1515
Annons

Stockholmsbörsen: Råvaruaktier ledde nedgången

Stockholmsbörsen tappade mark på torsdagen, med råvarurelaterat och teknologiaktier som främsta hämskor. Även i Europa var börshumöret småsurt.

Börsens breda OMXSPI backade 0,4 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 sjönk lika mycket. I Europa dalade Frankfurtbörsens DAX-index med 0,1 procent.

Råvarurelaterade aktier hade en tung dag. Bland de sämst presterande hittades stålbolaget SSAB samt gruv- och smältverksföretaget Boliden, ned 2,9 respektive 2,6 procent. Gruvbolaget Lundin Mining tappade i sin tur knappt 3 procent.

Oljebolagen höll sig också i rött territorium. Lundin Petroleum backade 0,2 procent medan Tethys Oil och Enquest föll med 0,3 respektive 5 procent. Africa Oil backade 1,2 procent.

Brentoljan handlades för 54,91 dollar fatet vid stängningen i Stockholm, medan den amerikanska WTI-oljan kostade 52,85 dollar per fat.

Till den främsta förlorarskaran sällade sig även teknologibolagen. På onsdagskvällen kom beskedet att Nokia stämt Apple i USA och Tyskland för patentintrång, vilket tryckte ned Nokia-aktien med 4,9 procent på torsdagen. Tungviktaren Ericsson bidrog till sektorns kräftgång med ett tapp om 1,8 procent.

Mot strömmen gick bland andra medicinteknikbolaget Getinge och biometribolaget Fingerprint Cards som ökade med 1,8 procent vardera. Andra vinnare var fastighetsutvecklaren Bonava, upp 1,8 procent, och kylskåpsbolaget Dometic, som steg 2,6 procent.

Sämre gick det för verkstadsbolaget Lindab, som föll med 4 procent efter att Handelsbanken sänkt rekommendationen till minska från öka, enligt Direkt.

Läkemedelsbolaget Sobi föll tillbaka med 1,9 procent efter att konkurrenten Roches meddelat att man nått huvudmålet i en fas 3-studie.

Torsdagen kunde även ha gått bättre för två First North-debutanter. Havsvindkraftsbolaget Seatwirl stängde på 32,6 kronor, ned 18,5 procent från teckningskursen på 40 kronor.

Rethinking Care, som levererar it-lösningar inom vård och hälsa, hade teckningskursen 5.80 kronor. Aktien rasade med 33 procent till 3,89 kronor.

Hygienkoncernen SCA meddelade under dagen att bolaget avvecklar sin hygienverksamhet i Indien. Beslutet innebär en EO-post på -350 miljoner kronor som tas i fjärde kvartalet, och aktien tappade 0,4 procent.

”Marknaden har inte växt som vi hoppats”, säger vd:n Magnus Groth till Direkt.

I det tämligen tunna nyhetsflödet kom även beskedet att investmentbolaget Ratos säljer sina 70 procent i dotterbolaget AH Industries till tyska Aurelius. Priset på hela bolaget uppgår till cirka 240 miljoner danska kronor. Ratos B-aktie tappade 0,2 procent.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?