1515
Annons

Stockholmsbörsen: Oljebolagen klättrar

Stockholmsbörsen inleder runt nollan med ståljätten SSAB i topp. Bland vinnarna finns även oljebolagen som har fått en rejäl skjuts av den kraftiga uppgången av oljepriset.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inleder med att tappa 0,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 pendlar kring nollan.

Oljepriset stiger kraftigt efter att de oljeproducerande länderna inom och utanför Opec på lördagen kom överens om ett avtal för att minska produktionen och komma tillrätta med överutbudet av olja. Det är första gången sedan 2001 som ett sådant avtal nås.

Ett fat nordsjöolja, Brent, handlas nu till ett spotpris på nära 57 dollar medan ett fat nordamerikanska olja, WTI, handlas till ett spotpris på cirka 54 dollar per fat.

”Sedan mitten på november har priset på råolja stigit med drygt 10 dollar per fat till den högsta nivån på nästan ett och ett halvt år. I det tysta jublar säkert många centralbankschefer åt helgens överenskommelse som kommer att ge inflationen en välkommen knuff uppåt”, skriver SEB i en kommentar till oljepriset, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Oljebolagen har fått en rejäl skjuts av den kraftiga prisuppgången och Lundin Petroleum klättrar 2 procent. Branschkollegorna Blackpearl Resources och Africa Oil är upp 4 respektive 4,5 procent medan Enquest rusar 8,1 procent och Tethys Oil är upp 5,9 procent.

Bland förlorarna finns biometribolaegt Fingerprint Cards och byggbolaget NCC som tappar 4 respektive 2,8 procent. NCC har fått en sänkt rekommendation av HSBC som nu rekommenderar behåll istället för köp för aktien. Samtidigt har riktkursen sänkts till 220 kronor från tidigare 230 kronor. Även kylskåpstillverkaren Dometic tappar ett par procent efter att Morgan Stanley sänkt rekommendationen till undervikt från jämvikt.

Mot strömmen går ståljätten SSAB och värmepumpstillverkaren Nibe som klättrar 5,8 respektive 2,5 procent. Nibe har fått en köprekommendation i Di.

"Det som lockar med Nibe är att de har gjort ett antal förvärv", sade Di:s Ulf Petersson i Börsmorgon och påpekade att han ser positivt på bolagets tillväxtstrategi.

Inkassobolaget Intrum Justitias huvudägare SEB Fonder har tillsammans med storägarna AMF och Lannebo Fonder bestämt sig för att säga nej till det föreslagna samgåendet med Lindorff, avslöjar Di. Förhandlingar har förts med Lindorffs ägare Nordic Capital under helgen, men i går konstaterade parterna att positionerna var helt låsta inför stämman på onsdag.

"Affären ser ut att stoppas", sade Di:s Ulf Petersson i Börsmorgon efter beskedet att ägare med 48 procent av aktierna och rösterna kommer att delta på onsdagens stämma. 

Intrum Justitias aktie är ned 0,8 procent.

Bland de mindre bolagen har jordbruksbolaget Trigon Agri, som just har genomfört en konvertering av ett obligationslån till aktier, fått flera nya storägare. Bland annat har bolaget Sparinvest drygt 121 miljoner aktier i bolaget och 17,2 procent av rösterna. Aktien rusar 20 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?