1515

Stockholmsbörsen: Lyft för råvaruaktier

Stockholmsbörsen stängde på plus på torsdagen. Konsumenttjänstesektorn och teknologiaktier gick tungt medan råvarurelaterat höll emot på uppsidan. Sämst bland storbolagen gick det för Hexagon efter att vd:n Ola Rollén åtalats för insiderbrott.

Den väntade räntehöjningen från amerikanska centralbanken Federal Reserve kom slutligen på onsdagskvällen, svensk tid. Fed-toppen Janet Yellen slog även fast att man spår tre räntehöjningar under året.

Beskedet gav kraft åt Stockholmsbörsen under förmiddagen, men under eftermiddagen mattades uppgången av. Breda OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde slutligen på plus 0,3.

Råvarurelaterat gick bäst. I topp hittades bland andra SSAB, som steg 2,4 procent. Den amerikanska sektorkonkurrenten Nucor spår att vinsten i första halvåret blir högre än väntat, enligt Direkt.

Guldgruvebolagen Semafo och Lundin Gold ökade med 5,7 respektive 4 procent. Bland storbolagen lade sig gruvbolagen Lundin Mining och Boliden i toppskiktet, upp 3,5 respektive 1,2 procent. Oljebolaget Lundin Petroleum ökade samtidigt med 1,5 procent.

Verkstadsbolaget Volvo ökade med 0,9 procent efter att SEB höjt rekommendationen till köp från behåll. Sektorkollegan Sandvik sjönk modesta 0,1 procent efter att SEB dragit ned rekommendationen till behåll från köp.

Vitvarujätten Electrolux steg 0,1 procent. Redburn har höjt sin rekommendation till köp från neutral, enligt Bloomberg.

Sämst gick det för biometribolaget Hexagon, som backade 2,4 procent. På onsdagen kom beskedet att vd:n Ola Rollén åtalas i Norge för insiderbrott rörande en privat investering i norska Next Biometrics.

Under torsdagens telefonkonferens konstaterades dock ännu en gång att vd:n kommer att sitta kvar, med styrelsens fulla stöd.

Investmentbolaget Kinnevik klättrade med 0,5 procent efter att de meddelat att de investerar 12,5 miljoner dollar i Livongo som är ett digitalt vårdbolag i USA. Kinnevik kommer att äga 3,5 procent av bolaget.

Torsdagens mest omsatta aktie var klädjätten H&M, som fortsatte ned med 1,2 procent efter onsdagens fall om 5,1 procent. Flera analyshus har sänkt riktkurserna i spåren av onsdagens kalldusch till försäljningssiffror.

Konkurrenten MQ rapporterade under morgonen ett rörelseresultat på 20 miljoner kronor (16), justerat för en engångspost. Aktien stängde oförändrat på 33,6 kronor.

”Givet förutsättningarna tycker jag att det ser ganska bra ut”, säger Di:s Martin Blomgren i Börsmorgon.

Betydligt sämre gick det för Sportamore och Diamyd Medical, som föll 5,6 respektive 14,6 procent. Sportamore har genomfört en emission av aktier för nästan 90 miljoner kronor, och Diamyd har tagit beslut om att en nyemission under våren. Om den blir fulltecknad tillförs bolaget 69 miljoner kronor, och om teckningsoptionerna utnyttjas fullt ut tillkommer ytterligare nästan 45 miljoner kronor.


Innehåll från Schaeffler SverigeAnnons

Schaeffler skapar världsledande lösningar inom mobilitet och Industri 4.0 – med hållbarhet i fokus

Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.
Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

När transportlösningar elektrifieras och Industri 4.0 slår igenom är det lösningar från Schaeffler som ligger i täten.

– Vid sidan av att vara ledande inom forskning och utveckling är hållbarhet en del av vår affärsstrategi. Schaeffler har av FN utsetts till ett av de 50 ledande företagen i världen på hållbarhets- och klimatarbete. Det är ett tecken på att vår strategi är rätt, säger Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

Det som började för 75 år sedan med utvecklingen av nållager i en verkstad i staden Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, har i dag vuxit till en av världens ledande leverantörer till fordons- och tillverkningsindustrin.

Schaeffler har genom egen forskning och utveckling men också genom strategiskt viktiga förvärv i dag blivit världsledande inom flera industrisegment. Ett av dem är mobilitet.

– Mobilitet är ett brett begrepp. Vi har lösningar inom transporter, men också för annan typ av mobilitet, som cirkulär mobilitet, som de lager som får rotorn i stora vindkraftverk att snurra optimalt. De kan vara flera meter i diameter, förklarar Erik Askensjö.

Schaeffler har lösningar för mobilitet och industri 4.0

Schaeffler har identifierat två framtida rörlighetsområden: E-mobilitet och chassisystem. Företaget lägger fullt fokus på dessa. Med allt från elmotorer och hybridsystem till kraftelektronik erbjuder företaget en hel portfölj av innovativa lösningar till sina kunder.

Samtidigt kommer autonom körning att öka i betydelse. Schaeffler utvecklar nyckelteknologi som möjliggör autonom körning. Ett exempel är företagets Space Drive-lösning som tar bort den mekaniska anslutningen mellan axeln och ratten. Detta möjliggör maximal skalbarhet och flexibilitet.

– Flertalet nomineringar för vår e-mobilportfölj bevisar att vi är på rätt väg, konstaterar Erik Askensjö.

Industri 4.0 är ett annat område där Schaeffler har banbrytande lösningar. En sådan är systemet OPTIME, som består av små enheter för tillståndsövervakning. 

Genom att ständigt avläsa och analysera vibrationer och temperaturer på maskiner som pumpar, fläktar och kompressorer i process- och produktionsanläggningar kan systemet skapa en förståelse för maskinernas hälsa.

– Genom maskininlärning och AI kan systemet automatiskt lära känna varje enhet och därefter anpassa larmnivåer utifrån vad som är normalt. Systemet ger användaren så mycket försprång innan lagret eller motorn havererar, att de ska hinna beställa en ny. På så sätt kan de både förhindra oplanerade stopp, men också minimera sin lagerhållning av reservdelslager, säger Erik Askensjö.

Hållbarhet genomsyrar allt

I dag genomsyrar hållbarhet hela Schaefflers verksamhet. Nästan all produktion drivs av fossilfri energi, och produkters livscykel, från råvaruinsamling till produktion och slutligen leverans, kassering och eventuell återanvändning sker med hållbarhet i fokus.

– Vi försöker tänka cirkulärt. Vår strategi Roadmap 2025 har hållbarhet som ett av de viktigaste målen och vi vill att hela produktionen ska bli koldioxidneutral till 2030, säger han.

FN har utsett Schaeffler till ett av de 50 företag i världen som utgör ledare och förebilder inom hållbarhets- och klimatarbete. Schaefflers CDP-ranking, tidigare Carbon Disclosure Project, har på bara två år ökat från D till A- för år 2020.

Om Schaeffler Group 

Schaeffler Group levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer.

Schaeffler är med sina cirka 83 900 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. 

Med nästan 1900 patentansökningar 2020 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

Läs mer på: www.schaeffler.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?