1515
Annons

Stockholmsbörsen: Öppning kring nollan väntas

Stockholmsbörsen stod på torsdagsmorgonen inför en öppning i nivå med eller strax under föregående dags stängningskurser.

Vid 8.20-tiden pekade terminen för tyska DAX 0,3 procent ned, medan den franska motsvarigheten var oförändrad för dagen. IG:s förhandel indikerade en marginell uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

I USA vändes en initial nedgång på onsdagen till mindre uppgångar sedan centralbanken Fed signalerat att den temporärt kan acceptera inflation över 2-procentsmålet, vilket minskade förväntningarna om en aggressivare räntepolitik och bidrog till en fortsatt nedgång av obligationsräntorna.

I Asien var aktieindexrörelserna överlag måttliga på torsdagen, med undantag för Tokyobörsen som backade 1,3 procent med biltillverkare som sänken. Enligt Wall Street Journal överväger USA att införa tullar på upp till 25 procent på import av bilar och lastbilar.

På valutamarknaderna var euron stabil mot dollarn på nivåer strax över 1:1700, medan den turkiska liran återtog de två senaste dagarnas ras sedan centralbanken höjt styrräntan.

Basmetallpriserna visade på morgonen bara små förändringar efter onsdagens nedgångar. Brentoljan steg något till omkring 79:50 dollar per fat.

Hansa Medicals storägare Nexttobe har sålt 2,8 miljoner aktier till kursen 229 kronor genom en så kallad accelererad bookbuilding-process. Hansa Medical stängde på 245:60 på onsdagen.

First North-listade Alm Eqity redovisar en kraftigt minskad omsättning och resultat för det första kvartalet, enligt segmentsredovisning. Under perioden såldes 24 (333) bostäder i projekt, varav ALM Equitys andel var 22 (193) bostäder.

Rymdteknikbolaget Gomspace redovisar en omsättningsökning till 37,7 miljoner kronor (19) i det första kvartalet jämfört med samma period i fjol, medan rörelseresultatet försämrades till -15,1 miljoner kronor (-10,3).

Ericssons nye ordförande Ronnie Leten har köpt drygt 44.000 aktier i bolaget, värda knappt 3 miljoner kronor. I februari ägde Ronnie Leten knappt 56.000 Ericssonaktier, enligt bolagets hemsida.

Upplevelseföretaget Bodyflight gör sin första dag på Spotlight, tidigare Aktietorget. Bolaget har inför listningen genomfört en nyemission som inbringade 21 miljoner kronor till teckningskursen 7 kronor per aktie.

Pareto inleder bevakning av telefontillverkaren Doro med rekommendationen köp och riktkursen 57 kronor. Doro stängde på 42:40 kronor på onsdagen.

Köp Volati, Pandora och Gunnebo men vänta med nätsäkerhetsbolaget Clavister råder Affärsvärlden i sitt senaste nummer. Rekommendationen för Gunnebo är känd sedan tidigare via tidningens tjänst Analys+.

På dagens makroagenda märks bland annat:

- SCB: PPI april kl 9.30

- SCB: sysselsättningsstatistik 1 kv kl 9.30

- Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

- USA: FHFA husprisindex mars kl 15.00

- USA: försäljning befintliga bostäder april kl 16.00


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?