1515

Stockholmsbörsen: Molins sorti eldar på Ericsson

Stockholmsbörsen öppnade torsdagen på minus men handlades efter en stund upp på plus. Johan Molins övervägande att lämna Assa Abloys vd-stol nästa år sänkte låsaktien, medan Ericsson handlades upp.

Bild:Richard Drew/ TT

OMXS30 var upp 0,2 procent till 1.654,6 strax före klockan 10. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen, med Assa Abloy ASSA B -1,1% Dagens utveckling som klart mest omsatta aktie.

På makrofronten meddelade SCB att den svenska industrins orderingång steg 6,3 procent i augusti, justerat för kalendereffekter. Ökningen var klart större än juli månads 1,8 procent.

Assa Abloys vd Johan Molin överväger enligt styrelsen att lämna bolaget under 2018, och rekrytering av en efterträdare är inledd.

Bland bankkommentarer syns att SHB tror att finanschefen Carolina Dybeck-Happe skulle passa bra. Barclays nämner att beskedet ska ses mot bakgrund av att Assa ifrågasattes för hur det hanterade verksamheten i Kina under fjolåret, och att flera tunga ledningspersoner inklusive chefen för entrésystem lämnat i år.

Låsaktien backade nästan 5 procent och största ägaren Latour, vars portfölj Assa utgör 38 procent av, backade 1,2 procent.

Ericsson ERIC B +2,15% Dagens utveckling tog ledningen i OMXS30 med plus 1,7 procent. Johan Molin har nämnts som en av flera kandidater till att ta över ordförandeposten i telekombolaget.

Tele2 var näst bästa OMXS30-aktie, plus 1,3 procent med stöd av ett köpråd från DNB. SCA och Essity steg vidare båda kring 1,0 procent. Hygienbolaget fick en köprekommendation av Affärsvärlden.

Bland dagens rapportbolag backade MQ nästan 4 procent. Bolagets nettoresultat minskade och utdelningen lämnades oförändrad. Joy tyngdes av sommarens hamnkonflikt i Göteborg.

Kambi rasade 10 procent efter säljråd från SEB, som tror att marknaden överskattar spelbolagsunderleverantörens förmåga att dra nytta av omsättningstillväxten hos spelbolagen.

Knowit steg 3,6 procent efter Affärsvärldens köprekommendation.

Evolution Gaming var bästa storbolag, plus 2,6 procent till 528 kronor. Dels har bolaget tecknat avtal med National Lottery i Bulgarien, dels har Nordea höjt riktkursen till 600 från 530 kronor.

Catena Media steg 1,7 procent. Finanschefen har köpt aktier på torsdagen, och två styrelseledamöter meddelade köp under onsdagen.

Storytel steg 5 procent efter en sorts positiv vinstvarning om överträffad abonnentprognos för det tredje kvartalet.

I Köpenhamn steg IC Group nästan 7 procent på beskedet att bolaget anlitat Rothschild för att undersöka om Peak Performance kan säljas.


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?