerat 9 procent.

Verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen har gått riktigt starkt den senaste tiden men det hindrar inte Handelsbanken från att sätta köp på Sandviks aktie. Handelsbanken höjer rekommendationen och skruvar upp riktkursen till 170 kronor från tidigare 150 kronor. Sandvik steg drygt 2 procent på tisdagen och stängde strax under 140 kronor.

Övriga industribolag hade en spretig utveckling, SKF och Alfa Laval drygt 0,5 procent medan Atlas Copco tappade 0,2 procent.

Storbankerna tappade upp till 0,5 procent, Nordea klarade sig bäst och stängde på oförändrat.

Biometribolaget Fingerprint Cards tappade 0,2 procent. På måndagen rapporterades det att styrelseledamoten Urban Fagerstedt köpt aktier i bolaget för strax under 1 miljon kronor. Urban Fagerstedt var tidigare delägare i Sunfloro som kontrollerade de onoterade och röststarka A-aktierna i Fingerprint, men tidigare i år köptes han och den andra delägaren Lars Söderfjell ut av Johan Carlström för en okänd köpeskilling.

Fingerprints leverantör Precise Biometrics aktie stängde på oförändrat. Bolagets delårsrapport visade att nettoresultatet uppgick till minus 3,4 miljoner kronor, jämfört med 6,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt upprepas prognosen om en omsättning för helåret 2017 i nivå med 2016.

Billerud Korsnäs meddelade att massatillverkningen i Gruvön drabbats av ett större haveri. För närvarande kan de ekonomiska skadorna inte preciseras men haveriet väntas få en ”betydande inverkan på innevarande kvartals resultat” och aktien sjönk därför med 3 procent.

Och apropå massa så levererade Rottneros ett resultat efter skatt på 43 miljoner kronor, jämfört med 54 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Aktien stängde på oförändrat.

Bonava, bostadsutvecklaren som i fjol knoppades av från byggbolaget NCC, höll kapitalmarknadsdag i Berlin. Tyskland är bolagets viktigaste marknad efter Sverige och aktien fick nyligen en köprekommendation i Di. Men efter kapitalmarknadsdagen på tisdagen föll aktien med 1,2 procent.

Investmentbolaget Ratos meddelade att de beslutat om obligatorisk inlösning av C-preferensaktier för en sammanlagd inlösningslikvid om 1,3 miljarder kronor. Ratos B-aktie steg med 2,5 procent på tisdagen.

Ute i Europa var det mestadels små rörelser, men Londonbörsens FTSE100 klättrade 0,9 procent och Oslobörsen 0,6 procent. Brentoljan handlades kring 51,80 dollar per fat vid Stockholmsbörsens stängning, en försiktig uppgång.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera