1515

Stockholmsbörsen: Paradox sjunker 8 procent efter säljrek

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med överlag stigande kurser. Uppgångar noterades för i synnerhet råvarubolag och banker, medan bland andra H&M noterades med röda siffror.

De europeiska börserna gladdes av att italienska Femstjärnerörelsen och Lega kommit överens om att bilda en koalitionsregering med Giuseppe Conte som premiärminister, ett budskap som följdes av raskt fallande italienska statspappersräntor. 

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.559. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 3 miljarder kronor. I Frankfurt steg DAX-index 0,9 procent och i Italien var motsvarande index knappt 3 procent högre för dagen.

Det svenska storbolagsindexet toppades av medicinteknikbolaget Getinge och skogsbolaget SCA, som båda steg 1,5 procent. 

Uppåt var det även för ståltillverkaren SSAB, vars A-aktie steg 1,2 procent. Aktien har en svag period bakom sig, med nedgångar under sex av de senaste sju handelsdagarna. På torsdag backade aktien 1 procent efter beskedet om de nya amerikanska ståltullarna.

I samma riktning noterades storbankerna, som steg 0,8-1,3 procent med Nordea och Handelsbanken i topp. Utvecklingen var likartad på kontinenten, där sektorn tidigare tappat mark mot bakgrund av den politiska krisen i Italien.

Också råvarubolagen gick överlag bra, både i Stockholm och på Londonbörsen. Boliden steg 1,2 procent och Lundin Mining 2 procent. I London lyfte gruvjättarna 1,5-2,5 procent.

Sent på torsdagen framkom att MTG fått en höjd rekommendation från SEB Equities, till köp från behåll. Aktien steg 1,6 procent.

Svagast av storbolagen var H&M, som tappade 0,7 procent. Credit Suisse har sänkt rekommendationen för modebolaget till underperform från tidigare neutral, med ny riktkurs 120 kronor (130). 

Före börsöppning släppte strålterapibolaget Elekta sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet var 4-5 procent under konsensusförväntningarna, medan prognoserna för det nya räkenskapsåret var i stort sett i linje med analytikernas förhandsförväntningar. Elektaaktien backade drygt 3 procent.

Peab fick en skjuts uppåt, plus 1,2 procent, sedan bolaget tecknat ett kontrakt med Landstinget i Kalmar Län värt 745 miljoner kronor. 

I fastighetssektorn sjönk Wallenstam och D Carnegie 1,5 respektive 2,8 procent efter nedgraderingar till sälj från ABG.

Mycronic har köpt ett bolag i USA för motsvarande cirka 360 miljoner kronor, plus eventuell tilläggsköpeskilling, vilket belönades med en uppgång på knappt 4 procent.

Bland mindre bolag rusade MyFC 27 procent efter att ha fått en order från Japan på 500 bränslecellsladdare.

Rejält upp var det även för Image Systems, som förvärvar finländska Limab, verksamt inom beröringsfri mätteknik med tillämpningar i sågverksindustrin. Aktien steg 15 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell steg 3,7 procent efter att ha fått en "strategiskt viktig" order värd mer än 3 miljoner kronor.

Utför gick det för gamingbolaget Paradox, ned 8 procent, efter en säljrekommendation av SvD:s analystjänst Börsplus.

På fredagens agenda står bland annat den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för maj månad. För maj väntas löneökningstakten ha varit 2,7 procent, enligt Reuters snittprognos. Arbetslösheten väntas ha varit 3,9 procent vilket i så fall vore samma nivå som för april.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?