1515

Stockholmsbörsen: Öppning på plus väntas

Terminerna pekar upp inför tisdagens handelsstart, efter en uppgång med 0,5 procent på måndagen för OMXS30. New York-börsen stängde i stort sett oförändrat med it-sektorn och Nasdaq upp, medan Asienbörserna liksom råvarumarknaderna överlag är upp på tisdagsmorgonen. Dollarn stärks inför en kongressutfrågning av Fed-chefen Janet Yellen och kostar 8:43 kronor.

Med en knapp halvtimme till börsöppning var Euro Stoxx 50-terminen upp 0,29 procent, medan terminerna för CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt var upp 0,26 respektive 0,35 procent. IG:s förhandel för OMXS30 var samtidigt upp 0,1 procent.

Rapportfloden har så smått börjat komma i gång, med Com Hem och Orexo på tisdagen. På onsdagen väntas en räcka fastighetsbolag jämte exempelvis Bulten och Itab, medan den huvudsakliga skörden väntas först nästa vecka.

Tisdagens rapporter:

* Com Hems omsättning under det andra kvartalet var i linje med förväntningarna och resultatet före skatt 3 procent bättre. Snittintäkterna per användare ("arpu") var tack vare prishöjningar rekordhöga 376 kronor inom det segment som går under namnet Com Hem, 8 kronor högre än det första kvartalet.

* Specialistläkemedelsbolaget Orexo gick med oväntad vinst och omsatte 7 procent mer än väntat. Bolaget upprepar vidare sin bedömning om positivt ebitda-resultat för i år, och prognosen för rörelsekostnaderna sänks.

* Öresund rapporterar ett substansvärde på 126 kronor vid halvårsskiftet.

Övriga bolagsnyheter:

* Clavister får en order på virtualiserad säkerhet från en större global mobiloperatör, med 2 miljoner kronor i initialt ordervärde och därpå ett värde på 20-40 miljoner kronor över fem år.

* Betaltjänstbolaget Seamless Distributions vd Peter Fredell lämnar sin befattning omedelbart enligt en överenskommelse med styrelsen.

* Catella köper en sektorkollega i Nederländerna för att etablera verksamhet där och därmed utöka sin europeiska närvaro från 12 till 13 länder.

* Duroc köper en belgisk växttextilverksamhet för 7 miljoner euro, med omsättning på cirka 20 miljoner euro och 200 anställda.

* Matra Petroleum producerade 50 procent mer oljeekvivalenter under det andra kvartalet jämfört med ett år tidigare.

* Nepal har enligt SvD skickat ett nytt brev där landet kräver Telia på cirka 5 miljarder i skatt relaterat till Telias avyttring av dotterbolaget Ncell 2016. Uppdrag granskning rapporterade om ett första sådant brev i början av juni, och Telia avvisade i samband med det kravet.

Rekommendationer:

* HSBC höjer sin rekommendation för Sandvik till köp från behåll och riktkursen till 150 från 130 kronor (stängningskurs på måndagen: 135 kronor).

* Berenberg inleder bevakning av nätmodehandlaren Boozt med rekommendationen behåll och riktkurs 75 kronor (stängningskurs på måndagen: 81:75 kronor).


Innehåll från MälarenergiAnnons

Batterilager – ett sätt att möta framtidens behov av hållbara energilösningar

Anders Einarsen Affärsutvecklare på Mälarenergi framför det stationära batteriet på arenaområdet Rocklunda vid E18 i Västerås. Batteriprojektet drivs av Mälarenergi i samarbete med Northvolt och Rocklunda Fastigheter och med stöd av Energimyndigheten.
Anders Einarsen Affärsutvecklare på Mälarenergi framför det stationära batteriet på arenaområdet Rocklunda vid E18 i Västerås. Batteriprojektet drivs av Mälarenergi i samarbete med Northvolt och Rocklunda Fastigheter och med stöd av Energimyndigheten.

Mälarenergi och Northvolt minskar effekttoppar, frigör resurser och effektiviserar elnätets kapacitet dygnet runt med hjälp av batterilager. – Batterilager är en del av hur vi löser energiförsörjningen och effektfrågan i framtiden, säger Anders Einarsen, Affärsutvecklare på Mälarenergi.

– Vid ojämna elbehov som till exempel snabbladdning av bilar tror vi att batterier spelar en viktig roll i omställningen till det elektrifierade samhället. Och lagringen gör omställningen inte bara ekonomiskt hållbar utan även hållbar ur miljösynpunkt. Genom att ladda batteriet när efterfrågan på el är låg och sedan nyttja det när efterfrågan är hög kan vi avlasta elnäten, säger Anders Einarsen, Affärsutvecklare på Mälarenergi.

Med batterier kan vi kapa effekttopparna med närmare 80 % 

Allt fler nytillverkade fordon drivs med el och behovet av el-bilsladdning ökar kraftigt. Att vi använder alltmer el ställer stora krav på elnät och infrastruktur, att tillgången på effekt och priset på el är föränderligt är ytterligare en utmaning. För att jämna ut effekttoppar och visa på hur man möter framtidens behov av el har Mälarenergi tillsammans med Northvolt och Energimyndigheten startat ett projekt där de satsat på stora batterilager med möjlig mobilitet. 

– Den första etappen i vårt samarbete, ett stationärt batterilager med publik laddning på arenaområdet Rocklunda vid E18 i Västerås, är ett bra exempel på hur effektiv batterilagringen är. När elbilarna laddas kan vi kapa effekttopparna med upp till 80 procent. En annan del i samarbetet är mobila batterier. Dessa batterier kan flyttas dit behovet finns och användas för att tillfälligt stötta trånga sektioner i elnätet eller vid exempelvis strömavbrott där man kan leverera ström till anläggningar som kräver kontinuerlig eltillförsel, säger Anders. 

– Vi strävar efter att göra de grönaste batterierna i världen, producerade med förnybar energi och med de högsta ambitionerna för hållbarhet och återvinning. Det här batterisystemet är både grönt och mobilt.  Det är en färdig lösning som efter flytt är redo på bara 30 minuter, säger Emad Zand, chef för Battery Systems på Northvolt.

Peak shaving med batterilager 

Har man till exempel en snabbladdare för elbil ställer det stora krav på elsystemet. Mycket el behöver transporteras till samma ställe under en kort period och då kan det bli trångt i elnätet Med batterilagring kan vi jämna ut elanvändningen, den kan minskas under perioder då efterfrågan är hög och på så sätt kan också kostnaderna minska, något som kallas peak shaving. Batterilagret bidrar också till ökad hållbarhet då det kan minska behovet av att täcka upp med importerad energi eller av fossil spetsproduktion. Samtidigt skapas möjligheter för el-systemet att på lokal-, regional- och nationell nivå använda mer förnyelsebar el.

Om Mälarenergi

Mälarenergi grundades 1861. I dag är vi ett modernt infraserviceföretag inom energi- vatten- och bredbandslösningar. Genom att alltid bry oss om våra kunder och miljön skapar vi rätt förutsättningar för ett växande näringsliv och ett hållbart samhälle.

www.malarenergi.se 

Mer från Mälarenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mälarenergi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?