Stockholmsbörsen: Oljebolagen i topp på avslagen börs

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket under måndagen med småspararfavoriten Fingerprint Cards på botten. Oljebolagen seglade däremot upp bland vinnarna efter helgens möte mellan Opec och andra oljeländer.

Bild:Anis Belghoul/AP

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index var vid stängning på måndagen oförändrat, medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent.

Oljepriset fick en rejäl skjuts efter att de oljeproducerande länderna inom och utanför Opec på lördagen kom överens om ett avtal för att minska produktionen och komma tillrätta med överutbudet av olja. Det är första gången sedan 2001 som ett avtal av den här typen nås och det fick oljepriset att lyfta.

”Sedan mitten på november har priset på råolja stigit med drygt 10 dollar per fat till den högsta nivån på nästan ett och ett halvt år. I det tysta jublar säkert många centralbankschefer åt helgens överenskommelse som kommer att ge inflationen en välkommen knuff uppåt”, skrev SEB i en kommentar, enligt nyhetsbyrån Direkt.

När Stockholmsbörsen stängde hade Brentoljan stigit 3 procent till 55,90 dollar fatet, efter att ha handlats ännu högre under dagen. Prisuppgången gav oljebolagen luft under vingarna och Lundin Petroleum klättrade 2,5 procent. Branschkollegorna Black Pearl Resources och Africa Oil noterade uppgångar om 4,8 respektive 6,6 procent medan Enquest rusade hela 11,2 procent.

Bland förlorarna fanns däremot biometribolaget Fingerprint Cards som tappade 9,5 procent. Omsättningen i Fingerprint-aktier uppgick till 1,6 miljarder kronor.

”Omsättningen ser stor ut, men det är en hel del trading i aktien”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Fingerprint Cards har nu fallit 25 procent på en vecka och sedan årsskiftet är aktien ned 50 procent.

I botten fanns även flera fastighetsbolag. Balder och hotellfastighetsbolaget Pandox backade 3,5 procent respektive 2,7 procent. Wallenstam, Klövern och Castellum backade omkring 1,8 procent.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs kom med beskedet att bolaget investerar 5,7 miljarder kronor i en ny kartongmaskin vid anläggningen i Gruvön i Värmland. Investeringen är den största i bolagets historia och görs mot bakgrund av den stigande efterfrågan på hållbara förpackningar. Aktien tappade 1,2 procent.

Mot strömmen gick ståljätten SSAB som steg 4 procent efter att Jefferies International har höjt sin riktkurs.

I toppen fanns även vitvarujätten Electrolux som klättrade 3,4 procent efter flera höjda rekommendationer.

På First North rusade bioteknikbolaget Nuevolution över 66 procent på beskedet att bolaget ingår ett miljardavtal med Almirall.

Matleveransbolaget Mat.se handelsstoppades på eftermiddagen efter att kursen mystiskt började rusa. Bolaget meddelade senare att det berodde på att ett köpbud hade läckt ut. Det finns dock inga garantier för att det blir något offentligt bud på Mat.se, enligt ett pressmeddelande. Aktien stängde på plus 32 procent.

 


Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?