Stockholmsbörsen: Powercell rusade efter order

Stockholmsbörsen spenderade större delen av fredagen under nollstrecket, men vände uppåt mot slutet av dagen. Bland storbolagen gick vitvarubolaget Electrolux i täten med en uppgång på 2,7 procent.

 

Stockholmsbörsen repade nytt mod under fredagseftermiddagen och när dagens handel summerades hade det breda indexet OMXSPI stigit 0,4 procent medan storbolagsindexet OMXS30 var upp 0,2 procent.

H&M inledde fredagen med att falla tungt i spåren av negativa riktkursförändringar från en rad analytiker. Detta efter H&M:s rapportbesvikelse på torsdagen. Tidvis var aktien ned med nästan 2 procent på fredagen, men fallet återhämtades under eftermiddagen och aktien stängde på plus 0,6 procent.

Huvudnyheten för fredagen torde vara den presenterade spelutredningen. Utredningen föreslår bland annat en 18-procentig skatt på spelöverskott, det vill säga spelbolagens vinst. Bland speloperatörerna på börsen klättrade exempelvis Kindred (tidigare Unibet) med 2,7 procent medan Leo Vegas steg 5,1 procent. Cherry steg med 1,9 procent och Mr Green med 1,5 procent.

Betsson presenterade även en ny utdelningspolicy som innebär att upp till 50 procent av resultatet ska delas jämfört med tidigare 75 procent. Betsson uppger att ändringen görs för att öka den finansiella kapaciteten, något som krävs då bolaget vill vara aktiv i branschkonsolideringen. Aktien steg med 0,8 procent.

Fredagens raket var bränslecellsbolaget Powercell som rusade med över 37 procent. Bolaget, som är noterat på First North-listan, meddelade att de fått en order från kinesiska kunden Wuhan Tiger på över 200 miljoner kronor.

På fredagen börsnoterades vårdbolaget Ambea. Det fastställda priset i erbjudandet var 75 kronor per aktie, motsvarande ett marknadsvärde om just över 5 miljarder kronor, och erbjudandet blev "kraftigt övertecknat" enligt ett pressmeddelande. Ambeas aktie stängde på 82,5 kronor, en uppgång på 10 procent jämfört med teckningskursen.

Karo Pharma steg med 2,5 procent efter att styrelsen föreslagit en utdelning på 0,5 kronor per aktie, varav 0,22 kronor är en engångsutdelning från försäljningen av Oasmia-aktier. För drygt en månad sedan var Karo Pharmas styrelseordförande Anders Lönner i strålkastarljuset då han lämnade motsvarande position i Oasmia efter bara tre månader. Oasmias ägare har riktat skarp kritik mot Anders Lönner för hans agerande.

På fredagen noterade Ericssons aktie en uppgång på 2 procent vilket var tredje dagen i rad som aktien stigit. Aktien sjönk med 2,6 procent tidigare i veckan efter att bolaget bland annat meddelat att det gör nedskrivningar.


Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?