1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rivstart för Munters

Efter gårdagens sura börsdag vänder Stockholmsbörsen uppåt på fredagen. Klimatspecialisten Munters gör också en storstilad comeback och aktien stiger med nästan 20 procent i börsdebuten.

Bild:TT

På marknaden har det funnits en optimism kring Donald Trumps finanspolitik samt hans utlovade skattereform, något som man hoppats ska ge fortsatt bränsle till börsuppgången. Men det har varit stormigt på börsen i veckan med anledning av att olika skriverier kring den amerikanska presidenten Donald Trump och på marknaden har det ifrågasatts hur mycket han egentligen kommer att kunna genomföra, något som gjort att börsen fallit.

Men på fredagen är det muntrare miner då Stockholmsbörsens breda index OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 båda stiger med drygt 0,6 procent.

Börsfredagen är också munter i dubbel bemärkelse då klimatspecialisten Munters gör comeback på Stockholmsbörsen. Teckningskursen i samband med noteringen var satt till 55 kronor och efter en halvtimmes handel står aktien i 65 kronor, en uppgång med drygt 18 procent.

”Det är ett kvalitetsbolag, men aktien är dyr, riktigt dyr. Samtidigt har bolaget ganska aggressiva prognoser”, sa Di:s aktieanalytiker Magnus Dagel om Munters i fredagens Börsmorgon.

Di rekommenderar att inte teckna aktien i samband med noteringen.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Nordea skruvar ned sin riktkurs på Intrum Justitia till 358 kronor från 383 kronor. Intrum-aktien stängde på 307 kronor på torsdagen efter ett fall på nästan 12 procent sedan bolaget meddelat att det gör eftergifter för att blida EU-kommissionens invändningar mot samgående med Lindorff. På fredagen stiger Intrum Justitias aktie med 0,3 procent.

CLX, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, redovisar ett resultat efter skatt på 33,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2017, jämfört med 18,4 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol, samt en organisk tillväxt på 20 procent. Men det får inte aktiemarknaden att jubla då bolagets aktie sjunker med över 7 procent på fredagen.

Ute i Europa stiger också börserna. Tyska DAX-index klättrar med 0,3 procent, Londonbörsens FTSE100 med 0,4 procent och franska CAC40 med 0,4 procent.


Securitas förlorar miljonkontrakt efter mutmisstankar

Misstankarna om korruption skadar Securitas ekonomiskt. Efter SVT:s avslöjande häver Malmö Stad ett avtal värt fem miljoner kronor årligen. Uppgifter om att Securitas mutat sig till avtalet aktualiserar nu frågan om skadestånd till drabbade konkurrenter.

”Vi kände direkt att det här inte gått rätt till”, säger Jonas Nordborg, ägare till GdR Security Group AB.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Johan Nilsson, Henrik Montgomery

Våren 2021 vände Malmö Stad sig till säkerhetsbranschen för att köpa bevakningstjänster till det brottsdrabbade området runt Möllevångstorget.

Två av branschens jättar, Avarn Security AB och Securitas Sverige AB, lämnade offert tillsammans med lokala GdR Security Group AB.

Vinnare blev Securitas. 

”Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet baserat på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet”, löd kommunens motivering.

Men nu framkommer uppgifter om att upphandlingen ska ha varit riggad. Enligt SVT:s ”Uppdrag granskning” fick Securitas information under bordet inifrån kommunhuset. Följden ska ha blivit att Avarn och GdR var chanslösa redan från start.

Som tack för hjälpen bjöd Securitas, enligt SVT, två av Malmö Stads tjänstemän på en privat resa till London. Detta har, som Di tidigare berättat, lett till att såväl två av kommunens tjänstemän som två Securitas-chefer har tvingats lämnat sina tjänster. Dessutom har en brottsutredning dragits igång vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Nu står det också klar att härvan kommer att kosta Securitas pengar. Malmö Stad avslutar sitt samarbete med bolaget och meddelar att man från och med i höst inte tänker köpa in fler bevakningstjänster.

”I den situation som uppstått utnyttjar vi vår möjlighet att inte förlänga avtalet. Det handlar om ett avtal på cirka fem miljoner kronor per år”, berättar Malmö Stads upphandlingschef Gabriella Manieri.

Enligt Securitas avbryts samarbetet på bolagets initiativ.

”Vi vill inte att det ska finnas några tveksamheter kring något avtal vi ingår och bad därför Malmö Stad att göra om upphandlingen. Om det innebär att vi förlorar den intäkten har det i sammanhanget mindre betydelse”, säger Carl Dahlén, vd, Securitas Sverige.

Skulle rättsväsendet komma fram till att Securitas vunnit upphandlingen med olagliga metoder kan Avarn och GdR eventuellt ha rätt till skadestånd. Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger i vissa fall rätt till kompensation för utebliven vinst.

”Det är inget vi har tittat på än. I så fall måste vi ha mer information”, fortsätter Gabriella Manieri.

GdR:s ägare Jonas Nordborg säger till Di att han vill utreda möjligheterna att driva en skadeståndsprocess.

”Faktum är att vi klagade på upphandlingen redan när den gjordes. Vi kände direkt att det här inte gått rätt till.”

Anledningen ska ha varit att GdR lämnade ett markant lägre pris än Securitas, men att det sistnämnda bolaget fick tillgodoräkna sig ett betydande så kallat ”mervärdesavdrag”.

”Det var det som gjorde att de plötsligt blev billigast, inte att deras vakter hade en lägre timpeng. Dessutom visade det sig att Securitas inte heller behövde ha så stor personalstyrka på plats vid Möllevångstorget som det stod i avtalet. Men någon förklaring till detta har vi inte fått”, hävdar Jonas Nordborg.

Upphandlingschef Gabriella Manieri försvarar avtalet men hänvisar i övrigt till Malmö Stads säkerhetschef Ulf Nilsson. Di har sökt den sistnämnde utan resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?