1515

Stockholmsbörsen: NCC tynger

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med en nedgång, tyngd av bland andra Skanska, Getinge och ett antal verkstadsbolag. Bland vinnarna märktes H&M, Fingerprint Cards och Ericsson.

NCC rasade efter en ny vinstvarning och Ratos tappade mark efter ännu ett vd-byte.

Vid 10.20-tiden var OMXS30-indexet ned 0,4 procent till nivån 1.617. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 4 miljarder kronor.

Storbolagsindexet toppades av modejätten H&M, sedan konkurrenten Inditex i samband med sin niomånadersrapport indikerat en bra start på det fjärde kvartalet. H&M steg 1 procent till 201:70 kronor, medan Inditex avancerade knappt 3 procent i Madrid.

Ericsson steg 0,5 procent och fortsatte därmed tisdagens uppgång, som stöddes av att den amerikanska operatören Verizon valt det svenska bolaget för 5G-leveranser.

Uppåt var det även för Fingerprint Cards. Bolaget ska enligt ett pressmeddelande inleda ett samarbete med Linxens gällande kontaktlösa smarta kort.

Även Autoliv noterades på plus. Pareto Securities höjer sin riktkurs för bilsäkerhetsföretaget till 1.205 kronor från tidigare 1.140 kronor.

På nedsidan märktes Skanska, som var svagast bland OMXS30-bolagen med en nedgång på 1,9 procent. Sektorn var överlag blek, med Peab 2,8 procent lägre och NCC ned hela 8,5 procent.

Den senare vinstvarnade för andra gången på ett halvår, trots en stark konjunktur. Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet väntas nu bli "nära noll" efter stora avsättningar för bygg- och anläggningsprojekt, omstrukturering och vd-byte.

Utanför OMXS30 steg Stora Enso 1,9 procent sedan den finländska sektorkollegan Metsä Board höjt sin resultatprognos för det fjärde kvartalet med hänvisning till en stark massamarknad. Metsä Board lyfte över 5 procent i Helsingfors.

Rejält ned var det dock för private equity-bolaget Ratos, som meddelade att vd Magnus Agervald får lämna bolaget efter bara ett drygt år på posten. Ny vd blir den tidigare ordföranden Jonas Wiström, som i sin tur efterträds av Per-Olof Söderberg. Aktien förlorade drygt 5 procent.

Det på First North nyligen listade medicinteknikbolaget Irras rasade 18 procent efter att ha beslutat om återkallning av enheten Irraflow på grund av ett produktionsfel i batteriet. Återkallandet kommer att påverka årets försäljning, uppger bolaget, som dock inte ser någon långsiktig negativ inverkan "av denna isolerade företeelse".

Två bolag listas på onsdagen. Utbildningsbolaget Atvexa började handlas på First North, där aktier på förmiddagen bytte ägare till 52:75 kronor kronor, drygt 5 procent över introduktionspriset 50 kronor.

Sämre gick det för spelutvecklaren Toadman Interactive, vars handel på NGM visserligen inleddes till kursen 14 kronor, men som efter en dryg timme omsattes till 9:65 kronor, 25 procent under teckningskursen 12:90 kronor i den emission som föregick noteringen.

På makroagendan återfinns bland annat KPI för USA klockan 14.30 samt Feds räntebesked klockan 20. Marknaden räknar med en räntehöjning, den tredje för året.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?