1515
Annons

Stockholmsbörsen: Lyft för spelbolagen

Stockholmsbörsen höll sig på fredagen i bottenskiktet av de europeiska börserna. Gruvsektorn, spelbolagen och oljesektorn höll dock uppe tempot.

OMXSPI sjönk 0,1 procent medan OMXS30 backade 0,2 procent.

OMXS30 placerade sig därmed nära botten av de europeiska börsindexen. Tyska DAX klättrade istället 0,3 procent medan franska CAC 40 steg 0,1 procent.

Spelbolagen gick starkt på storbolagslistan. Kindred Group, tidigare Unibet, lyfte 5,2 procent. Konkurrenterna Net Ent och Betsson var upp 5,9 respektive 1,7 procent.

Gruvsektorn låg högt hela dagen. Lundin Mining avslutade med fanan i topp och en uppgång på 1,7 procent. Ståljätten SSAB och gruvbolaget Boliden klättrade 1 respektive 1,5 procent.

Lundinsfären kunde annars glädjas åt nytt stöd från oljepriset. Vid Stockholmsbörsens stängning handlades ett fat Nordsjöolja för 55,11 dollar, vilket innebar en uppgång på 1,8 procent. Mid cap-bolagen Africa Oil och Enquest klättrade 2,3 respektive 1,7 procent medan storbolaget Lundin Petroleum klättrade 1,5 procent.

Men familjen Lundin nöjde sig inte där. På Aktietorget rusade biokemibolaget RLS Global drygt 27 procent innan aktien handelsstoppades. Lundinsfärens ägarbolag Zebra Holdings och Vallea Holding går in i bolaget genom en riktad nyemission och en företrädesemission, båda med prislappen 8 kronor per aktie. RLS Global avslutade på 10,35 kronor, upp över 14 procent.

Telekombolaget Millicom inledde dagen på plus men avslutade i botten av storbolagsligan med en nedgång på 2,3 procent. Under eftermiddagen kom fler uppgifter om att en försäljning av Kinnevikbolagets verksamhet i Rwanda kan vara nära förestående.

Verkstadsjätten Alfa Laval var inte långt efter med en nedgång på 1,8 procent.

Livsmedelsjätten Axfood backade 1,5 procent men avslutade ändå vecka på plus efter torsdagens uppgång.

Utanför storbolagslistan steg Tobii 3,5 procent. Ögonstyrningsbolaget bjöd på en nyhetsintensiv dag. Först meddelades att Tobiis teknik finns med i en ny mobiltelefon från kinesiska Huawei med försäljningsstart precis innan jul.

Därefter meddelades att styrelseledamoten Jan Wäreby köpt 15.400 aktier i bolaget för en prislapp på en miljon kronor. Wäreby har inte synts i ägarlistan tidigare enligt ägardatatjänsten Holdings.

På småbolagslistan backade klädkoncernen MQ 2,8 procent efter en kvartalsrapport som visade en förbättrad bruttomarginal men en försäljning som minskade mer än marknaden under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?