1515
Annons

Stockholmsbörsen: Orexo rusar efter handelsstopp – H&M tynger index

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med viss indexnedgång. Orexo-aktien fortsatte däremot att klättra efter hävt handelsstopp och Diamyd avancerade efter att det delgivit positiva indikationer rörande en diabetesstudie.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.618. Omsättningen var då 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Tyskland var samtidigt DAX-indexet 0,1 procent lägre medan franska CAC stigit 0,1 procent.

Trots att exempelvis kopparpriset drog uppåt backade råvarubolag i London. I Stockholm tappade SSAB SSAB A -1,79% Dagens utveckling och Boliden BOL -0,96% Dagens utveckling 0,8 respektive 0,5 procent. Sandvik var ned 0,7 procent.

Det svenska storbolagsindexet tyngdes av ett tapp om 1,5 procent för H&M HM B -4,00% Dagens utveckling till 121:02 kronor. Danske har sänkt riktkursen för aktien till 127 kronor (140) och upprepat behåll.

SEB SEB A -1,13% Dagens utveckling sjönk 1,4 procen, efter en positiv utveckling på måndagen. Övriga storbanker var från marginellt till 0,6 procent lägre.

Utanför OMXS30 lyfte Orexo ORX -1,69% Dagens utveckling 29 procent inför en presskonferens i eftermiddag angående att det vunnit en patenttvist mot Actavis. Aktien avancerade inför ett handelsstopp på måndagen sedan internationella nyhetsbyråer publicerat uppgifter i frågan, vilket bolaget sedan verifierat.

Diamyd stärktes 23 procent. Bolaget har nått halvvägs i en typ1-diabetesstudie på sammantaget 30 månader och ser "en klart positiv och kliniskt relevant effekt" i att förbättra det kliniska förloppet och att bevara den egna insulinproduktionen.

Net Gaming steg svagt sedan det klargjort att det långsiktiga målet är en organisk omsättningstillväxt i intervallet 15 till 25 procent. Tidigare hette det att bolaget ska växa snabbare organiskt än jämförbara aktörer samt växa aktivt genom förvärv. Över tid siktar bolaget på en genomsnittlig ökning av resultat per aktie om minst 20 procent, vilket är det övergripande finansiella målet, påpekas vidare.

I Helsingfors är Amer Sports handelsstoppad efter 12 procents kursstegring. Sportutrustningsbolaget uppvaktas av ett konsortium som inkluderar kinesiska sportklädesjätten Anta.

Finansmarknaderna är överlag avvaktande i väntan på nästa steg i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har bett om ett nytt möte med USA:s president Donald Trump. USA ska vara på gång att organisera ett andra möte mellan de två ledarna.

USA-terminerna noterade begränsade rörelser på tisdagsförmiddagen efter en oregelbunden index-utveckling på Wall Street under måndagens handelssession.

Innehåll från NedermanAnnons

Sänk elförbrukningen i industrin – med hjälp av IIoT

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion och minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin. Aktiv övervakning av processerna kan avvärja problem som förhindrar effektiv drift – och samtidigt minska elförbrukningen.

Studier visar att upp till 70 procent av den el som förbrukas i tillverkningsindustrin går till industriella motorsystem som fläktar, kompressorer och materialhanteringsutrustning. Genom att nyttja Industry Internet of Things (IIoT) och med hjälp av SmartFilters aktivt övervaka olika processer kan verksamheter snabbt vidta åtgärder vid avvikelser. Detta gör det möjligt att arbeta hållbart och energieffektivt – men enligt Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, krävs det dock en större förståelse för den digitala teknikens möjligheter i branschen.

– Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Även om luftfiltreringsanläggningen är produktionskritisk har många verksamheter inte full kontroll över sina luftfiltreringsanläggningar och hur de bör styras för bästa möjliga effekt.

Han berättar att filtreringsanläggningar i vissa fall är avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök – eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion. Sett till energibesparing går det att göra mycket med hjälp av IIoT; om filter exempelvis bara rengörs när det faktiskt behövs kan det leda till minskade trycklyftsbehov och tillhörande elförbrukning.

Automatiserade energibesparingar

Nedermans SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar det in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att IIoT möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre kontroll på sin elförbrukning och sina produktions- och arbetsmiljörisker. 

– 95 procent av världens befolkning utsätts för dålig luftkvalitet, samtidigt ökar konsumenternas krav på företagens transparens och ansvar. Även industrin behöver anpassa sig till nutiden och en vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning och arbetsmiljö, samtidigt som de kan sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Ta kontroll över luftflöden

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Han konstaterar att IIoT-lösningar kan hjälpa industrin att förbättra fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Nu är elfrågan större än vad den har varit på länge. I och med att industrin behöver vara effektiv och hållbar krävs nya arbetssätt för att hålla nere förbrukningen, utan att tumma på kvalitet eller säkerhet. Nedermans SmartFilters kan förenkla för industrin i stort genom att optimera luftfiltreringen och processerna runtomkring den.

Läs mer här!  

 

 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera