Annons

Stockholmsbörsen: Rally på råvaror och notering

Det rådde fortsatt munter stämning på Stockholmsbörsen när klockan passerade lunch. I Stockholm likväl som ute i Europa placerade sig råvarurelaterade bolag i topp.

SSAB lyfter på Stockholmsbörsen på tisdagen.
SSAB lyfter på Stockholmsbörsen på tisdagen.Bild:TT

De europeiska aktiemarknaderna hade gott om ånga i maskinen under tisdagen. I Stockholm är det breda OMXSPI-indexet upp 0,3 procent medan OMXS30 stiger 0,5 procent. Ute på kontinenten är tyska DAX upp 0,6 procent medan Londonbörsens FTSE100 stiger 1 procent och franska CAC40 är upp 0,8 procent.

På storbolagslistan går stålbolaget SSAB i bräschen för uppgången och klättrar drygt 5 procent följt av oljebolaget Lundin Petroleum som är upp 4,1 procent. Danske Bank har höjt sin riktkurs för SSAB till 40 kronor från tidigare 35 kronor medan Lundin Petroleum fått en höjd rekommendation från Barclays samt informerat om ett mindre oljefynd i Barents hav.

Gruvbolag fortsätter att gå som tåget världen över och i Stockholm stiger både Boliden och Lundin Mining med omkring 1,7 procent. Guldgrävaren Semafo avancerar i sin tur 0,4 procent.

I andra änden av spektrat hittar vi kylskåpstillverkaren Dometic som backar 4,6 procent till kursen 62,7 kronor i spåren av att EQT-anknutna Frostbite sålt hela sitt innehav på 80,9 miljoner aktier till krusen 62,5 kronor per aktie. En mindre rabatt jämfört med måndagens stängningskurs på 65,7 kronor per aktie.

Även specialistläkemedelsbolaget Sobi återfinns i toppen av minuskolumnen med ett tapp på 3 procent följt av strålknivsbolaget Elekta som är ner 2,4 procent och mediebolaget MTG som tappar 1,6 procent.

På tisdagen var det även dags för spelutvecklaren THQ Nordic att göra premiär på First North. Noteringen var kraftigt övertecknad och strax efter att klockan passerade 13 stod aktien i 27,1 kronor, en uppgång på 36 procent jämfört med teckningskursen på 20 kronor.

Fastighetsbolaget Diös meddelade att de köper en portfölj med 32 fastigheter från Castellum för 4,5 miljarder kronor. Diös backar med 2,6 procent medan Castellum är upp 0,4 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?