1515
Annons

Stockholmsbörsen: Revansch för Fingerprint

Stockholmsbörsen inledde tisdagen strax över nollstrecket men tappade sedan fart. Klädjätten H&M tyngde index och telekombolaget Ericsson blev dagens stora förlorare och backade omkring 3,1 procent.

Tisdagens handel inleddes efter en orolig måndag när Rysslands ambassadör i Turkiet sköts ihjäl och en lastbil körde in på en julmarknad i Berlin, vilket utreds som terrorbrott. Oroligheterna ledde dock inte till några stora kursrörelser ute i Europa där Londonbörsens FTSE100 och tyska DAX klättrade 0,3 respektive 0,4 procent medan franska CAC40 steg 0,6 procent vid Stockholmsbörsens stängning.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på minus 0,3 procent medan storbolagsindexet OMXS30 tappade 0,4 procent.

Bland förlorarna fanns telekombolaget Ericsson som bland annat backade på uppgifter om att bolaget uppges överväga att säga upp omkring 1.000 anställda i Italien. Orsaken ska vara att bolaget har förlorat ett kontrakt om att hantera landets största mobilnät, enligt källor till Bloomberg News. Dessutom skriver SvD Näringsliv att Ericsson i mer än ett decennium har fört över minst 100 miljoner kronor per år till chefer hos den sydafrikanska operatören MTN. Dessutom har Nordea sänkt sin rekommendation för Ericsson till sälj från tidigare behåll. Aktien föll 3,1 procent.

Bland övriga tungviktare backade H&M 1,1 procent, efter en sänkt rekommendation av Credit Suisse.

Även råvarubolagen tappade fart på tisdagen efter fallande metallpriser. Ståljätten SSAB backade 1,2 procent och gruvbolaget Boliden tappade 0,4 procent, medan Lundin Mining steg 0,7 procent.

Hygien- och skogskoncernen SCA, som på måndagen aviserade sitt köp av det tyska medicinteknikbolaget BSN Medical, fick generellt goda betyg av flera analytiker på tisdagen. Nordea, Goldman Sachs och SEB är några av bankerna som har uttalat sig positivt om förvärvet. Handelsbanken valde dock att sänka sin rekommendation för aktien till öka från den starkare rekommendation köp. Aktien backade 1,2 procent.

Bland vinnarna på Stockholmsbörsen fanns biometribolaget Fingerprint Cards som för första gången har fått en order av Samsung. Det rör sig om sensorn FPC1025 som ska finnas med i Samsungs nya bärbara dator Notebook 9.

”Strategiskt är det här vad vi har velat göra. Det är ett stort steg att få in Samsung som kund, oberoende om det är på pc-sidan”, säger vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt, och påpekar att han inte vill spekulera i huruvida sensorerna kan komma att användas i Samsungs mobiltelefoner.

Fingerprints aktie steg 4,9 procent och slutade som den mest omsatta på Stockholmsbörsen på tisdagen.

I toppen bland storbolagen fanns även säkerhetsbolaget Securitas som klättrade 1,5 procent, vilket kan förklaras av ökad oro för terrordåd.

Även bilsäkerhetsbolaget Autoliv och oljebolaget Lundin Petroleum steg 2,2 respektive 1,9 procent. Lundin Petroleum har fått en höjd rekommendation av Pareto Securities, som tror att aktien kan dubblas under en treårsperiod. Rekommendationen höjs till köp från behåll och riktkursen lyfts från 150 till 230 kronor.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?