1515

Stockholmsbörsen: Peab vinnare på avvaktande börs

Stockholmsbörsen ha hållit sig under nollstrecket under tisdagen i avvaktande handel. Börsen inväntar ny amerikansk inflationsstatistik under onsdagen. De större europeiska börserna visade något svagare utveckling där tyska DAX-index backade 0,5 procent. 

Vid 13.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till nivån 1.521. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,4 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen var utvecklingen blandad. SSAB SSAB A 0% Dagens utveckling steg med 1,2 procent. Bolaget hade medvind av stora uppgångar för stålbolagen i USA under måndagen. Detta efter en uppdaterad federal budget innefattande planer på att förbättra infrastrukturen i USA. 

H&M, hittills den mest omsatta aktien, steg 1,1 procent inför onsdagens kapitalmarknadsdag. Strax före gårdagens börsstängning meddelades att erbjudandet att aktieägarna har en möjlighet att återinvestera erhållen utdelning i nyemitterade H&M-aktier skrotas.

Tyngre utveckling hade Electrolux ELUX B 0% Dagens utveckling som var ned 1,4 procent. 

Nedåt var det även för gruvbolaget Boliden BOL 0% Dagens utveckling som backade 0,9 procent till 273:50 kronor. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare neutral med en riktkurs på 245 kronor.

Rapportsäsongen lever även vidare. Under tisdagen kom byggbolaget Peab PEAB B 0% Dagens utveckling med en rapport där resultat var bättre än väntat. På tvärs med sina byggkolleger NCC NCC B 0% Dagens utveckling och Skanska SKA B 0% Dagens utveckling som inte rosat marknaden på senare tid. 

Peab steg med drygt 9 procent. Bidragande till den stora uppgången var klart förbättrad skuldnivå, en stark orderingång och lugnande besked kring bolagets bostadsdel. Att även utdelningen höjdes till 4 kronor per aktie hyllades av marknaden. 

Då merparten av storbolagen nu rapporterat färdigt fylls det på med bolag av medel- och småbolagskaraktär. 

Ett av de bolag som stack ut på Stockholmsbörsen var läkemedelsbolaget Moberg Pharma som gjorde bokslut. Aktien steg kraftigt inledningsvis med närmare 15 procent på en ökad vinst. Men efter att analyshuset Pareto synat och kommenterat rapporten föll aktien till en mindre uppgång på drygt 5 procent. Rensat för en engångsbetalning och aktiverade forskningskostnader var rörelseresultatet negativt jämfört med den rapporterade vinsten på 17,6 miljoner kronor.  

Teknikhandelsbolaget Indutrade INDT 0% Dagens utveckling fanns också med bland rapportbolagen. Dock svek bolaget med ett sämre underliggande rörelseresultat än vad analytikerna hade väntat sig. Enligt bolagets vd Bo Annvik framkom det på en rapportpresentation att det främst var kostnader som ökat mer än väntat. Aktien sjönk med 5,7 procent.

Utanför Stockholmsbörsen var Paradox PDX 0% Dagens utveckling i hetluften. Det First North-noterade spelbolaget tappade 2,4 procent på sin rapport som kom i skymundan på grund av vd byte. Bolagets vd Fredrik Wester väljer att ta rollen som styrelseledamot och Ebba Ljunggren, styrelsemedlemmen och kommersiell chef på Kindred, blir ny vd. 


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?