Annons

Stockholmsbörsen: Pressat SSAB mot strömmen

Stockholmsbörsen stiger försiktigt på onsdagsförmiddagen, i linje med Europa. Ståljätten SSAB tillhör bolagen mot strömmen efter morgonens rapportbesvikelse.

Breda OMXSPI ökar 0,4 procent vid klockan 10.15 på onsdagen, liksom storbolagsindexet OMXS30. Ledande index i Europa klättrar något högre – Frankfurtbörsens DAX-index stiger 0,5 procent.

Bäst går teknikkonsulten ÅF med en uppgång om 4 procent. Även gruvbolaget Lundin Mining och storbanken SEB går starkt, upp 3,5 respektive 1,4 procent.

Förmiddagens stora förlorare är SSAB, som backar 2,7 procent. Stålbolagets rörelseresultat uppgick till 107 miljoner kronor i fjärde kvartalet, långt under väntade 230 miljoner, enligt SME Direkt. Huvudorsaken var problem vid uppstarten av valsverket i Oxelösund efter det planerade underhållsstoppet.

”Det mesta såg bra ut, förutom affärsområdet Special Steels, där transformatorhaveriet förmodligen kostat mer än de flesta räknat med”, säger Hjalmar Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, till Direkt.

Klädjätten H&M och Clas Ohlson går också svagt, ned 0,7 respektive 2 procent, efter försäljningsstatistik som kommit in under förväntan.

För H&M:s del uppgick försäljningsökningen till 8 procent, mot väntade 9,2 procent. Clas Ohlsons försäljning ökade med 4 procent, att jämföra med väntade 8 procent.

Spelbolaget Leo Vegas tappar i sin tur 0,5 procent trots en stark kvartalsrapport. Bolagets EBITDA landade på 10 miljoner euro i fjärde kvartalet, långt över väntade 6,9 miljoner enligt SME Direkt.

Vd:n Gustaf Hagman konstaterar att spelintäkterna i januari uppgick till 14,1 miljoner euro.

”Överlag är vi väldigt nöjda med hur våra nyckeltal hitintills har utvecklats under första kvartalet”, skriver han i rapporten.

Sektor kollegan Kindred tappar 1,2 procent efter gårdagens rapportdrivna klättring. Carnegie har sänkt rekommendationen till behåll från köp.

Bildelsbolaget Mekonomen gjorde ett sämre resultat än väntat och utökar sparprogrammet med 20 miljoner kronor till 45 miljoner per år. Aktien backar 2,9 procent.

Ögonsensorbolaget Tobii tappar 1,8 procent efter morgonens bokslut. Rörelseresultatet blev -10,5 miljoner kronor i fjärde kvartalet, att jämföra med -3 miljoner motsvarande period i fjol.


Innehåll från Bjärnums StålprodukterAnnons

Unika svensktillverkade pallcontainers och rullcontainrar

En allt ökande digital handel ställer stora krav på effektiv logistik och smidig hantering av varor och produkter som ska plockas på lager och fraktas. Bjärnums Stålprodukter tillverkar och levererar pallcontainers och rullcontainrar för varuhantering och är unika i sitt sätt att leverera behovsanpassade lösningar som förbättrar både arbetsmiljö och effektivitet.

Decennier av erfarenhet kring behov och leverans av hållbara, flexibla och användarvänliga pallcontainers och rullcontainrar för varuhantering har gjort Bjärnums Stålprodukter till ledande tillverkare. Framgången började redan på 1970-talet då man startade tillverkning och leverans av rullcontainers till Svenska Posten (nu PostNord). 

 – Vi har gedigen erfarenhet och sätter stort värde i att åstadkomma det kunden vill ha. Vi levererar en hållbar lösning som anpassas efter varje kunds specifika behov och flera av de vagnar vi levererade till Svenska Posten på 70-talet håller än idag, säger Ingemar Andréasson, VD och ägare, med ett skratt.

Gynnas av en ökande e-handel

En allt ökande e-handel har gett ett positivt uppsving och Bjärnums Stålprodukter har blivit stor leverantör till verksamheter som hanterar den allt ökade pakethandeln, inom bland annat transportbolag, livsmedelsindustri, tvätterier och apotek. Vissa branscher har speciella behov och Bjärnums Stålprodukter har bland annat tagit fram vagnar specialanpassade för att transportera bilrutor, plockvagnar som används i centrallager där man åker runt och plockar ihop order på pallcontainers som är indelade i hyllor samt rullcontainers som är anpassade för truckhantering.

– Tittar man tillbaka ett par år så var pallcontainers och rullcontainrar ungefär hälften av vår omsättning. Den andra hälften var traditionellt verkstadsarbete som svetsning, kantbockning, laserskärning. Men nu, till stor del på grund av pandemin, lägger vi allt mer fokus på detaljer för varuhantering, säger Ingemar Andréasson.

Specialanpassade pallcontainers och rullcontainrar

En styrka hos Bjärnums Stålprodukter är erbjudandet med specialanpassade produkter till konkurrenskraftigt pris. Vagnarna som tillverkas väger mindre och är enklare att köra då materialet som används är höghållfasthetsstål. För att dämpa ljudnivån tillverkas vagnarna med plastdetaljer och givetvis är allt material som används återvinningsbart. För att skapa en unikhet erbjuds även en produkt som kan skräddarsys visuellt genom att till exempel målas i kundens färg eller utrustas med laserskuren logotyp, vilket även gör de svårare att stjäla.

– Höghållfasthetsstål gör vikten betydligt lägre och kunden kan lasta mer till samma totalvikt. Plus att det av arbetsmiljöskäl är mycket bättre för personalen som ska hantera vagnarna. Vi märker att allt fler väljer att investera i produkter tillverkade i Sverige, inte minst av miljöskäl och då det innebär kortare leveranstider. Vi är kvalitets- och miljöcertifierade och detta innebär att ständigt sträva efter förbättring vilket gör att vår kunds egen hållbarhetsprofil förbättras, säger Ingemar Andréasson.

Om oss

Bjärnums Stålprodukter AB grundades i början på 1960-talet och har sedan starten levererat allt från stålmöbler till försvaret, rull- och pallcontainers för Svenska Posten (numera PostNord) samt produkter inom laserskärning, svetsning, samt kant och rörbockning (legotillverkning). Idag har Bjärnums Stålprodukter ett gediget sortiment av rull- och pallcontainers för varuhantering som även anpassas efter kundernas unika önskemål och många stora kunder inom området legotillverkning samt fallskydd. 

Bjärnums Stålprodukter AB har idag ungefär 35 anställda och omsätter cirka 40 Mkr.

www.stalprodukter.se 

 

Mer från Bjärnums Stålprodukter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjärnums Stålprodukter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?