ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Nytt hopp höjde handelslusten

Stockholmsbörsen var upp vid stängning på torsdagen. Marknaden fick ett utvidgat andrum efter nyheten på torsdagsmorgonen om förnyade handelssamtal mellan Kina och USA i slutet av månaden.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index stängde upp 1,1 procent, till nivån 1.611. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 7,8 miljarder kronor.

I andra delar av Europa var motsvarande börser i Paris och Frankfurt upp 0,9 respektive 0,7 procent, och Londonbörsen i sin tur stärktes 0,8 procent.

En ny gnista har tänts för hopp om en lösning på handelskriget mellan USA och Kina, som enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters kommer att skicka en handelsdelegation till USA för att diskutera konflikten med sina amerikanska motparter i slutet av månaden.

Sett till storbolagen på OMXS30-indexet gick konjunkturkänsliga råvarurelaterade bolag som SSAB och Boliden starkt, vars aktier handlades upp 1,2 respektive 1,9 procent.

Även finanssektorn gick starkt, och storbankerna SEB, Nordea, Swedbank och SHB var upp mellan 1,1 och 1,7 procent.

Skogsbolaget SCA, som fått en höjd rekommendation av Carnegie, och som även inkluderats i Nordeas modellportfölj, plussade på 1,4 procent.  

Essity kunde vid stängning koras till torsdagens börsvinnare bland storbolagen, med en uppgång på 2,7 procent.

Mindre bra gick det för Astra Zeneca och Electrolux, vars båda aktier försvagades 0,2 procent.

Kepler Chevreux och SEB har höjt sina respektive rekommendationer för skogsbolaget Holmen, vars aktie steg 8,6 procent. Aktien fick en skjuts uppåt även under onsdagen efter en kvartalsrapport som var bättre än vad analytikerna hade räknat med, och den medförde en viss optimism inför framtiden.

Dagligvarujätten Icas kvartalsrapport visade ett justerat rörelseresultat som var 7 procent lägre än vad analytikernas snittprognos låg på. Aktien sjönk nästan 5 procent.

Spelbolaget Cherry har rapporterat en rejäl ökning av omsättningen och stigande marginaler, men också stigande kostnader, under det innevarande årets andra kvartal. Marknaden verkade missnöjd med rapporten då aktien handlades ned 5,4 procent.

Ett fallande ebidta-resultat och lägre marginaler i rapporten för det andra kvartalet 2018 fällde kabelsystemsleverantören Hexatronics aktie, som tappade 12,3 procent.

I motsatt riktning gick profilproduktionsbolaget New Wave, vars rörelseresultat blev en bra bit högre än under motsvarande period i fjol, och aktien handlades upp 6,2 procent.

First North-listade Simris Alg har tecknat avtal med det sydkoreanska bolaget Infobell, om att Infobell ska bli exklusiv återförsäljare av Simris Algs Omega-3-tillskott. Avtalet innebär order på minst 7 miljoner kronor. Aktien fick ett rejält lyft efter att nyheten nått marknaden och var upp 13,5 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies