Annons

Stockholmsbörsen: På rapportfronten mycket nytt

Stockholmsbörsen inledde onsdagen något högre i rapportfloden. Flera av de större Europabörserna var också något upp. 

På rapportfronten alltså mycket nytt, där flera tunga bolag har lagt fram sina bokslut. SEB SEB A +0,08% Dagens utveckling , Volvo och Electrolux ELUX B +1,44% Dagens utveckling steg medan H&M och Ericsson agerade sänken efter sina bokslut. 

Klockan 13 står Securitas SECU B -3,62% Dagens utveckling på rapportmenyn. 

Vid 10.50-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till 1.606. Omsättningen nådde 7,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.  

H&M:s resultat var bättre än väntat och utdelningen lämnades oförändrad. Dock bedömdes försäljningen under december och januari öka med enbart 1 procent. Vidare överväger bolaget ge ägarna möjlighet till utdelning av egna nya H&M-aktier, av bedömare betraktad som en förklädd nyemission. Aktien föll närmare 6 procent.

Volvo rapporterade en bättre orderingång än väntat medan kvartalsresultatet var något sämre. Bolaget höjde sina lastbilsprognoser för 2018. Även prognoser för anläggningsmaskiner lyftes. Aktien var upp 3 procent. 

Ericssons resultat var klart sämre än väntat men utdelningen lämnades oförändrad. Bolaget väntar sig dock påtagliga resultatförbättringar under 2018. Aktien backade 9 procent. Vidare i telekomsektorn tappade Nokia NOKIA SEK +1,71% Dagens utveckling nästan 3 procent.  

SEB var genomgående bättre än väntat. Rörelseresultatet var exempelvis 16 procent högre än väntat. Bankaktien var upp närmare 3 procent. Swedbank SWED A +0,75% Dagens utveckling och Handelsbanken, som inte rapporterat ännu, steg båda.  

Electrolux stod för ett kvartalsresultat som var bättre än väntat. Dessutom noterades en positiv organisk tillväxt att jämför med ett tapp senast. Vitvarubolaget investerar även stort i USA. Aktien som har gått svagt under senare tid tog ett rejält kliv upp och handlades 8 procent högre.  

Intrum föll hela 9 procent efter en rapport som tydligt svek förväntningarna, enligt kommentarer.   

SCA SCA B -0,99% Dagens utveckling fortsatte ned nästan 3 procent efter tisdagens rapporttapp på drygt 3 procent. Holmen studsade emellertid tillbaks med 4 procent efter tisdagens rapportnedgång på 9 procent. 

Qliro QLIRO +1,57% Dagens utveckling föll runt 5 procent efter försämrad rörelsemarginal.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från COWIAnnons

COWI växer med offensiv hållbarhetsstrategi

Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.
Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Nolltolerans mot fossila bränslen och konkreta åtgärder för en grön omställning. Med strategin Future Now stakar teknikkonsulterna på COWI ut vägen för att bidra till en hållbar framtid.

– Vi vill växa och spela en ännu större roll i omställningen, genom nyrekryteringar, kompetensutveckling och genom att anta fler och större projekt, säger Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Den internationella teknikkonsulten COWI är på offensiven för att verkligen göra skillnad i den gröna omställningen. Teknikkonsulten verkar inom sektorerna industri, samhällsbyggnad, byggnader och vatten & miljö, där de på ett konkret sätt hjälper kunder utvecklas i en hållbar riktning. 

Nolltolerans mot fossila bränslen

Sedan i år har de arbetat efter strategin Future-Now. Ett resultat av detta är att COWI väljer att säga nej till projekt inom fossila bränslen.

– Om vi som samhälle och företag vill överleva och blomstra i framtiden måste vi agera i dag. På COWI har vi därför sagt nej till att jobba med projekt som är kopplade till fossila bränslen, säger Anders Wiktorsson.

Rent praktiskt innebär det att alla intäkter inom tre till fem år ska komma från projekt relaterade till den gröna omställningen och hållbarhet, med fokus på förnyelsebar energi och klimatanpassning. Ett exempel som visar att COWI är på väg mot målet är ett samarbete med Swedish Biofuels som ska förse den svenska marknaden med 400 000 ton hållbart flygbränsle per år. Det motsvarar cirka 40 procent av Arlandas årliga totala konsumtion av flygbränsle och COWI ansvarar för planering, konstruktion och projektledning vid bygget av fabriker där bränslet ska produceras. 

Fokus på nyrekrytering och kompetensutveckling

Inom bolaget finns en bred kompetens med till exempel processingenjörer, konstruktörer, miljövetare och arkitekter. Det stora, gröna fokuset skapar ett behov kompetensutveckling men också nyrekrytering av nyfikna medarbetare som vill vara en del av förändringen, förklarar Anders Wiktorsson.

– Under 2023 är vårt mål att öka med 150 anställda bara inom vår industridivision, det talar ett tydligt språk om hur vi vill växa för att stötta våra kunders omställning. Vi ser en jättemarknad inom industri och energi relaterat till grön omställning. 

Om COWI

COWI grundades 1930 i Köpenhamn och är idag 7500 anställda världen över. Företaget erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö. Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar COWI en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Genom samarbeten skapas hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.

https://www.cowi.se/karriar 

 

Mer från COWI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med COWI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera