1515

Stockholmsbörsen: Mest uppåt för storbolagen

Stockholmsbörsen intog en positiv hållning på måndagen där det var mestadels uppåt för bolagen i OMXS30. Detta inför en vecka som kännetecknas av räntebeslut från Federal Reserve i USA och ECB för EU, samt mötet mellan president Donald Trump och Kim Jong Un i Singapore på tisdag. 

"Veckan ser ut att inledas i ett mer riskvänligt, G7-ignorerande klimat", sade strategen Kit Juckes på Societe Generale i en kommentar till Bloomberg News. 

Omkring klockan 13.35 hade storbolagsindex OMXS30 gått upp med 0,2 procent till 1.560. Aktier till ett värde av 6,0 miljarder kronor var då omsatta. 

Utvecklingen på de ledande börserna i Europa var likt den svenska uppåt. I London steg FTSE-100 med 0,8 procent och DAX-index i Frankfurt var upp med 0,2 procent. Commerzbank fanns bland vinnarna. I Italien föll räntorna kraftigt efter att den nye ekonomiministern Giovanni Tria på söndagen sagt att den nya koalitionsregeringen inte har några planer på att lämna euron.

I Stockholm steg skogsbolaget SCA mest bland OMXS30-bolagen med 1,8 procent. Skogsbolagen och SCA i synnerhet har under våren fått stöd av stigande massapriser och att efterfrågan på kartong ökat givet en växande e-handel. 

Mest omsatta aktie var annars verkstadsbolaget Atlas Copco som närmar sig en uppdelning av bolaget i två delar. Gruvverksamheten samlas i bolaget Epiroc som noteras 18 juni. På onsdag sker första dag för handel utan rätt till aktier i Epiroc. Atlas Copco A steg med 1,2 procent. 

Bland bankerna steg SEB och SHB med 1,4 respektive 1,0 procent efter höjd rekommendation av Goldman Sachs. Investmentbanken tror på ökad lånevolymtillväxt för de svenska bankerna i spåren av den senaste tidens tecken om en stabilisering på den svenska bostadsmarknaden. 

Bland OMXS30-bolagen backade både Ericsson och Skanska i lugn handel med 0,9 procent. 

I övrigt var Ica upp med 1,5 procent. Matkedjans försäljning i jämförbara butiker ökade 5,5 procent under maj jämfört med motsvarande månad i fjol.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson tappade närmare 4 procent efter att ett flertal finansbolag sänkt sina riktkurser. Detta efter en delårsrapport från i fredags som var svagare än väntat. Analyshuset Carnegie menar i en kommentar att strategiska initiativ för att återställa tillväxten i butikerna och för att få fart på online kommer att visa sig dyrare än väntat. 

Förtroenderabatt har pressat kursen i Intrum och aktien har blivit köpvärd, det anser Dagens Industri som rekommenderar köp av kredithanteringsbolaget i sin måndagsanalys. Aktien reagerade positivt och stärktes med 3,3 procent.

Det danska bioteknikbolaget Saniona, listat på small-cap, ska inleda fas 2a-studier med Tesomet, mot en ovanlig ätstörning, hypotalamisk fetma. Aktien reagerade positivt och steg med drygt 6 procent.

Fastighetsbolaget Amasten har avtalat om köp av 21 bostadshyreshus i Sundsvall för 668 miljoner kronor. Aktien lyfte som mest över 10 procent för att sedan noteras drygt 6 procent upp. 

Göteborgsbaserade IA Industriarmatur har gjort entré på Spotlight Stockmarket och aktien handlades till 16 kronor. Det var närmare 6 procent lägre än teckningskursen på 17 kronor. 

Källa: Infront


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?