Stockholmsbörsen: Rekyl för Skanska

Stockholmsbörsen vände efter en tidig nedgång åter upp över nollstrecket på torsdagsförmiddagen. Rekommendationshöjningar satte till synes avtryck i kursutvecklingen för flera av storbolagen och Skanska rekylerade upp efter onsdagens vinstvarningsdrivna ras.

Avanza sköt i höjden efter en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar.

Storbolagsindexet OMXS30 var strax efter klockan 13 upp 0,5 procent till noteringen 1.630. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,5 miljarder kronor.

Från Kina kom statistik som visade att BNP-tillväxten uppgick till 6,8 procent i det fjärde kvartalet jämfört med samma period ett år tidigare, vilket var något mer än väntat. För helåret 2017 landade tillväxten på 6,9 procent, en uppgång från 2016 års 6,7 procent.

Storbolagsindexet toppades av Skanska, som steg 2,6 procent. Byggjätten föll drygt 8 procent på onsdagen efter att ha vinstvarnat och bytt ut en stor del av ledningen.

Rejält upp var det också för Ericsson. Aktien har gått starkt sedan årsskiftet och har stått emot de inte helt oväntade goodwill-nedskrivningar som meddelades på tisdagen. B-aktien steg 1,8 procent.

Sektorkonkurrenten Nokia fick dock sänkt rekommendation av Goldman Sachs och tappade 2,6 procent.

Till indexuppgången bidrog storbankerna, som alla noterades på plus. Bäst gick Swedbank, upp 1,8 procent, som fått rekommendationen höjd av Jefferies.

Dagens stjärna var dock Avanza, sedan nätbanken redovisat ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, klart över analytikernas snittförväntningar om 96 miljoner i SME Direkts prognossammanställning. Att utdelningen hölls oförändrad på 10:50 kronor per aktie sågs också positivt. Avanzaaktien rusade 17 procent.

En uppgång noterades också för polymertillverkaren Hexpol, som klättrade 2,7 procent efter att ha fått rekommendationen höjd till köp av ABG Sundal Collier.

Sämre gick det för kontraktstillverkaren Hanza efter beskedet att bolaget köper Wermland Mechanics för högst 168 miljoner kronor och föreslår en fullt ut garanterad emission på 60 miljoner som delfinansiering. Aktien föll 11 procent.

Eltel har beslutat att behålla den svenska flyg- och säkerhetsverksamheten som tidigare avsågs att säljas. Den ska i stället integreras i affärsenhet Sverige. Aktien sjönk initialt, men avancerade sedan till en uppgång för dagen om 1,7 procent.

Byggmax tappade mark sedan bolaget aviserat omstruktureringskostnader om 50 miljoner kronor för dotterbolaget Skånska Byggvaror. Aktien vände från en uppgång om cirka 0,6 procent till en nedgång om 1,7 procnet efter beskedet.

Doro steg efter att ha lämnat preliminära siffror för 2017.

De företag som har vinstvarnat tidigare under veckan noterade, med undantag av Skanska, på nytt lägre kurser. Net Ent tappade 0,2 procent, Scandic Hotels 0,6 procent och Billerud Korsnäs 2 procent.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp av konsult- och utbildningsbolaget BTS. Aktien steg 2,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?