Annons

Stockholmsbörsen: Net Ent rasar

Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket under på måndagen. Uppgifter om ett avstyrt handelskrig mellan USA och Kina gav stöd för en andhämtningspaus. 

De amerikanska terminerna har tydligt vänt till plus med uppgångar på över 1 procent vilket fick de ledande börserna i Europa att vända upp på måndagen. DAX-index var upp med 0,6 procent med fordonsaktier som vinnare. 

Vid 13.25 hade OMXS30-index stigit 0,2 procent till 1.514. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.   

De tilltagande nedgångar som sågs på börserna i USA under fredagen väntas kunna återhämtas vid öppning i New York. Detta efter att USA och Kina rapporterats förhandla om handelslösningar enligt Wall Street Journal. USA:s finansminister Steven Mnuchin har även sagt att han är optimistisk om att USA kan nå en överenskommelse med Kina. Från kinesiskt håll är landet även redo för samtal med USA.

I Stockholm var utvecklingen blandad för storbolagen i OMXS30. Ericsson tyngde i botten med nedgångar på 1,0 procent. Bolaget har stämma senare i veckan. Kinnevik gick åt andra hållet och steg med 1,0 procent och återhämtade därmed något av fredagens nedgång i spåren av att MTG ska delas upp. 

Även SSAB klättrade med 0,8 procent. Enligt vd Martin Lindqvist finns utrymme till förvärv vilket framkommit i en artikel i Dagens Industri. Framförallt vill bolaget stärka sin närvaro i Asien. 

H&M noterade små rörelser kring oförändrade nivåer inför tisdagens rapport. I blickpunkten väntas varulager och utvecklingen för de fysiska butikerna stå. Försäljningen har det rapporterats om tidigare och den var oförändrad i det första kvartalet. 

Bland övriga bolag utanför de 30 största sjönk spelbolagsleverantören Net Ent i livlig handel med nära 12 procent. Styrelsen har tydligt uttalat att de är besvikna över den senaste tidens tillväxt i bolaget och väljer att låta vd Per Eriksson lämna bolaget.  

"Styrelsen anser att Net Ent behöver en ny kraft för att vända utvecklingen och för att uppnå ett ökat fokus på tillväxt" säger Vigo Carlund, styrelseordförande i en kommentar. 

I januari vinstvarnade Net Ent och hittills i år har aktien backat med 33 procent. "Vi har en handlingsplan som vi håller på att ta fram med en rad åtgärder", kommenterade ordföranden Vigo Carlund vidare till Nyhetsbyrån Direkt. 

Medicinteknikbolaget Elekta steg med 2,4 procent. UBS har höjt sin rekommendation till en neutral syn från tidigare sälj. I en analys framkommer att UBS ser positivt på att kassaflödet förbättrats men vidhåller att osäkerheten kring Unity-order kvarstår. 

En av dagens vinnare var annars fordonsunderleverantören Bulten. Aktien fick köprekommendation i Dagens Industri och aktien steg med 5 procent. Tidningen menar att bolaget står inför en ny tillväxtfas och att det nu är köpläge efter kursfall. 

Bland Börsveckans rekommendationer var New Wave upp med nära 2 procent efter en köprekommendation. Trots ett bra bokslut för 2017 och att vd Torsten Jansson köpt aktier har aktien inte lyckats charma börsen. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera