1515

Stockholmsbörsen: Ratos rasade på vd-byte

Stockholmsbörsen backade på onsdagen med Atlas Copco som svagast presterande OMXS30-bolag efter en sänkt rekommendation från Morgan Stanley. NCC fälldes av en ny vinstvarning medan Ratos tappade mark efter ett nytt vd-byte. Ericsson och Nokia återfanns bland vinnarna i Stockholm.

Mer än 20 aktier inom OMXS30-indexet stängde på minus medan Nasdaq hade problem att beräkna utveckling för OMX-börsindex. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till nära 16 miljarder kronor på luciadagen.

Modejätten H&M bromsade nedgången i Stockholm med 1,4 procents ökning sedan konkurrenten Inditex i samband med sin niomånadersrapport indikerat en bra start på det fjärde kvartalet. Inditex avancerade kring 2 procent i Madrid.

Ericsson klättrade 4 procent medan Nokia ökade drygt 2 procent efter rusning kort efter USA-börsernas öppning. Den Londonbaserade analysfirman CM Research höjde rekommendationerna för de båda bolagen till köp från sälj. CM Research bedömer att nya amerikanska nätregleringar kommer att stödja investeringar i tele-infranäten.

Annars var det mest röda markeringar inom OMXS30 med Atlas Copco A och B 1,4 samt 1,9 procent ned sedan Morgan Stanley sänkt rekommendationen för aktien till jämvikt.

Inom verkstad var samtidigt SKF, Volvo och Alfa Laval omkring 1 procent lägre. Ett lägre oljepris förde ned Lundin Petroleum 1,6 procent.

Utanför storbolagsindexet retirerade byggkoncernen NCC 9 procent. Bolaget vinstvarnade för andra gången på ett halvår. Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet väntas nu bli "nära noll" efter stora avsättningar för bygg- och anläggningsprojekt, omstrukturering och vd-byte.

Inom papper och massa steg Stora Enso drygt 2 procent sedan den finländska sektorkollegan Metsä Board, upp nära 4 procent i Helsingfors, höjt sin resultatprognos för det fjärde kvartalet med hänvisning till en stark massamarknad.

Rejält ned var det för investmentbolaget Ratos, som meddelade att vd Magnus Agervald får lämna bolaget efter bara ett drygt år på posten. Ny vd blir den tidigare ordföranden Jonas Wiström, som i sin tur efterträds av Per-Olof Söderberg. Aktien förlorade 6,5 procent.

Hotellfastighetsbolaget Pandox klättrade 2,5 procent efter uthyrningar i Bryssel och en brittisk miljardköpaffär.

Det på First North nyligen listade medicinteknikbolaget Irras rasade 28 procent efter att ha beslutat om återkallning av enheten Irraflow på grund av ett produktionsfel i batteriet.

Två bolag listades på onsdagen. Utbildningsbolaget Atvexa började handlas på First North och stängde på nivån 56:50 kronor mot introduktionspriset 50 kronor.

Spelutvecklaren Toadman Interactive, vars handel på NGM inleddes avslutade dagen på 10:90 kronor, mot en emissionsteckningskurs om 12:90 kronor.

I samma sektor fortsatte rusningen för Gold Town Games, mer än 20 procent upp för dagen. Aktien har därmed klättrat hela 206 procent den senaste månaden. Enligt statistik från Google har bolagets mobilspel World Hockey Manager laddats ner till Android över 50.000 gånger.

Marknaden inväntade under handelsdagen onsdagskvällens räntebesked från Fed.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?