Annons

Stockholmsbörsen: Orexo rasar på ljummen börs

Stockholmsbörsen bjöd på ett relativt ljummet börsklimat och dansade vid lunchtid kring nollan. Tyngst gick det för specialistläkemedelsbolaget Orexo som rasar med drygt 13 procent.

Stämningen var relativt kylig på Stockholmbörsen under onsdagen och vid lunchtid hade det breda OMXSPI-indexet stigit med 0,1 procent medan OMXS30 var ner 0,1 procent.

Bland storbolagen gick i Intrum Justitia i bräschen med en uppgång på 2,9 procent följt av mobiloperatören Millicom som är upp 2,8 procent. Även kontanteringsbolaget Loomis och kylskåpstillverkaren Dometic hade medvind och stiger med 2,5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards stiger med omkring 2 procent. Bolaget medverkar under onsdagen på Redeyes Teknologiseminarium och meddelade dessutom att sensorn FPC1245 är med i smartphonen Oneplus 3T som lanserades på onsdagen.

I andra änden av spektret hittar vi fastighetsbolaget Castellum som backar med 1,7 procent följt av modejätten H&M som är ner 1,2 procent. Även fastighetsbolaget Wihlborgs och de bägge byggbolagen NCC och Peab hade det motigt och backar med omkring 1 procent.

Bland de lite mindre bolagen stiger kommunikationsutrustningsbolaget Invisio med drygt 7 procent i spåren av att Affärsvärlden gett bolaget en köprekommendation.

Tyngre var det för specialistläkemedelsbolaget Orexo som rasar med drygt 13 procent i spåren av att en domstol i USA tagit ställning i patenttvisten med Actavis kring Zubsolv. Orexos vd Nikolaj Sørensen bedömer utfallet som blandat för bolaget.

"Jag ser det som positivt att vi inte har en generika som kan komma in under de närmaste tre åren. Det negativa är att vi nu får fortsätta processen kring vår patenttvist på de två nya patenten vi fått under året och att vi får fortsätta en process kring ett överklagande”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.


Innehåll från DrivecAnnons

Systemet som ger dig en trygg och framtidssäkrad fordonsflotta

Insikten att det går att minska bränsleförbrukningen kom redan 1998 då Drivecs grundare började testa ett system på ett antal Coca-Colalastbilar. Idag utvecklar Drivec fordonsinformationssystemet Drivec Sustainable Suite som innebär att fordonsoperatörer kan öka sin lönsamhet, förbättra säkerheten och minska sin miljöpåverkan. 

EU har tydligt satta miljömål till 2030 som bland annat innebär en sänkning av CO2 mot 1990 års nivåer med 40 procent. Inom EU kommer 20 procent av klimatpåverkan från vägtransport och för att nå miljömålen krävs beteendeförändringar i kombination med ett system som, oavsett energikälla, sänker energiförbrukningen. Drivecs system är drivmedelsoberoende och passar därför perfekt för den moderna fordonsflottan som blir allt mer drivmedelsdifferentierad. 

Varaktigt sänkt energiförbrukning

Drivecs vision är att reducera klimatpåverkande effekter framförallt inom transportsektorn och man bidrar idag med en varaktig sänkning på cirka 15 procent till sina kunder. Genom Drivec EcoDriving, ett molnbaserat stödsystem som räknar ut energieffektivitet, sänks energikostnader och miljöpåverkan samtidigt som det bidrar till ett lugnare körsätt vilket minskar antalet olyckor. 

– Implementeringen av systemet är lika enkelt som hanteringen. Vi finns med våra kunder i en implementationsfas så att de får maximal nytta av systemet, säger Johan Göthe, VD och grundare.

För att kunna nå EU:s hårt uppsatta miljömål kommer bussoperatörer och lastbilsåkerier behöva verktyg som hjälper föraren i dess vardag, verktyg som gör att föraren blir ännu mer effektiv i sitt körsätt och skapar mindre miljöpåverkan. Bara för att vi går över till el och gas som har mindre miljöpåverkan så innebär det inte att vi inte måste hushålla med resurserna. Det kanske blir än viktigare då det inte finns produktion av el och gas som täcker behoven för transportsektorn inom räckhåll. 

Datadriven preventiv fordonshälsa

Med hjälp av Drivec Vehicle Health Management kan transportsektorn agera preventivt och slippa stillestånd och ökade driftkostnader. Drivecs system används i tusentals fordon vilka tillsammans skickar data från över en miljon körda kilometer varje dygn. Data som gör att Drivec kan upptäcka fordonsavvikelser prediktivt och kan lägga in en förebyggande åtgärd. 

– Vi har en mängd AI övervakade värden som uppdateras i realtid och väver man ihop det med energieffektiviteten från EcoDriving blir den direkta nyttan en kostnadsbesparing och minskad påverkan på miljön. Det innebär även att fordonssektorn kan hushålla med energin för att nå EU:s miljömål, säger Johan.

Om oss

Drivec AB grundades 2004 av Johan Göthe och ägs sedan 2012 till 50% av IDHA Sweden AB. Bolaget har en stark inriktning på kostnads- och miljöbesparingar för sina kunder. Under kommande 6 månaderna så kommer nya lanseringar som stärker bolagets position och kundernas möjligheter att vara effektiva på sina marknader.

www.drivec.se

Mer från Drivec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drivec och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?