Annons

Stockholmsbörsen: Mörkt för Ericsson och H&M

Stockholmsbörsen handlas i oregelbunden tendens kring nollstrecket efter en intensiv rapportdag. Även de större Europabörserna visade mindre rörelser och oförändrade kurser.   

Flera tunga storbolag har lagt fram sina bokslut. SEB, Volvo och Electrolux steg medan Ericsson, H&M och Securitas tappade efter sina bokslut. 

Vid 13.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 i stort sett oförändrat till 1.604. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,3 miljarder kronor.

Bland rapportvinnarna fanns vitvarutillverkaren Electrolux. Marknaden tog emot rapporten med öppna armar och höjde kursen med närmare 7 procent. Kvartalsresultat och försäljning var bättre än väntat. Dessutom noterades en positiv organisk tillväxt för första gången sedan första kvartalet 2016.  

Även lastbilstillverkaren Volvo steg på rapporten. Framförallt var orderingången bättre än väntat medan kvartalsresultatet var något sämre. Bolaget höjde sina lastbilsprognoser för 2018 vilket bidrog till att aktien steg med 1,2 procent. 

Bland rapporterande bolag fanns även SEB. Bolaget visade upp ett rörelseresultat som var 16 procent högre än väntat. Banken belönades med en uppgång på 2,2 procent. Swedbank och Handelsbanken, som ännu inte rapporterat drogs med i uppgången.   

Under lunchtid kom Securitas med sin rapport där underliggande rörelseresultat låg strax under analytikernas förväntningar. En besvikelse i rapporten var marginalutvecklingen i Nordamerika som var något svagare än väntat beroende på uppstartskostnader för nya kunder. Aktien tappade 1,6 procent. 

En rejäl rapportbesvikelse bjöd telekombolaget Ericsson på. Aktien tappade 8 procent efter att det visat sig att resultatet var klart sämre än väntat. Att utdelningen lämnades oförändrad och att bolaget väntar sig resultatförbättringar framöver tog marknaden inte någon större notis kring.  

Tufft hade även klädkedjan H&M det. I samband med rapporten överraskade bolaget marknaden med en förklädd nyemission och sänkt butiksexpansionsmål. Att bolaget valt att ge ägare möjlighet till utdelning av egna nya H&M-aktier tolkades som en nyemission. Aktien föll 7,7 procent på beskeden. I övrigt var resultatet något bättre än väntat och utdelningen oförändrad. 

I botten bland storbolagen fanns kredithanteringsföretaget Intrum. Aktien rasade 7 procent efter en rapport som tydligt svek förväntningarna. 

I övrigt fortsatte skogsbolaget SCA ned 1,6 procent efter tisdagens rapporttapp på drygt 3 procent. Holmen studsade emellertid upp med 4 procent efter tisdagens rapportnedgång på 9 procent. 

Rapporterande Qliro föll drygt 1 procent efter försämrad rörelsemarginal och C-Rad tappade närmare 6 procent trots att bolaget vänt till en mindre vinst under fjärde kvartalet.

Innehåll från InvescoAnnons

Tillväxtmarknader står inför uppvärdering

Tillväxtmarknader är lågt värderade i förhållande till aktiemarknader i utvecklade ekonomier. Det borgar för en uppvärdering när väl dollarstyrkan mattas av, enligt Invescos chefsstrateg Paul Jackson.

Invescos chefsstrateg Paul Jackson har för närvarande en defensiv tillgångsallokering. Sedan augusti har han minskat andelen aktier i portföljen till förmån för obligationer och kassa. Däremot har han hållit fast vid en relativt hög allokering till aktier på tillväxtmarknader. För närvarande ligger den på 10 procent av portföljen, varav Kina utgör 4 procent.

Enligt Paul är en relativt låg värdering och goda tillväxtutsikter anledningar till att vara positiv till marknader i tillväxtekonomier.

– Tillväxtmarknader har drabbats hårt av pandemin och politisk osäkerhet, men värderingarna har kommit ned till väldigt attraktiva nivåer. Dessa ekonomier växer snabbare än de utvecklade motsvarigheterna och kan de bara hantera inflationsrisken ser bilden ljus ut, säger han.

Läs mer om Emerging Markets här 

Fortsatt menar Paul att tillväxtmarknader har hämmats av den starkare dollarn, men han ser att denna dollarstyrka kommer plana ut i takt med att den amerikanska centralbanken (FED) visar sig mindre benägen att höja räntor än vad marknaden för närvarande prisar in.

– Mitt huvudscenario är att dollarn planar ut från nuvarande nivå, i takt med att marknaden börjar prisa in en mindre hökaktig FED. Det kommer hjälpa återhämtningen på tillväxtmarknader, i synnerhet på de marknader som har stora dollardenominerade lån, resonerar han.

När det gäller Kina menar Paul Jackson att den svaga utvecklingen för kinesiska aktier som varit starkt kopplat till oro för Xi Jinpings politiska agenda har skapat intressanta köplägen och säger:

– Värderingarna i kinesiska tillväxtbolag har kapats rejält, inte minst har de stora techbolagen pressats. Men tittar man bortom politisk oro så ser den underliggande bilden för dessa bolag stark ut. Jag tror vi kommer komma tillbaka till ett klimat där investerare värderar tillväxt högre igen, och då är dessa bolag mycket intressanta på nuvarande nivåer.

Sammantaget tycker Paul Jackson att tillväxtmarknader ser intressant ut från ett risk/avkastningsperspektiv och han menar att den upplevda risken på dessa marknader har fått för stort fokus.

– Den riskaversion som finns på marknaderna just nu har drabbat tillväxtmarknadsaktier särskilt hårt. Men risker finns överallt och kan man se bortom horisonten finns en god underliggande tillväxt på dessa marknader att få till en historiskt låg värdering, avslutar han.

Vill du veta mer om Invesco? Klicka här 

Om Invesco: 

Invesco Ltd. är en global oberoende kapitalförvaltare. Med ett AUM på drygt 1,3 biljoner USD, 8 000 anställda i fler än 20 länder globalt och nordiskt kontor i Stockholm, levererar Invescos investeringsteam ett omfattande utbud av aktiva, passiva och alternativa investeringsmöjligheter.

Fotnot: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Invesco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Invesco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera