Annons

Stockholmsbörsen: Peab vinnare på avvaktande börs

Stockholmsbörsen ha hållit sig under nollstrecket under tisdagen i avvaktande handel. Börsen inväntar ny amerikansk inflationsstatistik under onsdagen. De större europeiska börserna visade något svagare utveckling där tyska DAX-index backade 0,5 procent. 

Vid 13.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till nivån 1.521. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,4 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen var utvecklingen blandad. SSAB SSAB A -0,34% Dagens utveckling steg med 1,2 procent. Bolaget hade medvind av stora uppgångar för stålbolagen i USA under måndagen. Detta efter en uppdaterad federal budget innefattande planer på att förbättra infrastrukturen i USA. 

H&M, hittills den mest omsatta aktien, steg 1,1 procent inför onsdagens kapitalmarknadsdag. Strax före gårdagens börsstängning meddelades att erbjudandet att aktieägarna har en möjlighet att återinvestera erhållen utdelning i nyemitterade H&M-aktier skrotas.

Tyngre utveckling hade Electrolux ELUX B +2,24% Dagens utveckling som var ned 1,4 procent. 

Nedåt var det även för gruvbolaget Boliden BOL +1,03% Dagens utveckling som backade 0,9 procent till 273:50 kronor. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare neutral med en riktkurs på 245 kronor.

Rapportsäsongen lever även vidare. Under tisdagen kom byggbolaget Peab PEAB B +1,27% Dagens utveckling med en rapport där resultat var bättre än väntat. På tvärs med sina byggkolleger NCC NCC B +3,08% Dagens utveckling och Skanska SKA B +1,50% Dagens utveckling som inte rosat marknaden på senare tid. 

Peab steg med drygt 9 procent. Bidragande till den stora uppgången var klart förbättrad skuldnivå, en stark orderingång och lugnande besked kring bolagets bostadsdel. Att även utdelningen höjdes till 4 kronor per aktie hyllades av marknaden. 

Då merparten av storbolagen nu rapporterat färdigt fylls det på med bolag av medel- och småbolagskaraktär. 

Ett av de bolag som stack ut på Stockholmsbörsen var läkemedelsbolaget Moberg Pharma som gjorde bokslut. Aktien steg kraftigt inledningsvis med närmare 15 procent på en ökad vinst. Men efter att analyshuset Pareto synat och kommenterat rapporten föll aktien till en mindre uppgång på drygt 5 procent. Rensat för en engångsbetalning och aktiverade forskningskostnader var rörelseresultatet negativt jämfört med den rapporterade vinsten på 17,6 miljoner kronor.  

Teknikhandelsbolaget Indutrade INDT +0,73% Dagens utveckling fanns också med bland rapportbolagen. Dock svek bolaget med ett sämre underliggande rörelseresultat än vad analytikerna hade väntat sig. Enligt bolagets vd Bo Annvik framkom det på en rapportpresentation att det främst var kostnader som ökat mer än väntat. Aktien sjönk med 5,7 procent.

Utanför Stockholmsbörsen var Paradox PDX +0,94% Dagens utveckling i hetluften. Det First North-noterade spelbolaget tappade 2,4 procent på sin rapport som kom i skymundan på grund av vd byte. Bolagets vd Fredrik Wester väljer att ta rollen som styrelseledamot och Ebba Ljunggren, styrelsemedlemmen och kommersiell chef på Kindred, blir ny vd. 

Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.
Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

Lumeras business controller Rickard Mauritzon.
Lumeras business controller Rickard Mauritzon.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera