Annons

Stockholmsbörsen: Molins sorti eldar på Ericsson

Stockholmsbörsen öppnade torsdagen på minus men handlades efter en stund upp på plus. Johan Molins övervägande att lämna Assa Abloys vd-stol nästa år sänkte låsaktien, medan Ericsson handlades upp.

Bild:Richard Drew/ TT

OMXS30 var upp 0,2 procent till 1.654,6 strax före klockan 10. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen, med Assa Abloy ASSA B -3,69% Dagens utveckling som klart mest omsatta aktie.

På makrofronten meddelade SCB att den svenska industrins orderingång steg 6,3 procent i augusti, justerat för kalendereffekter. Ökningen var klart större än juli månads 1,8 procent.

Assa Abloys vd Johan Molin överväger enligt styrelsen att lämna bolaget under 2018, och rekrytering av en efterträdare är inledd.

Bland bankkommentarer syns att SHB tror att finanschefen Carolina Dybeck-Happe skulle passa bra. Barclays nämner att beskedet ska ses mot bakgrund av att Assa ifrågasattes för hur det hanterade verksamheten i Kina under fjolåret, och att flera tunga ledningspersoner inklusive chefen för entrésystem lämnat i år.

Låsaktien backade nästan 5 procent och största ägaren Latour, vars portfölj Assa utgör 38 procent av, backade 1,2 procent.

Ericsson ERIC B +0,30% Dagens utveckling tog ledningen i OMXS30 med plus 1,7 procent. Johan Molin har nämnts som en av flera kandidater till att ta över ordförandeposten i telekombolaget.

Tele2 var näst bästa OMXS30-aktie, plus 1,3 procent med stöd av ett köpråd från DNB. SCA och Essity steg vidare båda kring 1,0 procent. Hygienbolaget fick en köprekommendation av Affärsvärlden.

Bland dagens rapportbolag backade MQ nästan 4 procent. Bolagets nettoresultat minskade och utdelningen lämnades oförändrad. Joy tyngdes av sommarens hamnkonflikt i Göteborg.

Kambi rasade 10 procent efter säljråd från SEB, som tror att marknaden överskattar spelbolagsunderleverantörens förmåga att dra nytta av omsättningstillväxten hos spelbolagen.

Knowit steg 3,6 procent efter Affärsvärldens köprekommendation.

Evolution Gaming var bästa storbolag, plus 2,6 procent till 528 kronor. Dels har bolaget tecknat avtal med National Lottery i Bulgarien, dels har Nordea höjt riktkursen till 600 från 530 kronor.

Catena Media steg 1,7 procent. Finanschefen har köpt aktier på torsdagen, och två styrelseledamöter meddelade köp under onsdagen.

Storytel steg 5 procent efter en sorts positiv vinstvarning om överträffad abonnentprognos för det tredje kvartalet.

I Köpenhamn steg IC Group nästan 7 procent på beskedet att bolaget anlitat Rothschild för att undersöka om Peak Performance kan säljas.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera