1515
Annons

Stockholmsbörsen: Oljebolagen i topp på avslagen börs

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket under måndagen med småspararfavoriten Fingerprint Cards på botten. Oljebolagen seglade däremot upp bland vinnarna efter helgens möte mellan Opec och andra oljeländer.

Bild:Anis Belghoul/AP

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index var vid stängning på måndagen oförändrat, medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent.

Oljepriset fick en rejäl skjuts efter att de oljeproducerande länderna inom och utanför Opec på lördagen kom överens om ett avtal för att minska produktionen och komma tillrätta med överutbudet av olja. Det är första gången sedan 2001 som ett avtal av den här typen nås och det fick oljepriset att lyfta.

”Sedan mitten på november har priset på råolja stigit med drygt 10 dollar per fat till den högsta nivån på nästan ett och ett halvt år. I det tysta jublar säkert många centralbankschefer åt helgens överenskommelse som kommer att ge inflationen en välkommen knuff uppåt”, skrev SEB i en kommentar, enligt nyhetsbyrån Direkt.

När Stockholmsbörsen stängde hade Brentoljan stigit 3 procent till 55,90 dollar fatet, efter att ha handlats ännu högre under dagen. Prisuppgången gav oljebolagen luft under vingarna och Lundin Petroleum klättrade 2,5 procent. Branschkollegorna Black Pearl Resources och Africa Oil noterade uppgångar om 4,8 respektive 6,6 procent medan Enquest rusade hela 11,2 procent.

Bland förlorarna fanns däremot biometribolaget Fingerprint Cards som tappade 9,5 procent. Omsättningen i Fingerprint-aktier uppgick till 1,6 miljarder kronor.

”Omsättningen ser stor ut, men det är en hel del trading i aktien”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Fingerprint Cards har nu fallit 25 procent på en vecka och sedan årsskiftet är aktien ned 50 procent.

I botten fanns även flera fastighetsbolag. Balder och hotellfastighetsbolaget Pandox backade 3,5 procent respektive 2,7 procent. Wallenstam, Klövern och Castellum backade omkring 1,8 procent.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs kom med beskedet att bolaget investerar 5,7 miljarder kronor i en ny kartongmaskin vid anläggningen i Gruvön i Värmland. Investeringen är den största i bolagets historia och görs mot bakgrund av den stigande efterfrågan på hållbara förpackningar. Aktien tappade 1,2 procent.

Mot strömmen gick ståljätten SSAB som steg 4 procent efter att Jefferies International har höjt sin riktkurs.

I toppen fanns även vitvarujätten Electrolux som klättrade 3,4 procent efter flera höjda rekommendationer.

På First North rusade bioteknikbolaget Nuevolution över 66 procent på beskedet att bolaget ingår ett miljardavtal med Almirall.

Matleveransbolaget Mat.se handelsstoppades på eftermiddagen efter att kursen mystiskt började rusa. Bolaget meddelade senare att det berodde på att ett köpbud hade läckt ut. Det finns dock inga garantier för att det blir något offentligt bud på Mat.se, enligt ett pressmeddelande. Aktien stängde på plus 32 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?