Annons

Stockholmsbörsen: Nära nollan med spelbolag i topp

Rapportfloden forsade vidare på Stockholmsbörsen under tisdagen och bjöd på både positiva och negativa överraskningar. Dagens solklara rapportvinnare var speloperatören Kindred som bjöd på en tvåsiffrig uppgång.

Stockholmsbörsen stängde tisdagen nära nollan. När handeln summerades hade det breda OMXSPI-indexet stigit med 0,1 procent medan OMXS30 var ned 0,1 procent.

Tisdagen bjöd på ytterligare ett knippe färska kvartalsrapporter där Kindred stack ut på den positiva sidan och överträffade analytikernas förväntningar på samtliga rader. Spelöverskottet uppgick till 153 miljoner pund, motsvarande 1,7 miljarder kronor, vilket var 3 procent över analytikernas prognos. Nettoresultatet landade i sin tur på 29,4 miljoner pund vilket var 23 procent över analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Aktien rusade med 10,4 procent.

"Det ligger i linje med våra förväntningar. Vi hade ett väldigt starkt oktober och november, sen hade vi resultat i december som gynnade spelarna", säger Henrik Tjärnström, vd för Kindred, till Nyhetsbyrån Direkt.

Sektorkollegan Kambis kvartalssiffror fick dock ett betydligt frostigare mottagande. Bolaget redovisade ett kraftigt resultattapp jämfört med samma kvartal året före och aktien rasade med 9,2 procent.

Även industrihandelsbolaget Indutrades rapport fick ett bryskt mottagande på Stockholmsbörsen och aktien backade med 3,6 procent. Bolaget redovisade ett ebita-resultat på 391 Mkr vilket var 5 procent under väntade 411 Mkr enligt SME Direkt. Orderingången uppgick till 3.434 Mkr vilket kan jämföras med 3.086 Mkr under samma period året före. För jämförbara enheter låg ökningen på 1 procent.

Inte heller teknikkonsulten Swecos rapport tog sig över analytikernas förväntningar. Nettoresultatet landade på 276 Mkr vilket var 7 procent under väntade 298 Mkr medan utdelningen föreslås bli 4,3 kronor per aktie. Något under analytikernas förväntningar på 4,5 kronor, men en höjning från fjolårets 3,5 kronor per aktie. Aktien backade med 3,6 procent.

Bland de lite mindre bolagen bjöd även Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, på en rapportbesvikelse och aktien backade med 8,7 procent.

Utöver de rapporterande bolagen steg biometribolaget Fingerprint Cards med 3,5 procent medan handelsbolaget Ahlsell lyfte 2,3 procent. I andra änden av spektret hittar vi riskkapitalbolaget Ratos som tappade 3,3 procent i spåren av en rekommendationssänkning från ABG medan gruvbolaget Lundin Mining föll 1,4 procent.

EQT har sålt 12 miljoner aktier i skolföretaget Academedia till institutionella investerare genom en placing som aviserades efter börsens stängning på måndagen. Försäljningen skedde till kursen 58 kronor per aktie, en rabatt på omkring 5,5 procent jämfört med måndagens stängningskurs, och aktien backade 3,2 procent på tisdagen och stängde på kursen 59,75 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?