1515

Stockholmsbörsen: Rekyl i SCA

Stockholmsbörsen öppnar på minus. SCA backar efter förra veckans rusning och oljebolagen tyngs av amerikansk statistik. De stora spelbolagen går dock mot strömmen.

SCA, med vd Magnus Groth i spetsen, backade inledningsvis på tisdagsbörsen.
SCA, med vd Magnus Groth i spetsen, backade inledningsvis på tisdagsbörsen.

Stockholmsbörsen öppnade tisdagen runt nollan men vände snart ner igen. Drygt 40 minuter in i handeln är breda OMXSPI ner 0,4 procent medan OMXS30 backar 0,6 procent.

Bland storbolagen backar skogs- och hygienkoncernen SCA 2,2 procent. Det kommer efter att aktien rusade knappt 7,8 procent i torsdags efter uppgifter om att SCA fått in ett bud värt drygt 200 miljarder kronor för bolagets hygiendel.

Råvarubolagen Boliden och SSAB backar samtidigt 1,8 respektive 2,1 procent medan industridistributören Ahlsell är ner 1,1 procent.

Carnegie har sänkt rekommendationen för vitvarutillverkaren Electrolux från köp till behåll och riktkursen från 260 till 250 kronor. Aktien handlas runt 253 kronor, ner 1,3 procent.

Klädjätten H&M handlas ner 1,1 procent efter att marsförsäljningen landat på 6 procent, något under väntade 7 procent enligt SME Direkts analytikersammanställning. Då hade analytikerna redan växlat ner förväntningarna i samband med H&M:s senaste kvartalsrapport.

I övrigt backar Lundin Petroleum 2,2 procent. Hela olje- och gassektorn har vänt ner med mid cap-listade Africa Oil och Enquest på minus 1,8 respektive 2,5 procent. Nordsjöoljan handlas runt 55,3 dollar per fat, ner 0,3 procent. Data från den amerikanska energimyndigheten EIA indikerar att den amerikanska produktionen av skifferolja är på väg mot den största ökningen i månadstakt på över två år i maj.

Spelbolagen går starkt i öppningshandeln. Net Ent klättrar 1,5 procent till strax över 73 kronor. Swedbank har sänkt rekommendationen för aktien men går från starkt köp till köp och låter riktkursen ligga kvar på 88 kronor.

Sektorskollegan Kindred klättrar 1 procent till knappt 94 kronor efter att Swedbank höjt riktkursen från 97 till 107 kronor och upprepat sin tidigare köprekommendation.

Andra storbolagsvinnare är it-företaget Axis och köksbolaget Nobia som klättrar 1,6 respektive 1 procent.

Ventilationsbolaget Systemair klättrar 3 procent efter en köprekommendation i tidningen Börsveckan som pekar på att bolagets lönsamhet ökar snabbare än väntat tack vare stark efterfrågan och tidigare besparingsåtgärder.

På småbolagslistan fortsätter digitalpennetillverkaren Anotos resa uppåt med en rusning på 17,4 procent efter att bolaget meddelat att samarbetet med sydkoreanska Smark fördjupats. Bolagen har tecknat ett nytt avtal som ger Anoto 5 miljoner dollar, 45 miljoner kronor, i maj.

Bolaget har klättrat tvåsiffrigt de senaste tre handelsdagarna och är därmed upp 91,4 procent på en vecka och 34 procent sedan årsskiftet.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?