Annons

Stockholmsbörsen: Lugn öppning väntas

Stockholmsbörsen ser ut att inleda den nya handelsveckan lätt nedåt efter en lugn morgon med tämligen tunt nyhetsflöde. Inte heller för resten av dagen är börsagendan så välfylld.

När nu den mest intenvisa rapportfloden är över, satsar börsbolagen sedvanligt på kapitalmarknadsdagar. Ericsson, Stora Enso, ÅF, Inwido och Bilia håller den typen av evenemang i veckan.

New York-börsen steg till nya rekordstängningar i fredags, en dag när Stockholmshandeln stängde tidigt (klockan 13) inför Alla helgons dag. De asiatiska börserna är lite blandade med dragning nedåt. Oljepriserna, som steg kraftigt på fredagskvällen, har fortsatt upp något på måndagen. Brentoljan har noterats vid ett nytt tvåårshögsta vid drygt 62 dollar per fat. Basmetallerna ligger lite blandat.

Klockan 8.35 låg terminerna för de ledande Europabörserna mellan oförändrat och minus 0,2 procent. Förhandeln på Stockholmsbörsen hos IG indikerade en öppning för OMXS30 på 0,2 procent ned.


På nyhetsfronten:


* Fukthanteringsbolaget Munters har fått två order från Facebook för leverans av kylenheter till två av Facebooks datacenter i Europa, i Irland och Danmark. Det sammanlagda värdet av orderna uppgår till cirka 450 miljoner kronor beroende av de slutgiltiga valen av tillval och tjänster.


* Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri var oväntat stark i september. Det var framför allt exportorder till övriga euroområdet som var draglok.


* Amerikanska Abbvie stämmer Astra Zeneca efter anklagelser om att Astra Zenecas cancerläkemedel Calquence, som så sent som i förra veckan fick ett villkorat godkännande i USA inom blodcancerindikationen mantelcellslymfom, gör intrång på tre av Abbvies patent för läkemedlet Imbruvica.


* Det First North-listade satellitbolaget ÅAC Microtec har meddelat att intäkterna för årets tredje kvartal kommer att bli lägre än de 5,0 miljoner kronor som rapporterades för det andra kvartalet.* Cevian Capital har sålt sina kvarvarande aktier i Danske Bank, rapporterade Financial Times i helgen.


Rekommendationer


* Dagens Industri rekommenderar köp i köksbolaget Nobia, en aktie som sedan slutet av 2015 förlorat en tredjedel av sitt värde. Den som tror att brexit blir mer som en lätt skoskav, att de svenska bostadspriserna mjuklandar och de långa trenderna med urbanisering och starkt bostadsbyggande håller i sig finner mycket att gilla med Nobia, skriver DI.


* Börsveckan ger i nya numret köpråd för Momentum, Swedol och Acando. För Bahnhof, Bredband2, Addlife, BTS, Cellavision och Saab blir rekommendationen att avvakta.


* Pareto Securities sänker sin rekommendation för Raysearch till sälj från behåll. Riktkursen dras ned till 120 från 186 kronor.


* ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Peab till behåll från sälj. Riktkursen är 80 kronor.


Makro

SCB: näringslivets produktion (Sverige) september kl 9.30

- SCB: industriorder september kl 9.30

- EMU: tjänste-PMI (def) oktober kl 10.00

- AF: veckodata kl 10.45

- EMU: PPI september kl 11.00

- EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

- ECB: obligationsköp kl 15.45

- Konjunktur: JP Morgan globalt tjänste-PMI kl 17.00

- Fed: ledamoten William Dudley talar inför the Economic Club of New York kl 18.10


Spelutvecklingsbolaget Bublar gör debut på NGM Nordic MTF på måndagen. Emissionens teckningskurs på 3:67 kronor per unit innefattade utöver en aktie även en teckningsoption.


På makroagendan senare i veckan finns industriproduktion också från Tyskland och Storbritannien och protokollet frpn Riksbankens senaste penningpolitiska möte läggs fram. I veckans svenska rapportskörd ingår bland annat Mekonomen, Oriflame, Loomis, Astra Zeneca, Peab och Ica.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?