Annons

Stockholmsbörsen: Mekonomen lyfter efter ägarrockad

Stockholmsbörsen var på ett buttert måndagshumör och backar i den inledande handeln. Mot strömmen går bildelskedjan Mekonomen som stiger omkring 6,5 procent i spåren av att bolaget fått en ny huvudägare.

Det blåste kyliga vintervindar på Stockholmsbörsen under veckans inledande handel. Det breda OMXSPI-indexet backar med 0,7 procent medan OMXS30 är ner 0,8 procent.

Bland storbolagen tar industrikoncernen Lifco täten för nedgången med ett tapp på 2,1 procent följt av spelbolaget Netent som backar omkring 1,7 procent. De fyra storbankerna backar med drygt 1 procent i den inledande handeln med undantag av Swedbank som är ner 0,6 procent.

I andra änden av spektret hittar vi gruvbolaget Boliden som är upp 2,3 procent följt av trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna som är upp 0,8 procent och spelbolaget Betsson som stiger 0,5 procent. Lundin Mining stiger i sin tur med 0,7 procent.

Axel Johnson meddelade på morgonkvisten att de säljer sitt innehav på 26,5 procent av aktierna i Mekonomen till amerikanska LKQ. Marknaden reagerade positivt på beskedet och aktien stiger med omkring 6,5 procent.

"Vi är glada att LKQ blir största ägare i Mekonomen Group. Vi är övertygade om att Mekonomen Group kommer att gynnas av att ha en strategisk huvudägare med industriell erfarenhet och ett globalt perspektiv", säger Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson, i ett pressmeddelande.

Mjukvarubolaget Vitec fick en köpstämpel i måndagens upplaga av Dagens industri. Aktien stiger med omkring 5,7 procent i den inledande handeln.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?