Stockholmsbörsen: Revansch för Fingerprint

Stockholmsbörsen inledde tisdagen strax över nollstrecket men tappade sedan fart. Klädjätten H&M tyngde index och telekombolaget Ericsson blev dagens stora förlorare och backade omkring 3,1 procent.

Tisdagens handel inleddes efter en orolig måndag när Rysslands ambassadör i Turkiet sköts ihjäl och en lastbil körde in på en julmarknad i Berlin, vilket utreds som terrorbrott. Oroligheterna ledde dock inte till några stora kursrörelser ute i Europa där Londonbörsens FTSE100 och tyska DAX klättrade 0,3 respektive 0,4 procent medan franska CAC40 steg 0,6 procent vid Stockholmsbörsens stängning.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på minus 0,3 procent medan storbolagsindexet OMXS30 tappade 0,4 procent.

Bland förlorarna fanns telekombolaget Ericsson som bland annat backade på uppgifter om att bolaget uppges överväga att säga upp omkring 1.000 anställda i Italien. Orsaken ska vara att bolaget har förlorat ett kontrakt om att hantera landets största mobilnät, enligt källor till Bloomberg News. Dessutom skriver SvD Näringsliv att Ericsson i mer än ett decennium har fört över minst 100 miljoner kronor per år till chefer hos den sydafrikanska operatören MTN. Dessutom har Nordea sänkt sin rekommendation för Ericsson till sälj från tidigare behåll. Aktien föll 3,1 procent.

Bland övriga tungviktare backade H&M 1,1 procent, efter en sänkt rekommendation av Credit Suisse.

Även råvarubolagen tappade fart på tisdagen efter fallande metallpriser. Ståljätten SSAB backade 1,2 procent och gruvbolaget Boliden tappade 0,4 procent, medan Lundin Mining steg 0,7 procent.

Hygien- och skogskoncernen SCA, som på måndagen aviserade sitt köp av det tyska medicinteknikbolaget BSN Medical, fick generellt goda betyg av flera analytiker på tisdagen. Nordea, Goldman Sachs och SEB är några av bankerna som har uttalat sig positivt om förvärvet. Handelsbanken valde dock att sänka sin rekommendation för aktien till öka från den starkare rekommendation köp. Aktien backade 1,2 procent.

Bland vinnarna på Stockholmsbörsen fanns biometribolaget Fingerprint Cards som för första gången har fått en order av Samsung. Det rör sig om sensorn FPC1025 som ska finnas med i Samsungs nya bärbara dator Notebook 9.

”Strategiskt är det här vad vi har velat göra. Det är ett stort steg att få in Samsung som kund, oberoende om det är på pc-sidan”, säger vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt, och påpekar att han inte vill spekulera i huruvida sensorerna kan komma att användas i Samsungs mobiltelefoner.

Fingerprints aktie steg 4,9 procent och slutade som den mest omsatta på Stockholmsbörsen på tisdagen.

I toppen bland storbolagen fanns även säkerhetsbolaget Securitas som klättrade 1,5 procent, vilket kan förklaras av ökad oro för terrordåd.

Även bilsäkerhetsbolaget Autoliv och oljebolaget Lundin Petroleum steg 2,2 respektive 1,9 procent. Lundin Petroleum har fått en höjd rekommendation av Pareto Securities, som tror att aktien kan dubblas under en treårsperiod. Rekommendationen höjs till köp från behåll och riktkursen lyfts från 150 till 230 kronor.


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?