Annons

Stockholmsbörsen: Säljråd tynger bankerna

Stockholmsbörsen inleder tisdagen strax under nollan och tyngs av de fyra storbankerna som har fått sänkta rekommendationer av DNB Market. Även investmentbolaget Melker Schörling finns på botten.

Det breda OMXSPI-indexet är ned 0,1 procent i den inledande handeln medan storbolagsindexet OMXS30 noterar en nedgång på 0,2 procent.

Det är framför allt storbankerna som tynger index efter att DNB Market rekommenderar sälj för samtliga fyra aktier. Swedbank tappar 1,5 procent medan Nordea och SEB är ned 1,6 respektive 1,2 procent. Handelsbanken är ned 1,3 procent.

På botten finns även investmentbolaget Melker Schörling som redovisar ett resultat efter skatt på -4.305 Mkr för det fjärde kvartalet 2016, vilket kan jämföras med motsvarande siffra i fjol som var 8.858 Mkr. Resultatet per aktie uppgick till -36,15 kronor, att jämföra med motsvarande siffra förra året som var 74,38 kronor per aktie.

Utdelningen föreslås bli 3,60 kronor per aktie för helåret 2016, vilket är en höjning jämfört med förra årets utdelning på 3,10 kronor. Aktien är ned 2,4 procent.

Även fastighetsbolaget Sagax och spelutvecklaren Netenet backar 2,5 respektive 1 procent.

I andra änden av spektret finns gruvbolaget Lundin Mining och nätverksvideoföretaget Axis som klättrar 1,3 respektive 1,1 procent.

Eltel, som bland annat bygger och underhåller kraftledningar, vänder uppåt på tisdagen efter måndagens oväntade vinstvarning. Bolaget redovisar ett operativt ebita-resultat på -14,6 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2016. För helåret 2016 blev det operativa ebita-resultatet 2,1 miljoner euro, vilket är i linje med vinstvarningen.

Eltel meddelar också att man planerar att genomföra en företrädesemission för att skapa förutsättningar för de omstruktureringar som krävs för att skapa tillväxt. Aktien är upp 6,6 procent.

Även handelsbolaget Bufab klättrar 5,8 procent på sina siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättning uppgick till 699 miljoner kronor, vilket kan jämföras med motsvarande siffra i fjol som var 612 Mkr. Orderingången uppgick till 744 miljoner kronor, att jämföra med motsvarande siffra i fjol som var 618 Mkr.

Bland rapportbolagen finns också fondbolaget Catella. Resultatet efter skatt landade på 58 Mkr för perioden, vilket kan jämföras med motsvarande siffra i fjol som var 128 Mkr. Resultatet per aktie uppgick till 0,45 kronor. Motsvarande siffra i fjol var 1,50 kronor. Rörelseresultatet blev 84 miljoner kronor, att jämföra med motsvarande siffra förra året som var 110 Mkr. Aktien rasar 6,3 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?