1515

Stockholmsbörsen: Oljan drar ned börsen

Stockholmsbörsen steg i inledningen av tisdagshandeln, med Ericsson och H&M som mest handlade aktier, men vände så småningom ned i likhet med oljepriset. Sandvik steg efter en rekommendationshöjning, och rapportbolaget Com Hem vände efter inledande uppgångar till minus.

OMXS30 var ned 0,1 procent till 1.624 klockan 10.40, med aktier för cirka 3 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. H&M, Ericsson och Sandvik var mest omsatta aktier i den ordningen.

Börsen går nu in i väntläge inför rapportperioden, som briserar på allvar nästa vecka. Ett antal mindre bolagsförvärv och en och annan order meddelades under morgonen, men överlag lyser de stora nyheterna med sin frånvaro.

"Totalt sett råder en positiv förväntansbild inför rapportperioden", sade Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg till Nyhetsbyrån Direkt, och nämnde bland annat ett uttalande från Scanias vd i Dagens Industri i början av juli om ihållande god efterfrågan som skäl till sin optimism. Till bilden hör även en svag krona och att aktierna har gått sidledes eller backat sedan i maj, men också en negativ påskeffekt.

"Men det har väl analytikerna tagit höjd för", sade Henrik Moberg.

Nordsjöoljan backade tydligt under förmiddagen och drog med sig börsen. Priset sjönk på kort tid från 47:30 till 46:50 dollar per fat, eller från plus 0,75 till minus 0,9 procent.

I oljenyhetsflödet syntes dels en analys från Goldman Sachs om att oljepriset kan backa till under 40 dollar per fat om inte Opec sänker sin produktion rejält, dels uppgifter från IEA, citerade i Marketwatch, om att investeringar i skiffergas i USA kan stiga med 50 procent 2017. Lundin Petroleum var ned cirka 2 och Africa Oil 1,5 procent.

På övriga bolagsfronten steg SSAB 1,5 procent, mest i OMXS30, utan några kommunicerade nyheter men med uppgångar i sektorn. Ståljätten Arcelor Mittal steg exempelvis en dryg procent i Amsterdam, och i Stoxx Europe 600-indexet var råvarubolagen näst bästa sektor (efter fordon).

Sandvik steg 1,0 procent efter en rekommendationshöjning från HSBC, som tror på kraftig ordertillväxt i Sandviks division för gruv- och bergbrytningsutrustning. Den 6 juli rapporterade Arbetarbladet om "extremt mycket sommarjobb" på Sandviks avdelning för produktion av bergborrningsutrustning; ännu en datapunkt som ligger till grund för Henrik Mobergs optimism.

Com Hem var ned 1,7 procent efter sin rapport, som var något bättre än väntat, efter att i öppningen ha stigit 2,5 procent. Det enda i någon mån negativa uttalandet till Direkt från den överlag mycket nöjda vd:n syntes att den så kallade churnen, kundminskningen, kan komma att öka under vissa kvartal framöver.

Orexo blev bästa midcapbolag med plus 4 procent efter sin rapport. Bland ljuspunkterna där fanns en förlust som vänts till vinst efter en omsättning som var 7 procent högre än väntat enligt SME, och en bedömning om sänkta rörelsekostnader för helåret 2017.

Öresunds substansvärde steg med knappt hälften av börsen, och marknaden straffade investmentbolaget genom att handla ned aktien 1,6 procent.

Aspire Global, en B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, debuterade på First North och handlades upp 7 procent från teckningskursen 30 kronor i en emission inför listningen till 32 kronor.

Drönarbolaget Cybaero rusade 72 procent till 1:11 kronor, motsvarande ett börsvärde på 67 miljoner kronor efter att ha ingått en avsiktsförklaring med investeringsfonden Bracknor om en finansieringslösning på upp till 5,25 miljoner dollar. Kursfacit hittills i år är därmed minus 62 procent.

IT-säkerhetsbolaget Clavister aviserade en order på virtualiserad säkerhet från en större global mobiloperatör, med 2 miljoner kronor i initialt ordervärde och därpå ett värde på 20-40 miljoner kronor över fem år. Aktien steg 2 procent.

Matra Petroleum producerade 50 procent mer oljeekvivalenter under det andra kvartalet jämfört med ett år tidigare. Aktien steg drygt 9 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?