Annons

Stockholmsbörsen: Råvarurallyt fortsätter

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt med råvarubolagen i topp. På bottens finns den nyrapporterade läkemedelsjätten Astra Zeneca som tappar efter onsdagens uppgång på Hillary Clintons förlust.

Stockholmsbörsen fortsätter ånga på efter onsdagens presidentval i USA vid lunchtid är både det breda OMXSPI-indexet och storbolagsindexet OMXS30 upp 1,3 procent.

Starkast är råvarubolagen med gruvbolaget Boliden i täten. Aktien är upp 7,1 procent. Tätt efter kommer Lundin Mining och SSAB som klättrar 5,5 respektive 5,1 procent.

Verkstadssektorn går också bra och kullagertillverkaren SKF klättrar 4,3 procent. Bolaget investerar i att bygga mjukvarucenter i Göteborg och Luleå för att utveckla teknologi för tillståndsövervakning. Deutsche Bank höjer sin rekommendation för aktien till behåll från sälj.

Bland vinnarna finns också nätverksvideoföretaget Axis som klättrar 6,4 procent.

I andra änden av spektret finns fastighetsbolagen. Balder och Fabege backar 2 respektive 1,9 procent medan Castellum tappar 0,9 procent. Atrium Ljungberg, Klövern och Wihlborgs backar mellan 0,4 och 0,8 procent. Samtidigt tappar branschkollegan Wallenstam 0,3 procent.

Rapportsäsongen fortsätter och ett bolag som redovisat sina kvartalssiffror på torsdagen är läkemedelsjätten Astra Zeneca. Vinsten per aktie för kärnverksamheten uppgick till 1,33 dollar, vilket kan jämföras med väntade 0,99 dollar per aktie, enligt SME Direkt. Aktien är ned 3 procent.

Klädbolaget New Wave har redovisat siffror som välkomnades av marknaden och aktien är upp 1 procent.

Campingbolaget Nordic Camping, som är listat på Aktietorget, rusar med 25,2 procent efter beskedet att Norvestor, genom bolaget RCN Intressenter, ett kontant bud på 30 kronor per aktie i bolaget. Budet värderar Nordic Camping till 284 Mkr och det motsvarar en premie på drygt 26 procent i relation till onsdagens stängningskurs på 23,80 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?