1515

Stockholmsbörsen: Minskad rädsla fick fart på handeln

Stockholmsbörsen steg under tisdagen på en mer riskvillig börs. Nära samtliga aktier i storbolagsindexet noterades på plus där SCA huserade i toppen.

Börsuppgången fick stöd av en minskad rädsla för handelskrig, som det spekulerats kring efter de nya tullar som president Trump vill införa på import av stål och aluminium.

Stöd kom även från USA-börserna under eftermiddagen som steg efter uppgifter om att Nordkorea kan tänka sig att påbörja en avveckling av kärnvapnen om ledningens säkerhet garanteras.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.560. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 16,2 miljarder kronor. Tongångarna var även positiva i Tyskland där DAX steg med 0,2 procent.

I Stockholm fick massa- och pappersbolagen vind i seglen sedan irländska Smurfit Kappa tackat nej till ett budförslag från amerikanska International Paper. I Dublin lyfte Smurfit Kappa med över 20 procent.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med uteslöt inte att International Paper i händelse av ett misslyckande tar sikte på andra bolag i sektorn. Billerud Korsnäs BILL -1,34% Dagens utveckling steg 3,6 procent, Stora Enso STE R -1,83% Dagens utveckling 3,1 procent och SCA SCA B -1,08% Dagens utveckling var upp med 2,0 procent. 

Stora Enso och SCA fick även höjda riktkurser av amerikanska investmentbanken Jefferies. 

Råvarubolagen steg överlag, med Boliden BOL +0,31% Dagens utveckling och Lundin Mining LUMI +2,38% Dagens utveckling upp med 1,7 respektive 4,1 procent mot bakgrund av stigande basmetallpriser. Råoljepriserna var stabila i närheten av måndagens högsta nivåer och Lundin Petroleum avancerade 1,7 procent.

Elekta har tecknat avtal med ett strålbehandlingscentrum i Frankrike om att installera ett planeringssystem för högprecisionsstrålbehandling. Aktien backade knappt 1 procent men har sedan en vecka stigit med över 13 procent. 

Bland småbolagen backade även Karo Pharma 1,4 procent. Även den aktien är en vinnare den senaste tiden med en veckouppgång på 9 procent. Bolagets storägare Anders Lönner har i början av mars utökat sitt innehav och kontrollerar därefter 9,7 procent av kapital och röster i bolaget.

IT-bolaget Proact steg 6,3 procent efter att Affärsvärlden i en analys rekommenderat köp med hänvisning till en attraktiv värdering.

Spelutvecklaren Starbreeze STAR B +0,64% Dagens utveckling lyfte drygt 7 procent till 10:77 kronor sedan Nordea NDA SE +1,02% Dagens utveckling i en uppdragsanalys beräknat ett kassaflödesbaserat rimligt värde om 13:80-15:90 kronor per aktie.

Ännu mer rusade Invuo Technologies, tidigare Seamless, sedan bolaget träffat ett finansieringsavtal med AJ Group. Aktien slutade upp drygt 97 procent under hög omsättning.

Energiteknikbolaget Saltx Technology, listat på First North steg 6,9 procent på positiva resultat från ett projekt med Suncool-solfångare. 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?